Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

Η Χρυσή Αυγή έχει ημερομηνία λήξης (;)

του Λευτέρη Μ. Καρχιμάκη
(ΛευΚα)

H ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ή να το προσέχει. Η "ξαφνική" έξαρση εθνικιστικών κινημάτων αλλά και ακραίων ομάδων γενικότερα δεν είναι κάτι νέο στην παγκόσμια ιστορία. Δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε πολύ μακρυά. Παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929, τα φασιστικά και ακροδεξιά καθεστώτα στην Ευρώπη εξαπλώνονται σαν πυρκαγιά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Χίτλερ και το τρίτο Ράιχ (1934), Ελλάδα και Μεταξική δικτατορία (1936), Ισπανία και δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο (1939) και πολλά άλλα... Στον αντίποδα στην οικονομικά εξαθλιωμένη Ρωσία με τις τεράστιες οικονομικές και ταξικές διαφορές, γνωρίζουμε ένα άλλο ακραίο ρεύμα αυτό του Κομμουνισμού και της δικτατορίας του προλεταριάτου (1914).


Συμπέρασμα No 1 : Σε περιόδους κρίσης η μεσότητα είναι πλέον άκαιρη και ... "αχώνευτη" από τους Λαούς. Η κρίση γεννά ακρότητες.

Συμπέρασμα No 2 : Ανάλογα με την φυσιογνωμία του λαού και την γεωπολιτική προϊστορία της κάθε περιοχής ευνοούνται και αντίστοιχου τύπου ολοκληρωτικά καθεστώτα. Στην κεντρική και νότια Ευρώπη όπου  η έννοια του εθνικού κράτους είναι βαθιά ριζωμένη ευνοούνται τα εθνικιστικά κινήματα και παρατάξεις.

Υπό αυτό το πρίσμα είναι άραγε σύμπτωση η επιδημικού τύπου εξάπλωση της Χρυσής αυγής, ο νεοναζί μακελάρης της Νορβηγίας και η δολοφονική επίθεση μίσους ακροδεξιών στοιχείων εναντίον αριστερού ακτιβιστή στην Γαλλία ;

Μάλλον όχι, η άνθιση της ακροδεξιάς είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο και πολύ φοβάμαι πως δεν θα μας εγκαταλείψει μαζί με την οικονομική κρίση όπως ελπίζουν μερικοί.

Λαμβάνοντας υπόψιν μας τα ίδια παραδείγματα (Φράνκο, Χίτλερ, Μεταξάς)  παρατηρούμε πως αίτιο της πτώσης τους δεν ήταν η πάροδος της όποιας κρίσης τους ανέδειξε αλλά κάποιου άλλου, εξωτερικού γεγονότος.Από την μια ο Χίτλερ, φερ'ειπείν πιθανότατα να μην είχε εκδιωχθεί από την εξουσία εάν δεν τον νικούσε ο ρωσικός χειμώνας και β΄ παγκόσμιος πόλεμος, ενώ ο Φράνκο και ο Μεταξάς δεν αποκαθηλώθηκαν παρά μόνο με τον θάνατό τους.

Χαρακτηριστικό των απολυταρχικών αυτών καθεστώτων πριν από την άνοδο τους στην εξουσία είναι ο λαϊκισμός και η στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων ως υπαίτιων για την εκάστοτε κρίση (στην προκειμένη περίπτωση η κοινωνική αυτή ομάδα κατά κύριο λόγο είναι οι μετανάστες).'Έτσι, συνασπίζουν γύρω τους μία ομάδα φανατικών οπαδών, συνήθως από άτομα κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων που είναι αποκλεισμένα από την εξουσία και τους επιτρέπει να την διεκδικήσουν με αξιώσεις . Πλανάται πλάνην οικτρά όποιος πιστεύει ότι αυτοί θα σκορπίσουν αν κάποια στιγμή βελτιωθούν τα πράγματα. Η εξουσία είναι γλυκιά και εκείνοι, οι μέχρι πρότινος ανίσχυροι την έχουν βιώσει στον υπερθετικό βαθμό, συνήθως ξεπερνώντας τα όρια της αυθαιρεσίας, εξαιτίας της ανυπαρξίας κρατικών μηχανισμών παρέμβασης.

Ιδιαίτερα όμως σε περίπτωση που ένα ακραίο κίνημα αναλάβει την εξουσία, τα πράγματα, αν το θέσουμε ευγενικά, είναι απλά σκούρα ! Η προπαγάνδα, η ανελευθερία του λόγου (επίσημη ή ανεπίσημη), οι διώξεις και η τρομοκρατία που ασκούν σε πιθανούς κύκλους αντίστασης κάνει τον αγώνα ενάντια σε αυτά στην καλύτερη περίπτωση  δύσκολο. Παράλληλα γίνεται μια μεθοδευμένη προσπάθεια προσηλιτισμού της νέας γενιάς στις στρεβλές ιδέες που εκπροσωπεί το απολυταρχικό καθεστώς. Ποιος θα ξεχάσει την ναζιστική νεολαία, την ΕΟΝ και την ιταλική φασιστική νεολαία του Μπενίτο Μουσολίνι ; Ποιος μπορεί να αγνοήσει την επιρροή που ασκεί η σύγχρονη ΧΑ στην νεολαία; Είναι υπερβολή να πούμε ότι η πλειοψηφία των "ταγμάτων εφόδου" της ΧΑ αποτελούνται κυρίως από εικοσάρηδες ή και ακόμα μικρότερους; Ο ακροδεξιός κισσός εξαπλώνεται διαβρώνοντας όλο και περισσότερο το κτίσμα της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Συμπέρασμα No 3 : Η πεποίθηση ότι η ΧΑ θα εξαφανισθεί ως δια μαγείας μετά το πέρας της οικονομικής κρίσης αποτελεί έναν ευσεβή πόθο και τίποτα άλλο.  

Προκύπτει λοιπόν ένα κομβικό ερώτημα αν πράγματι έτσι έχει η κατάσταση, τι μπορούμε να κάνουμε; Θα ελπίζουμε στον θάνατο του επίδοξου "μονάρχη" ή μήπως θα εναποθέσουμε τις ελπίδες μας σε έναν καταστροφικό πόλεμο; Προφανώς όχι ! Η απάθεια φυσικά δεν είναι η λύση ! Ωστόσο ούτε η απομόνωση και η ευθεία σύγκρουση του πολιτικού καθεστώτος με αυτά τα ακραία κινήματα αποτελεί λύση. Αντίθετα τα ενδυναμώνει καθώς τα αναδεικνύει ως αντίπαλο δέος στο ίδιο το πολιτικό σύστημα το οποίο πολλές φορές σε περιόδους κρίσης φαντάζει διεφθαρμένο και ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λαού.

Συμπέρασμα No 4 : Αποτελεσματικότερη είναι μάλλον η "μέση λύση" ας αφήσουμε τους νοσταλγούς παλαιών και σκοτεινών εποχών να εκτεθούν. Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, σε μία απλή κουβέντα είναι εύκολο να γίνει εμφανής η ημιμάθεια ή ακόμα και η αμάθεια τους. Η απουσία συγκεκριμένων και ρεαλιστικών θέσεων για καίρια ζητήματα όπως η οικονομία, η διεθνής πολιτική κ.α, αν υποδειχθεί με νηφαλιότητα, δίχως τις φανφάρες και τα τσιτάτα της σύγχρονης πολίτικης θα αποτελέσει σημαντικό ανάχωμα απέναντι στην περαιτέρω ανάπτυξή τους. Την ίδια στιγμή η πλαγιοκόπηση τους με την εφαρμογή των νόμων απέναντι στις βιαιοπραγίες και στα εγκλήματα που διαπράττουν άλλα και η ψήφιση νέων νόμων όπως το επίκαιρο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ίσως να περιορίσει την δράση τους. Τέλος εκ των ων ουκ άνευ θα έπρεπε να θεωρείται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ώστε το σχολείο να μην αποτελεί εκτροφείο οργισμένων και πολιτικά ανερμάτιστων "παπαγάλων" αλλά σκεπτόμενων πολιτών με ιστορικό υπόβαθρο και ανεπτυγμένη κριτική σκέψη για να το χρησιμοποιήσουν...

Οι πολιτικοί αλλά κυρίως οι πολίτες ήρθε η ώρα να υψώσουν το ανάστημα τους στο ύψος των περιστάσεων ! Η δημοκρατία μας βιώνει σήμερα ίσως τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την ημέρα κατάλυσης το 1967 ! Παρ'όλα αυτά μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού αδυνατούν να κατανοήσουν τις συνέπειες της αδιαφορίας και της ψήφου τους. Όποιος ελπίζει ότι τα τείχη του πολιτικού σκοταδισμού θα γκρεμισθούν όπως αυτά της Ιεριχώ είναι μάλλον γελασμένος.2 σχόλια:

  1. 1 μόνο διαφωνία..Με τη ψήφιση του συγκεκριμένου αντι-ρατσιστικού νομοσχεδίου, ποινικοποιούνται απόψεις, κάτι που προκαλεί αδιαμφισβήτητα τον εκφυλισμό του γόνιμου "Πολιτικού Διαλόγου", εάν όχι τη βίαιη παύση του, καθώς θα ενισχυθεί ο φόβος των κυρώσεων, που καθίστανται πλέον άμεσες και όχι έμμεσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι δεν έχει ημερομηνία λήξης πρώτα θα τζάσει του κλέφτες από την βουλή και μετά θα ανασυγκροτήση το κράτος και τον Ελληνισμό εσείς συνεχίστε να κοιμάστε και να λέτε διάφορα κανένας δεν νοιάζεται για την γνώμη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή