Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013

Έβγαλε βρώμα η Ιστορία...

του Λευτέρη Μ. Καρχιμάκη
(ΛευΚα)

Προχτές το βράδυ, σχεδόν ξημερώματα, βρέθηκα στην ΕΡΤ. Η όλη κατάσταση θύμιζε άλλες εποχές, που δεν έχουμε ζήσει, ρομαντικές. Κόσμος να κινείται μαζικά, ανεβαίνοντας την μεσογείων ( στις 3 το πρωι !!). Ο στόχος κοινός, δίχως ίχνος ιδιοτέλειας (από την μεγάλη πλειοψηφία) η προάσπιση, δημοκρατικών δικαιωμάτων και αρχών, η αποστολή του μηνύματος ότι η εξουσία που διαχειρίζεται ο κύριος Σαμαράς δεν του ανήκει, ότι η ενημέρωση είναι δημόσιο αγαθό που ανήκει στον λαό και όχι τσιφλίκι του εκάστοτε πρωθυπουργού. Φοιτητές, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, άνθρωποι καθημερινοί ενώθηκαν σε μία γροθιά και η ΕΡΤ έγινε το σύμβολο μιας νέας εποχής αγώνα, συμπυκνώνοντας τα απωθημένα του λαού για τον αυταρχισμό της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες. Ξύπνησε η ελπίδα μέσα μου πως, ίσως η κυβέρνηση θυμηθεί ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν απ'τον λαό, για τον λαό. Εις μάτην.


Την ψευδαίσθηση αυτή δεν άργησε να διαλύσει, εν ριπή οφθαλμού ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΟΝΝΕΔ. Δεν θα προβώ σε μία σύντομη αναδιατύπωση των όσων (απαράδεκτων κατ' εμέ) υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, όχι γιατί είναι περιττό, αλλά γιατί οι στίχοι του Κώστα Τριπολίτη και το ανεμολόγιο τα περιγράφουν πολύ καλύτερα από όσο θα μπορούσα να το κάνω ποτέ εγώ... :

Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε
είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα
και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσαμε
στο εξής θα παίζουμε σ' αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα

Κάτω οι σημαίες στις λεωφόρους που παρελάσαμε
άλλαξαν λέει τ' ανεμολόγια και οι ορίζοντες
μας κάνουν χάρη που μας ανέχονται και που γελάσαμε
τώρα δημόσια θα έχουν μικρόφωνο μόνο οι γνωρίζοντες

Βγήκαν δελτία και επισήμως ανακοινώθηκε
είμαστε λάθος μες στο κεφάλαιο του λάθος λήμματος
ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε
κι οι εξεγέρσεις μας είναι εν γένει εκτός του κλίματος

Δήλωσε η τσούλα η ιστορία ότι γεράσαμε
τις εμμονές μας περισυλλέγουνε τα σκουπιδιάρικα
όνειρα ξένα ράκη αλλότρια ζητωκραυγάσαμε
και τώρα εισπράττουμε απ' την εξέδρα μας βροχή δεκάρικα

Ξέσκισε η πόρνη η ιστορία αρχαία οράματα
τώρα για σέρβις μας ξαποστέλνει και για χαμόμηλο
την παρθενιά της επανορθώσαμε σφιχτά με ράμματα
την κουβαλήσαμε και μας κουβάλησε στον ανεμόμυλο

Κύριε Σαμαρά, δεν θα μπορούσατε να κάνετε μεγαλύτερο λάθος ! Έξω από το ραδιομέγαρο δεν είναι μόνον οι νοσταλγοί μιας παλιάς εποχής προνομίων και διαφθοράς, είναι κυρίως μια νέα γενιά που δεν προσβλέπει σε προσωπικές απολαβές, σε θέσεις ή εξουσία, είναι μια νεολαία που πιστεύει σε έναν κόσμο ανώτερων πανανθρώπινων αξιών, ένα κόσμο αισιοδοξίας για το μέλλον, λαχτάρας για ζωή, δημιουργίας και προσφοράς για την πατρίδα και τους ανθρώπους.Η ΕΡΤ έγινε ο λόγος για τον οποίο πειστήκαμε να αφήσουμε τις ήσυχες ώρες μιας ανυποψίαστης καθημερινότητας για ένα συναρπαστικό έργο στο οποίο αισθανθήκαμε όλοι πρωταγωνιστές.

Κύριε Σαμαρά, την παλιά Ελλάδα, της ακόμα και προ 80' εποχής νοσταλγείτε μάλλον εσείς. Αυτή η Ελλάδα είναι η Ελλάδα της δεξιάς και της συντήρησης των προνομίων της πλουτοκρατίας, είναι η Ελλάδα στην οποία οι δημοκρατικές αξίες και αρχές μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα αν είναι να ικανοποιηθεί το τυχοδιωκτικό επενδυτικό κεφάλαιο, είναι η Ελλάδα των τεράστιων ανισοτήτων είναι η αναχρονιστική Ελλάδα που δεν θέλουμε, αλλά έχουμε.

Κύριε Σαμαρά, εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια Ελλάδα, δεν μπορούμε να γίνουμε δέσμιοι των ίδιων συμφερόντων που υπαγορεύουν την τακτική σας για να δείξουμε κατανόηση. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, οραματιζόμαστε μια νέα πορεία για την χώρα μας ! Οραματιζόμαστε τον  επανεκδημοκρατισμό της πολιτείας ! Οραματιζόμαστε την ανακατανομή του πλούτου ώστε επιτέλους να πληγούν οι κακώς έχοντες και κατέχοντες, και όχι το εύκολο θύμα, ο απλός λαός! Οραματιζόμαστε, τέλος, ένα κράτος όπου η δικαιοσύνη και η ισότητα ευκαιριών δεν θα αποτελούν το ζητούμενο αλλά το δεδομένο !

Και για αυτό θα αγωνιστούμε! Θα αποδείξουμε ότι οι αγώνες και οι επαναστάτες "με αιτία" δεν είναι tre banal ! Δεν γνωρίζω, και δεν νομίζω, ότι το όποιο πλήγμα καταφέρουμε στο παρών σαθρό πολιτικό κατεστημένο θα είναι μοιραίο, δεν υπάρχει άλλωστε καμία αξιόπιστη διάδοχη κατάσταση. Ωστόσο γνωρίζω ότι αγώνες του σήμερα θα αφήσουν ένα ευδιάκριτο στίγμα στην ακολουθούμενη πολιτική αυταρχισμού και μοναρχιακής νοοτροπίας !

ΥΓ : Κύριε Πρωθυπουργέ μια ιστορία που καταγράφεται από μεμονωμένα άτομα σε πόντιουμ και ομιλίες, μια ιστορία που εξυπηρετεί πρόσκαιρες πολιτικές σκοπιμότητες δεν μας ενδιαφέρει, χάρισμά σας ! Εμείς την αφήνουμε να δηλώνει ότι θέλει άλλωστε σε λίγα χρόνια κανείς δεν θα την θυμάται ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου