Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Ξεκολλήστε Επιτέλους Κύριε Σαμαρά!Του Νάσου Αμπουέλ

http://images.inews.gr/hlarge/0-diethnis-diasyrmos-gia-ton-antoni-samara-kai-tous-kollitous-tou.jpgΤο έχω πάρει απόφαση ότι πρόκειται για εθνική κατάρα που δεν μπορούμε να την αποβάλλουμε με τίποτα.  Το «άλλα λέμε από τα έδρανα της αντιπολιτεύσεως και άλλα πράττουμε από τα γραφεία του Μαξίμου» συνεχίζει να βασιλεύει εν Ελλάδι.  Τελευταίο θύμα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ενώ ορθώς εγκαλούσε τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου ότι δεν εφήρμοζαν τα διαρθρωτικά μέτρα, ως τώρα δεν έχει λάβει καμία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία.


Φοβάμαι πραγματικά μην εξελιχθεί σε «Παπανδρέου Δεξιάς χροιάς.»  Πέραν από την ολοφάνερη διστακτικότητα του ιδίου και του κόμματός μπρος στην μεταρρυθμιστική πρόκληση, την οποία αδίκως προσπαθεί να καλύψει με τους περίτεχνους λόγους του Χρύσανθου Λαζαρίδη με την κενή επωδό της «ανάπτυξης», η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει καταφέρει να καταπολεμήσει το κατεστημένο των συντεχνιών, ούτε τα καρτέλ που διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα παρά την ύφεση και την μείωση της ζητήσεως. 

Το επιχειρείν δεν έχει διευκολυνθεί αγαπητέ Αντώνη, ενώ ακούγεται επίσης ότι έχει περαστεί ένας νόμος που διαφυλάσσει τα συμφέροντα ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν θα κλιθούν να καταβάλλουν ολόκληρο «το χαράτσι.»  Δεν γνωρίζω σε τι βαθμό ισχύει αυτή η τελευταία φήμη, αλλά φοβάμαι ότι και το Σαμαρικό επιτελείο επωάζει παλαικομματικούς βαρόνους που εμφορούνται από μικροκομματικές αντιλήψεις και δρουν υστερόβουλα κατά του Δημοσίου συμφέροντος.

Οι ξένες επενδύσεις παραμένουν «τέρας του Λόκνες», καθώς όλοι στην κυβέρνηση για αυτές μιλάνε αλλά ουδείς τις έχει δει, ενώ η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων παραμένει όνειρο θερινής νυκτός.  Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το βρεφικό γάλα παραμένει προνομιακό και προστατευμένο προϊόν το οποίο πουλιέται μόνο στα φαρμακεία, διατηρώντας έτσι την τιμή του «τσιμπημένη».  Αφού λοιπόν ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις συντεχνίες του βρεφικού γάλακτος (!!) πως θα τα βάλει με τους μεγαλοκήνσορες του συνδικαλισμού, όπως τον κ. Φωτόπουλο;

Η πολιτική τόλμη, η νομοθετική παρρησία και το «δημιουργικό σοκ» που ευαγγελιζόταν ο Πρωθυπουργός παρέμειναν στα έδρανα της Αντιπολιτεύσεως, στους πομφόλυγες των προεκλογικών συγκεντρώσεων και στα σκαλιά του Ζαππείου. 

Δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει σημειώσει ορισμένες σημαντικές επιτυχίες, κυρίως την αναστροφή του κλίματος στο εξωτερικό.  Ούτε θα παραλείψω το γεγονός ότι εμπνέει μια σημαντική εμπιστοσύνη στους επενδυτές, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο να «έχει πάρει τα πάνω του» τους τελευταίους μήνες και να έχει φτάσει σχεδόν τις 900 μονάδες.      

Όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει αρθεί στο ύψος το περιστάσεων.  Σίγουρα οι παθογένειες δεκαετιών δεν μπορούν να διευθετηθούν σε τέσσερις μήνες, όμως δεν διακρίνω καμία σοβαρή προσπάθεια μέχρι στιγμής.  Αντίθετα, το Παπανδρεικό δόγμα των οριζόντιων περικοπών τίθεται εκ νέου σε εφαρμογή με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ παράλληλα το ενιαίο μισθολόγιο μαθαίνω δεν έχει εφαρμοστεί σε όλους τους επικεφαλής των ΔΕΚΟ και οι διορισμένοι υπάλληλοι της Βουλής δεν έχουν θιγεί σημαντικά. 

Τέτοιες ώρες είναι που φοβάμαι ότι ο Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο εκτιμώ (θα δούμε αν κάνω καλά), θα μείνει στα λόγια και η ΝΔ ούτε αυτήν την φορά θα καταφέρει να «επανιδρύσει το κράτος».  Το κόστος όμως αυτήν την φορά δεν θα είναι η εκλογική καταβαράθρωση, όπως το 2009, αλλά ίσως και η εξαφάνιση.  Δεν έχει παρά να τηλεφωνήσει στην Ιπποκράτους ο κ. Σαμαράς για να ενημερωθεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τις συνέπειες του έμπρακτου παλαιοκομματισμού. 

Δυστυχώς, έχω την εντύπωση ότι στην ΝΔ συνεχίζουν να απευθύνονται στην παλαιά Δεξιά, η οποία βρήκε στέγη στους Ανεξάρτητους Έλληνες.  Αναφέρομαι βέβαια σε εκείνη την βδελυρή πτέρυγα της ΝΔ που καυχιέται όταν την αποκαλούν «λαϊκή» Δεξιά, η οποία δεν διαφέρει καθόλου από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ».  Αν θέλει ο κ. Σαμαράς την ΝΔ φέουδο αυτής της ανεύθυνης Δεξιάς που υποκλίνεται και υπηρετεί τον φθηνό και επιζήμιο λαϊκισμό, που αζημίως αρθρώνουν οι «υπερπατριώτες», τότε λυπάμαι, αλλά το τέλος θα είναι οδυνηρό. 

Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει η ΝΔ είναι να ασπαστεί το μεταρρυθμιστικό κίνημα, να το οικειοποιηθεί και να προχωρήσει χωρίς να κοιτάξει πίσω.  Ας γίνει νεοφιλελεύθερη και όχι κόμμα ακάλυπτων πολιτικών επιταγών.  Ειδάλλως, να μην απορεί όταν οι κ.κ. Λαφαζάνης και Στρατούλης θα παρελαύνουν στο Προεδρικό Μέγαρο με τα άμφια του κρατισμού και με την δραχμή για περιδέραιο. 

Αν λοιπόν πράγματι κ. Σαμαρά «δεν είστε ίδιοι» με το ΠΑΣΟΚ αποδείξτε το στην πράξη.  "Ξεκολλήστε επιτέλους", για να αξιοποιήσω μια συμβουλή που δώσατε εσείς στον κ. Παπανδρέου στα τέλη του 2009.  Οι συμβιβασμοί και οι υποχωρήσεις δεν βοηθούν στην αναγέννηση της χώρας και δικαιώνουν όσους μας θεωρούν ανεπίδεκτοι μαθήσεως και χωρίς σύγχρονο Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενώ σας εξισώνουν ισοπεδωτικά με το ΠΑΣΟΚ που ξορκίζατε και το οποίο αποτεφρώθηκε πολιτικά.  Σε αυτά τα πλαίσια διαλέγετε και παίρνετε.  Να θυμάστε όμως ότι αν υπαναχωρήσετε δεν θα είστε πάρα άλλη μια θλιβερή πινελιά της Μεταπολιτευτικής μας ιστορίας, και τότε ουδείς θα σας συγχωρήσει για την μικροψυχία σας.               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου