Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αλήθειες και Ψέματα

Του Γιώργου Ευγενίδη

Το είχα ξαναγράψει και παλαιότερα (Η εξωφρενική απλότητα των πραγμάτων) και από τότε δεν έχω μεταβάλλει στο ελάχιστον την άποψή μου. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τολμηρά στην υιοθέτηση του πακέτου μέτρων, γιατί δεν υπάρχει, ευτυχώς ή δυστυχώς, εναλλακτική λύση. Πολλοί θα σκεφτείτε, ίσως και με το δίκιο σας, πως δεν πάει άλλο το πράγμα, πως δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για θυσίες. Θέλω για ακόμη μια φορά να μιλήσω καθαρά, χωρίς περιστροφές. Δεν κρύβομαι, έχω ξαναπει πως αυτή η κυβέρνηση οφείλει να πετύχει και δεν έχω πάψει να το πιστεύω ακράδαντα.
Θα σας πω τα πράγματα, όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ, όχι όπως κάποιοι άλλοι επιβάλλουν. Μπορεί να μην είμαι αρεστός σε πολλούς, αλλά καμιά φορά η αλήθεια είναι πολύ σκληρή. Ας πάρουμε, λοιπόν, την κατάσταση από την αρχή, παίζοντας το παιχνίδι "αλήθεια ή ψέματα":
1) Το πακέτο αυτό θα είναι το τελευταίο:  Πρέπει αυτή να είναι η αλήθεια, αλλά δεν μπορώ να το προδιαγράψω, όπως τόσο εύκολα κάνουν οι κυβερνώντες, ίσως και για πολιτικούς λόγους. Η σωστή διατύπωση θα έπρεπε να είναι "αυτό ΠΡΕΠΕΙ να είναι το τελευταίο πακέτο". Έτσι μόνο βγάζει νόημα. Μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο. Δεν μπορούν αυτοί να είναι τα μόνιμα υποζύγια, τα οποία πληρώνουν τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού να πατάξει την φοροδιαφυγή, η οποία φτάνει στα 11,2 δις ευρώ, καθώς και την αντιπαραγωγικότητα του δημοσίου. Επομένως, αν το πακέτο αυτό δεν είναι το τελευταίο, η κυβέρνηση θα απολέσει την κοινωνική της νομιμοποίηση, θα αποσταθεροποιηθεί πολιτικά και η πορεία προς τον όλεθρο θα έχει αρχίσει. Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, είναι πως το τελευταίο στοιχείο το γνωρίζουν πολύ καλά στο Μαξίμου και το σταθμίζουν με προσοχή.

2) Θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας:  Αλήθεια. Σίγουρα υφίσταται δημοσιονομικό όφελος και το προσδόκιμο ζωής ανεβαίνει, άρα αυξάνεται μεσοσταθμικά η διάρκεια καταβολής συντάξεων. Είναι μια εξέλιξη όχι υποχρεωτικά αρνητική, η οποία, όμως, δεν πρόκειται να περάσει εύκολα με κοινωνικό consensus.

3) Θα τρέξουν οι αποκρατικοποιήσεις: Αλήθεια. Η κυβέρνηση έχε έτοιμο σχέδιο δράσης, ενώ προωθείται και το σχέδιο με την επιμέλεια του Γενικού Γραμματέα της Κυβερνησης, του κυρίου Τάκη Μπαλτάκου, με το οποίο θα αίρονται 77 εμπόδια για επενδύσεις, μεταξύ άλλων και το πλαφόν του 50% στο μετοχολόγιο. Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το κλίμα και να προσεγγίσει επενδυτικό ενδιαφέρον για τα φιλέτα του Δημοσίου, ώστε να "τσιμπήσουν" και οι τιμές, ώστε να αποκομίσει και μεγαλύτερο κέρδος. Ήδη, το ΧΑ βρίσκεται σε ράλι ανόδου τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά πηγές της αγοράς ξεκαθαρίζουν στους "Ορίζοντες" πως αυτό μπορεί και να πρόκειται για αντίδραση του δείκτη, αν και δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να βιαστεί.

4) Υπάρχει εναλλακτική σε αυτό το πακέτο: ΌΧΙ, απολύτως καμία. Πρέπει, όπως είπαμε, να είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων, αλλά δεν υπάρχει plan b από την αντιπολίτευση, παρά θεωρητικολογίες. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής το ψέλλισε στην συνέντευξή του στους Ορίζοντες πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει plan b, αφού και η κυβέρνηση δεν έχει εναλλακτικό πλάνο. Πράγματι, η παραμονή εντός ευρώ είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, δεν μπορεί να υπάρχει δεύτερο πλάνο για ένα σχέδιο, το οποίο υπηρετεί μια αδήριτη αναγκαιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση, όμως, θα έπρεπε να απαντήσουν ποια είναι η εναλλακτική σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν δεχτεί τους ισχυρισμούς τους. Μέχρις στιγμής, σύσσωμη η αντιπολίτευση αγρόν αγοράζει.

5) Θα απειληθεί η συνοχή της κυβέρνησης: Όχι, τριγμοί μπορεί να υπάρξουν, αλλά και οι τρεις που συνθέτουν την ελληνική Τριανδρία είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους. Έχω την ίδια εικόνα και από τους τρεις κυβερνητικούς πόλους. Θα υπάρξουν διαφωνίες, αλλά οι κοι. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν το καράβι να βουλιάξει.

Ο χρόνος της κυβέρνησης είναι περιορισμένος. Οι Αλήθειες και τα Ψέματα που είπαμε σήμερα συμβάλλουν στο να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα του τι μέλλει γενέσθαι σε κυβερνητικό επίπεδο και σε επίπεδο κορυφαίων πολιτικών αποφάσεων. Τα σφιχτά περιθώρια είναι δεδομένα και είναι στο χέρι της κυβέρνησης να μπορέσει να ανατρέψει την αρνητική εικόνα για την χώρα μας και να διεκδικήσει καλύτερους όρους για την εφαρμογή του προγράμματος. Το στοίχημα είναι δύσκολο, μα οι κυβερνώντες θα πρέπει να το κερδίσουν!

Υ.Γ. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανούς τους Ορίζοντες, αλλά από εδώ και πέρα οι αναρτήσεις μας θα είναι πιο αποσπασματικές. Βλέπετε, υπάρχουν υποχρεώσεις, οι οποίες δεν μας επιτρέπουν να "τρέχουμε" το blog σε καθημερινή βάση με σχόλια, απόψεις και πληροφορίες. Θα προσπαθήσουμε πάντως για το καλύτερο και βέβαια πάντα αναζητούμε και νέους συνεργάτες, οι οποίοι μπορούν να μας βοηθήσουν στην δύσκολη αυτή χρονιά. Και πάλι, θα κάνουμε το παν για να μην "κατέβουν" οι Ορίζοντες, ακόμα και αν αυτό σημαίνει την ελάττωση της αρθρογραφίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου