Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

Τα Παράδοξα της ΕΡΤ ...

του Λευτέρη Μ. Καρχιμάκη

Η νέα ελληνική ιστορία είναι γεμάτη παράδοξα μεγάλα ή μικρά. Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι σίγουρα ένα παράδοξο  το μέγεθος του θα το κρίνει ο χρόνος. Επί ένα απόγευμα προσπάθησα με όλη μου την καλή διάθεση να ερμηνεύσω τόσο ηθικά όσο και λογικά την απόφαση αυτή του κύριου Σαμαρά. Κατέβαλα πραγματικά μεγάλη προσπάθεια, αν και εντόπισα κάποια ψήγματα ιδεολογικής λογικής, δεν μπόρεσα να εντοπίσω την δεοντολογική πεμπτουσία της πολιτικής, την ηθική.


Ο προβληματισμός μου πέρασε από διάφορα στάδια :

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης, είναι ότι η ΕΡΤ κλείνει ως εξαιρετικά ζημιογόνος οργανισμός και έδρα διαφθοράς και αδιαφάνειας. Η άποψη αυτή σίγουρα εμπεριέχει κάποια αλήθεια, ωστόσο υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία τα οποία δεν είναι δυνατόν να είναι αποτέλεσμα αγαθών προθέσεων.

Οικονομικά πράγματι το ελληνικό κράτος θα γλιτώσει άμεσα 200 με 300 εκατομμύρια ευρώ. Παρόλα αυτά μεσοπρόθεσμα το ελληνικό κράτος θα ζημιωθεί "τα μάλα" από το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης 1500 με 2000 άτομα (αν είμαστε αισιόδοξοι) θα απολυθούν. Η ήδη υψηλή ανεργία, θα ξεφύγει, πάλι.

Παράλληλα η ΕΡΤ έχει συνάψει συμφωνίες εκατομμυρίων, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά κυρίως στο εξωτερικό (champions league).Οι υψηλές ρήτρες θα γονατίσουν τον προυπολογισμό και για άλλη μια φορά οι μικρομεσαίοι θα κληθούν να πληρώσουν την νύφη. Η λεπτή κλωστή που κρατά την μεσοαστική τάξη, την πνοή ζωής της ελληνικής οικονομίας, θα αρχίσει να φθείρεται όλο και πιο γρήγορα.

Τα αίτια λοιπόν δεν ήταν οικονομικά. Μήπως λοιπόν η πυγμή αυτή του κυρ Αντώνη, έγκειται σε κάποια μεγάλη απόφαση σύγκρουσης με την διαφθορά και σε κάποια πρωτόγνωρη σταυροφορία διαφάνειας στο δημόσιο; (!)

Όσο κι αν πάλεψα για να υποστηρίξω στην αυθάδη συνείδηση μου, που όλο πάει κόντρα στην καλοπροαίρετη φύση μου, αυτή την άποψη, δεν τα κατάφερα. Η αντίθεση μου βασίζεται σε δύο κομβικά ζητήματα :

Πρώτον : Όταν θες να κυνηγήσεις το εμπόριο ναρκωτικών δεν καταζητείς τα βαποράκια, αλλά τους μεγαλέμπορες. Έτσι λοιπόν αν θες να πατάξεις την διαφθορά, στον χώρο των ΜΜΕ ξεκίνα πρώτα από την ιδιωτική παράγκα που θα αντιστοιχούσε όχι σε μεγαλέμπορο, αλλά σε νονό της νύκτας στο προηγούμενο παράδειγμα και άσε το δημόσιο βαποράκι.

Δεύτερον : Μόνο κωμική θα μπορούσε να θεωρηθεί σχετική ανακοίνωση κατά την οποία οι απολυθέντες μπορούν να αιτηθούν εργασία στην νέα δημόσια τηλεόραση γιατί δεν είναι διεφθαρμένοι οι άνθρωποι αλλά ο θεσμός. Δηλαδή ποιοι καθιστούν την ΕΡΤ διεφθαρμένη, αν όχι οι άνθρωποι, μήπως τα μηχανήματα ; Αν είναι ας μην βάλουμε λουκέτο αφήνοντας τόσες οικογένειες στον δρόμο, μπορούμε να κάνουμε μια γενική ανακαίνιση ! Τι λες εσύ φίλε Αντώνη ;

H μόνη, όχι λογική αλλά λογικοφανής, ερμηνεία εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης απέχθειας της θεωρητικά φιλελεύθερης ΝΔ σε οτιδήποτε δημόσιο και στην, κατά την γνώμη μου, καταστροφική αρχή της ανεξέλεγκτης οικονομίας. Αλλά η κομματική ιδεολογία έχει περιφρονηθεί σε άλλες περιπτώσεις όπου το ρίσκο ήταν πολύ μικρότερο, είναι άραγε φυσιολογικό ένα τέτοιο ιδεολογικό ξέσπασμα από πλευράς Σαμαρά, ιδιαίτερα όταν η κυβέρνηση θεωρητικά στηρίζεται στα πήλινα πόδια  δύο υποτίθεται αριστερού προσανατολισμού κομμάτων;  Μάλλον όχι

Το λυπηρό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα ήταν ότι τα βαθύτερα αίτια έχουν βαθιά τις ρίζες τους στην διαπλοκή διοικητικής εξουσίας και μίντια.Η win-win τακτική που πιθανά ακολούθησε ο κύριος Σαμαράς θα πρέπει να είχε ως εξής  :

Τα ιδιωτικά ΜΜΕ έχουν πληγεί αλύπητα από την κρίση, η διαφημιστική πίτα συρρικνώνεται και η κρατική τηλεόραση έπαιρνε ένα μεγάλο κομμάτι ιδιαίτερα από την στιγμή που τα μηχανάκια της AGB άρχισαν να δείχνουν μια άνοδο της ΕΡΤ στις ώρες αιχμής και τις ειδήσεις. Ο πιο εύκολος τρόπος αντιμετωπιστεί αυτή η άνοδος ήταν η ουσιαστική κατάργηση της ΕΡΤ. Η πίτα έμμεινε η ίδια αλλά τα στόματα μειώθηκαν κατά ένα, μεγάλο. Παράλληλα αργά αλλά σταθερά, το sucess story που προσπαθούσε να πουλήσει ο Σαμαράς έχει αρχίσει να καταρρέει θα χρειαστεί στήριξη από τα μέσα και μάλλον γρήγορα για να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία.

 Η συμφωνία συνέφερε και τις δύο πλευρές, αυτό το οποίο δεν προβλέφθηκε ήταν η πιθανή ανυπακοή των κυβερνητικών εταίρων που διαφαίνεται στον ορίζοντα και η λαϊκή κατακραυγή. Κύριε Σαμαρά ο ελληνικός λαός έχει κακές μνήμες από την λαϊκή δεξιά του αποφασίζομεν και διατάζομεν μην το ξεχνάτε ....  2 σχόλια:

 1. πολύ σωστή τοποθέτηση! συγχαριτηρια στον κειμενογράφο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλή η προσέγγιση... κάπου εκεί είναι και η αλήθεια.
  Απλά και χωρίς αναλύσεις.
  Μπράβο για το άρθρο.

  (Μας αρέσει στην Ελλάδα να μιλάμε πολύ και να τα ξέρουμε όλα...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή