Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Black Sabbath : αναδρομή + νέο album

του Δημήτρη Κονταρούδα 

Γνωρίζουμε όλοι μας αυτό το θρυλικό συγκρότημα που πολλά τραγούδια τους από το 1968 μέχρι και σήμερα είναι γνωστά και ακούγονται καθημερινά στο ραδιόφωνο μας. Ξεκίνησαν το 1967 με το όνομα Polka Tulk, ενώ έπειτα μετονομάστηκαν σε Earth. Το 1969 πήραν το τελικό και σημερινό όνομα τους.   Η χαρακτηριστική φωνή του Ozzy κάνει τους Black Sabbath αναγνωρίσιμους ακόμα και αν δεν ξέρουμε κάποιο κομμάτι τους. Σίγουρα όταν ήταν στην μπάντα ο Ronnie James Dio (θεός χωρέστον), η μπάντα είχε μια διαφορετική χροιά και γι αυτόν τον λόγο πολύ θεωρούσαν ότι θα ήταν καλύτερα να τους λένε Heaven and Hell αντί για Black Sabbath, το οποίο ήταν και το πιο γνωστό κομμάτι επί εποχής Dio. Η συγκεκριμένη εποχή ήταν μια εντελώς διαφορετική εποχή για το συγκρότημα (τουλάχιστον όσον αφορά την φωνή), με την οποία το συγκρότημα άφησε την δική του ιστορία.


 Ωστόσο οι Black Sabbath έχουν αποτελέσει επιρροή και πηγή μουσικής έμπνευσης στην δημιουργία πολλών νέων συγκροτημάτων και προσωπικά τους θεωρώ τους «πατέρες» του hard rock και μετέπειτα της metal.
 Το 1997 ο Ozzy επέστρεψε στην μπάντα παίρνοντας τη θέση του Dio και έτσι το συγκρότημα ακολούθησε την προ εποχής Dio πορεία ενώ, το 2006 το συγκρότημα συνεργάστηκε ξανά με τον Dio και κυκλοφόρησε ένα album με όνομα μπάντας Heaven and hell και με τίτλο “The devil you know”. Ο κιθαρίστας Tony Iommi είχε δηλώσει πως ότι όνομα και να πάρει το συγκρότημα θα είναι στην ουσία Black Sabbath, το οποίο έγινε αφορμή για να «φάει» μήνυση από τον μέχρι πρότινος τραγουδιστή Ozzy Osbourne, ο οποίος δικαίως δήλωσε πως Black Sabbath ήταν, είναι και θα είναι η πραγματική σύνθεση του συγκροτήματος (Buttler-Iommi-Ozzy-Ward). Γενικά οι εναλλαγές μελών στην μπάντα δεν ήταν και ότι το καλύτερο για την εσωτερική κατάσταση του συγκροτήματος. 
 Έπειτα από 19 albums (18 studio) και πάνω από 46 χρόνια μουσικής πορείας και παραγωγής, θα λέγαμε με σιγουριά ότι αναμφισβήτητα οι Black Sabbath είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα παγκοσμίως αλλά και στον χώρο της rock μουσικής με albums άλλα μέτρια, άλλα καλά και άλλα άψογα, άλλα εμπορικά και άλλα όχι. Σίγουρα όμως δεν είναι ένα mainstream συγκρότημα που κάνει τα πάντα για τα λεφτά και μας το έχει αποδείξει πολλές φορές. 
 Σήμερα είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι μιας και κυκλοφόρησαν εδώ και δυο περίπου εβδομάδες ένα νέο album με τίτλο «13» (δε νομίζω ότι συμβολίζει κάτι), το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά ακούσματα του συγκροτήματος με την φωνή(-άρα) του Οzzy. Αξίζει επίσης να πούμε ότι είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται στο στούντιο ο Ozzy με τον Buttler αλλά και γενικότερα η μπάντα με την κανονική της σύνθεση.

 Ας ελπίσουμε να τους δούμε live αφού σίγουρα θα κάνουν περιοδεία το νέο τους album, ώστε να ακούσουμε και τα καινούργια τραγούδια τους και τα κλασσικά Black Sabbath κομμάτια μιας και πέρυσι στο Rockwave Festival είχαμε την τιμή να δούμε επί σκηνής τον  Ozzy, τον Buttler αλλά και τον τωρινό drummer του συγκροτήματος μαζί με μεγάλους κιθαριστές (Slash, Gus G., Zakk Wylde), αφού ο Ιοmmi αντιμετώπιζε λέμφωμα. Ας ελπίσουμε ότι θα ακούσουμε για τελευταία ίσως φορά τραγούδια όπως το Paranoid, N.I.B., War pigs, The Wizard και φυσικά το Iron Man.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου