Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

Το πολιτικό θράσος του ανδρός

Του Γιώργου Ευγενίδη

Όλη η πολιτική ζωή της χώρας περιστρέφεται γύρω από την περίφημη λίστα με ονόματα μεγαλοφοροφυγάδων, την οποία είχε παραδώσει στον τότε Υπουργό Οικονομικών, το 2012, η Κριστίν Λαγκάρντ. Το δικό μου πρόβλημα δεν είναι μόνο η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, η οποία εντοπίζεται στην αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου της φοροδιαφυγής, αλλά στα αστεία επιχειρήματα που χρησιμοποιεί για να αποποιηθεί των προφανών ευθυνών του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Για όσους τυχαίνει να μην το γνωρίζετε, ο κος. Βενιζέλος μας ενημέρωσε πως επί περίπου ένα χρόνο είχε το στικάκι με τα στοιχεία στο αρχείο του και δεν έκανε τίποτα. Το πολιτικό θράσος του ανδρός είναι πρωτοφανές!


Η λίστα αυτή, σύμφωνα με τις δικές μου πληροφορίες, δεν περιέχει πολιτικά πρόσωπα, επομένως δεν ταυτίζεται με την λίστα που ήδη ερευνούσε το ΣΔΟΕ. Ενείχε, όμως, πολλές άλλες τρανταχτές περιπτώσεις φοροδιαφυγής: π.χ., εντοπίστηκε ιδιωτική υπάλληλος με καταθέσεις 500 εκ. (!!!), ενώ το εισόδημα που δήλωνε στην εφορία ήταν περίπου 20000 ευρώ. Βέβαια, η εν λόγω κυρία λειτουργούσε ως αχυράνθρωπος σημαντικού επιχειρηματία με έντονη κοσμική παρουσία. Μπορεί, λοιπόν, να μην υφίσταται άμεση εμπλοκή πολιτικών, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, αλλά και πάλι δεν πρόκειται για μικρά ψάρια, γι αφρόψαρα. Η λίστα περιέχει μεγαλοκαρχαρίες.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετήθηκε Υπουργός τον Ιούνιο του 2011 και έμεινε σε αυτή την θέση για περίπου ένα χρόνο. Σε όλο το διάστημα της θητείας του είχε το επίμαχο στικάκι στην κατοχή του, επέλεξε, όμως, να το κρατήσει στο προσωπικό του αρχείο. Γιατί; Η υπόθεση μυρίζει από πολύ μακριά συγκάλυψη, αλλά θα δεχτώ τον καλοπροαίρετο ισχυρισμό, πως ο κος. Βενιζέλος δεν γνώριζε τα ονόματα της λίστας. Γιατί δεν κίνησε τις διαδικασίες για να μαθευτούν; "Γιατί είναι προϊόν υποκλοπής το στικάκι" κραυγάζουν από χτες ο Βενιζέλος και ο Γιάννης Διώτης, πρώην ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις! Το περιεχόμενο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αλλιώς και να μην προσκομιστεί το υλικό αυτούσιο. Οι αρχές, έχοντας γνώση των ονομάτων, θα διενεργούσαν τον φορολογικό έλεγχο πόθεν έσχες και θα καλούσαν τους εμπλεκόμενους να δηλώσουν αυτά τα ποσά, αλλιώς θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Δεν έγινε τίποτα! Τώρα, λοιπόν, οι δύο αυτοί έγκριτοι νομικοί κρύβονται πίσω από το επιχείρημα της παρανομίας, ενώ γνωρίζουν πως η αξιοποίηση του υλικού θα μπορούσε να γίνει με καθ'όλα νόμιμο τρόπο!

Οι επιλεκτικές ευαισθησίες του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν πείθουν κανέναν! Μάλιστα, δημιουργούν πολλά προβλήματα στην συνοχή της κυβέρνησης, καθώς καλλιεργείται ένα κλίμα καχυποψίας. Από το Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, διαμηνύουν πως έκαναν τα δέοντα και απέστειλαν την λίστα, μόλις την παρέλαβαν, στο ΣΔΟΕ για να εκτιμηθεί. Έτσι, ο Βαγγέλης Βενιζέλος μένει έκθετος και ένας ακόμη εσφαλμένος χειρισμός του έρχεται να διαταράξει το κλίμα, σε μια στιγμή που απαιτείται η αδιατάρακτη κυβερνητική ενότητα. Άλλοτε δρα ως ταύρος εν υαλωπωλείω για να αποτρέψει την δημοσκοπική κατάρρευση, άλλοτε πράττει ανεύθυνα και τρέχει μετά να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Απαιτείται σοβαρότητα σε τόσο κρίσιμες στιγμές και δυστυχώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδεικνύει μέρα με την ημέρα πως δεν την διαθέτει! Η λίστα της οργής τον καθιστά έκθετο έναντι του ελληνικού λαού, ο οποίος χειμάζεται επειδή το κράτος αδυνατεί να τιθασεύσει την φοροδιαφυγή. Όταν ο τότε Υπουργός Οικονομικών εξήγγελε από το βήμα της ΔΕΘ το εγκληματικό χαράτσι της ΔΕΗ, είχε ήδη στα χέρια του την επίμαχη λίστα, η οποία βρισκόταν στο αρχείο του. Κάποιοι έψαχναν ισοδύναμα! Αυτά βρίσκονταν στο συρτάρι του Υπουργού και σε συνδυασμό με πολιτική βούληση θα μπορούσαν να φέρουν αποτελέσματα. Φευ!

Αν κάποιος δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, καλύτερα να μάθει πότε να αποχωρεί! Όταν έχει διαπράξει αλυσιδωτά σφάλματα, τότε ή θα σωπάσει ή θα αποχωρήσει. Είναι στο χέρι του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου