Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Σκηνικό-θρίλερ με το πακέτο μέτρων

Του Γιώργου Ευγενίδη

Σκηνικό-θρίλερ έχει στηθεί αυτή την ώρα αναφορικά με την επικείμενη ψήφιση των νέων μέτρων. Τον τόνο της ημέρας έδωσε η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, στην οποία ο Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές πως η διαπραγμάτευση έλαβε τέλος. Παράλληλα, στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σήμερα στήθηκε σκηνικό έντασης, με αρκετούς βουλευτές να ξεκαθαρίζουν πως δεν ψηφίζουν τα μέτρα. Επιπλέον, με δεδομένη την καταψήφιση από πλευράς ΔΗΜΑΡ, τίθενται σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με το αν θα περάσουν τα μέτρα αλλά κατά βάση αν η κυβέρνηση θα διατηρηθεί στη ζωή. Η...αριθμητική της ψηφοφορίας είναι ενδεικτική του δυναμιτισμένου κλίματος, το οποίο επικρατεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
-Η ΝΔ θα έχει απώλειες στην ψηφοφορία. Σίγουρος είναι ο πρώην πλέον βουλευτής του κόμματος, κος. Νίκος Σταυρογιάννης, ο οποίος έχει ήδη τεθεί εκτός κόμματος. Καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν στους "Ορίζοντες" πως η μπίλια μπορεί να κάτσει στους...3 με 4 βουλευτές. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι περιστατικό με βουλευτή του κόμματος, ο οποίος διετράνωνε σε όλους τους τόνους πως δεν θα ψηφίσει, για να συμπληρώνει μετά από δύο λεπτά "θα το σκεφτώ".

-Στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση είναι χειρότερη. Σκανδαλίδης, Κεγκέρογλου, Παραστατίδης, Κουτσούκος, Κασσής και κατά πάσα πιθανότητα και Κρεμαστινός ΔΕΝ ψηφίζουν τα νέα μέτρα, ενώ πολλοί βουλευτές φέρονται να έχουν σοβαρούς ενδοιασμούς. Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ο τελικός αριθμός των διαφωνούντων, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να αυξηθεί. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν μαζί 160 βουλευτές.

-Η ΔΗΜΑΡ φέρεται να είναι έτοιμη να καταψηφίσει το πακέτο, όσο σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τα εργασιακά. Αυτό σημαίνει πως το πακέτο χάνει 18 ψήφους από το κόμμα του κυρίου Κουβέλη, εκτός και αν σημειωθούν...αντίστροφες εκπλήξεις, κάτι πάντως που με τα παρόντα δεδομένα δεν φαντάζει και πολύ πιθανό.

Το στοίχημα επομένως, έχει να κάνει και με τη διατήρηση της μέγιστης δυνατής συνοχής της ΚΟ της ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει ομιλία στους βουλευτές του κόμματος πριν την ψήφιση των μέτρων, στην οποία με δραματικούς τόνους θα περιγράψει την κατάσταση, θέτοντας ουσιαστικά το δίλημμα "Μέτρα ή Χάος", και θα καλέσει τους βουλευτές που τον στηρίζουν να βάλουν πλάτη. Σε γαλάζια πηγαδάκια πάντως ακούγονται πολλά για βουλευτή της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και για Βουλευτή της Β' Αθήνας, οι οποίοι προβληματίζονται σοβαρά, ενώ το ίδιο ισχύει και για αρκετούς άλλους γαλάζιους, οι οποίοι, όμως, τείνουν προς το "ναι". Γι' αυτές τις περιπτώσεις έχουν επιστρατευτεί για...μασάζ τόσο ο Γραμματέας της ΚΟ, Θανάσης Μπούρας, αλλά και ο Ευάγγελος Μειμαράκης και ο Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Συνεπώς, οδεύουμε προς πρωτοφανές θρίλερ αναφορικά με την ψήφιση των μέτρων. Στα κόμματα έχουν βγει τα κομπιουτεράκια, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός διαμηνύει πως "θα πάρω τα μέτρα και ας πέσω", εννοώντας πως μπορεί η κυβέρνησή του να θυσιαστεί, αλλά θα αφήσει παρακαταθήκη το πακέτο των μέτρων. Υπάρχουν, βεβαίως, και οι πιο αισιόδοξοι, οι οποίοι θεωρούν πως τα μέτρα θα περάσουν, έστω και με οριακή πλειοψηφία.

Υ.Γ. Συλλυπητήρια στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχασε σήμερα αιφνιδιαστικά τον πατέρα του. Πάντως, όπως μου λένε, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιήσει την επόμενη εβδομάδα εξίσου δραματικούς τόνους, προς την αντίθετη κατεύθυνση όμως και θα εξαπολύσει ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου