Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Η χώρα του "ο, τι να 'ναι"


Ο "πολύς" Βαγγέλης Μειμαράκης, καθώς προεδρεύει του σώματος
Του Γιώργου Ευγενίδη

Εγώ σε αυτή την χώρα όσο ζω μαθαίνω! Και θα συνεχίσω να εκπλήσσομαι δυσάρεστα ωσάν αφελής Αρσακειάδα μιας άλλης εποχής, σαν να μην βλέπω πέρα από την μύτη μου. Άκου, λοιπόν, φίλε μου τι γίνεται σε αυτή την δύσμοιρη χώρα και τι συνέπειες αυτό έχει προκαλέσει! Βγήκε πριν από δυο μέρες μια μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα και ούτε λίγο ούτε πολύ έγραψε πως τρία μέλη της κυβέρνησης Καραμανλή (και πρωτοκλασάτα στελέχη, όχι αυτοί οι κακόμοιροι που κάθονται στα Υπουργικά στα πίσω καθισματάκια χωρίς λαβές και αφενός δεν φαίνονται στις κάμερες, αφετέρου ακούνε και όλα τα λογύδρια) έπαιρναν μίζες και ξέπλεναν τα χρήματα μέσω της αγοράς ακινήτων. 'Ακουσον άκουσον δηλαδή!
Σε αυτό το σημείο και για την οικονομία της συζήτησης θα θυμίσω πως κατά τον νομοθέτη κανείς τεκμαίρεται αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίον. Επιστρέφοντας, λοιπόν, στο θέμα μας, είναι σίγουρο πως έχουμε να κάνουμε είτε με μια πολύ σοβαρή υπόθεση χρηματισμού πολιτικών προσώπων είτε με μια ακόμα φούσκα γιγαντιαίων διαστάσεων. Τρία άτομα εμπλέκονται σύμφωνα με την μαρτυρία ενός πρώην συνεταίρου του ανθρώπου που διατηρούσε την εταιρεία, μέσω της οποίας εφέρετο να ξεπλένονται τα χρήματα: Ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο Μιχάλης Λιάπης και ο Βαγγέλης Μειμαράκης. Και αν τους δύο πρώτους το πολιτικό σκηνικό τους έχει ξεβράσει προ πολλού (χωρίς να ισχύει το ίδιο και για τον νόμο), ο Βαγγέλης Μειμαράκης είναι το νούμερο 3 της ιεραρχίας του πολιτεύματός μας. Έλα αρνί στον τόπο σου δηλαδή! Και αυτός ο Βαγγέλης, μια που έβγαλε την είδηση η Real News την υπόθεση, μια που διέρρευσε σε 500 δημοσιογράφους πόσο θιγμένος είναι. Ποιος, ο Βαγγέλας (για τους φίλους), ο Ranger της ΟΝΝΕΔ της δεκαετίας του '80! Αυτός που έπαιζε για ψύλλου πήδημα ξύλο με Πασόκους και λοιπούς Αριστερούς και βαφτίστηκε εν μία νυκτί "σοβαρό και υπερκομματικό θεσμικό πρόσωπο" για να πάρει την θέση του Προέδρου. Και σαν να μην έφτανε η αγανάκτηση του Πρόεδρα, βγήκε και ανακοίνωσε πως "αναστέλλει την δραστηριότητά του ως Πρόεδρος της Βουλής". Ωπα Βαγγέλη μου, δεν πάει έτσι το πράγμα! Ή παραιτείσαι ή μένεις εκεί και δίνεις την μάχη θεσμικά, όπως σου ζήτησε ο Βουλγαράκης ( ο οποίος θύμωσε μαζί σου και θα σου κάνει μούτρα τώρα)! Μεσοβέζικες λύσεις, του τύπου "να κάνει λίγο Πρόεδρος ο Τραγάκης, λίγο ο Μαρκογιαννάκης, λίγο ο..." δεν υφίστανται. Αλλά εσύ πολιτικέ μου γίγαντα έγραψες νέο κεφάλαιο στην ελληνική ,πολύπαθη, κοινοβουλευτική ιστορία! Και έχεις αφήσει και ένα Μαξίμου εμβρόντητο. Είχανε που είχανε τον Τόμσεν (τους διαλόγους αλά Λάμψη του Φώσκολου με τον Στουρνάρα θα τους σχολιάσω, όπως ξέρω, σε άλλο σημείωμα) τους ήρθε τώρα και ο Βαγγέλης ο-πιθανώς-χρηματιζόμενος και έχουνε πάθει ταραχή! Μια τα μέτρα, μια η Τρόικα, μια ο Βαγγέλης ο Πρόεδρας που λοιδωρείται και αντί να παραιτηθεί, κάνει αναστολή στο προεδριλίκι λες και είναι μετοχή στο Χρηματιστήριο, δεν τους έχει μείνει νευρικό κύτταρο για νευρικό κύτταρο που να μην έχουν κάψει!

Και σαν μην είχαμε όλα αυτά τα όμορφα, είχαμε και άλλα ευτράπελα με τον Γέροντα Παστίτσιο. Για όσους δεν τα έμαθαν, η Ελλάδα έγινε Ιράν για λίγες ώρες (μετά ξαναγίναμε Δύση και διαπραγματευόμαστε τα νέα μέτρα) και συνελήφθη ο διαχειριστής μιας σελίδας στο facebook, η οποία διακωμωδούσε τον Γέροντα Παίσιο. Φτάσαμε δηλαδή στο σημείο να συλλαμβάνεται κόσμος και να περνά την αυτόφωρη διαδικασία, επειδή κάποιοι θεώρησαν ως βλασφημία την σάτιρα! Για να είμαι ειλικρινής, δεν μου άρεσε το αστείο με τον Γέροντα Παίσιο. Θεωρώ τον άνθρωπο αυτό και τους θιασώτες του μαζί ως αρκετά γελοίους, ώστε να προσφέρουν άφθονο γέλιο από εφημερίδες του τύπου "Ελεύθερη Ώρα", χωρίς να παρεμβαίνει κάποιος τρίτος. Αυτός ο άνθρωπος, του οποίο του κήρυγμα χαρακτηριζόταν από σκοταδισμό, εθνικισμό και μισαλλοδοξία, έφτασε να θεωρείται ως αδιάψευστος προφήτης και δυνητικός Άγιος. Ρε, πάτε καλά σ' αυτή την χώρα ή να βάλω τις φωνές; Από πότε έγινε ένας άνθρωπος που έλεγε πως θα ξαναπάρουμε την Πόλη αδιάψευστος μάρτυρας της Ορθοδοξίας; Ακόμα πιο τραγικό, όμως, είναι το γεγονός πως η θρησκεία αποτελεί ακόμα και σήμερα αντικείμενο διώξεων! Μια νέα, σύγχρονη, Ιερά Εξέταση καραδοκεί και μάλλον θα επιλαμβάνεται τέτοιων θεμάτων. Μια χώρα, στην οποία κατοχυρώνεται το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας και του θρησκευτικού σεβασμού, έφτασε να διώκει ποινικά έναν άνθρωπο που έκανε σάτιρα, έστω κακόγουστη! Και μέσα σε όλα, να πετάγεται και ο Άδωνις (τι ποιος Άδωνις; Ο γνωστός...) και να θυμάται την Παπαχρήστου και να λέει "ΑΑΑΑ (με τσιριχτή φωνή), αν ισχύει η Ελευθερία του Λόγου για τον Παστίτσιο, γιατί δεν ίσχυε για την Παπαχρήστου;" Γκτααααν, το μάτι μου!  Έφτασε ο άνθρωπος να συγχέει ένα ρατσιστικό ανέκδοτο, περίπτωση για την οποία υπάρχει σαφής πρόβλεψη της ΔΟΕ, με μια χιουμοριστική σελίδα στο facebook. Και από την άλλη, δεν κατάλαβα, υφίσταται κάποιο θέσφατο για την Θρησκεία και κυρίως για τους εκπροσώπους της και δεν μπορούμε να μιλάμε και να κάνουμε πλάκα;

Και μετά απορούμε γιατί δεν μας παίρνουν σοβαρά οι ξένοι! Μα γιατί δεν είμαστε σοβαροί! Φτάσαμε να ασχολούμαστε με την ελευθερία του λόγου, με τον Παστίτσιο και με έναν Πρόεδρο Βουλής που αναστέλλει την δραστηριότητά του και μετά λέμε σαν το άσμα "τι να φταίει, τι να φταίει που δεν πήγαμε μπροστά;". Εδώ έλεγα σήμερα σε έναν Γερμανό δημοσιογράφο πως κάποιοι πολίτες πέτυχαν τον Στουρνάρα στον δρόμο και μόνο που δεν τον κυνήγησαν και γούρλωσε ο άνθρωπος τα μάτια! Φαντάσου τώρα, φίλε αναγνώστη, να μάθαινε ο Γερμανός για τον Βαγγέλα και τον Παστίτσιο. Βρε, καλά λέω εγώ πως είμαστε η χώρα του "ο, τι να 'ναι"! Αν παρακολουθούσαν οι Ευρωπαίοι τα ελληνικά τεκταινόμενα εκ του σύνεγγυς, να δεις αν θα τους έβλεπες έτσι ροδαλούς και κοκκινούληδες. Κάτασπροι σαν το πανί θα ήταν και θα είχαν μια οδαλίσκη να τους κάνει αέρα να συνέλθουν. και εσύ μου λες

Και με ρώταγε και ο Γερμανός τις προβλέψεις μου, αν θα βγούμε από το Ευρώ! Εδώ ,άνθρωπέ μου, πρέπει να γυρίσουμε στο νηπιαγωγείο να μάθουμε το "Γιαννάκη, μην κλέβεις το μολύβι του Γιωργάκη" και το "Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες!" και εσύ μου λες για την παραμονή στο Ευρώ. Πφφ, εμείς είμαστε large. Πρώτα θα λύσουμε κάτι θεμελιώδη ζητηματάκια κοινωνικής και πολιτικής τάξης και μετά θα ασχοληθούμε και μαζί σας. Κουτόφραγκοι!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου