Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012

Η θέση μας: Σταματήστε την Χρυσή Αυγή

Των: ΛευΚα
        Γιώργου Ευγενίδη

Είναι η πρώτη και ελπίζουμε τελευταία φορά που οι Ορίζοντες θα αναγκαστούν να πάρουν θέση εναντίον ή υπέρ κάποιου συγκεκριμένου κόμματος. Από την αρχή της προσπάθειάς μας, είχαμε θέση ως βασικό προαπαιτούμενο να γράφουμε με ελευθερία, αλλά όχι με κομματικά στεγανά και προκαταλήψεις. Είναι γεγονός πως οι αρθρογράφοι των Οριζόντων ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, ώστε να εξασφαλίζεται η πολυφωνία. Για ένα, όμως, μελανό-κατά την ταπεινή μας γνώμη-σημείο της πολιτικής ζωής της χώρας, δεν πρόκειται να καμωθούμε τους ανήξερους ή τους αόμματους. Μιλάμε σαφώς για την Χρυσή Αυγή, αυτή την εγκληματική οργάνωση με το προσωπείο του πολιτικού κόμματος, το οποίο της εξασφαλίζει την "δυνατότητα" να λειτουργεί ως τάγμα εφόδου, το οποίο καταστρατηγεί τις υφιστάμενες δημοκρατικές προβλέψεις.
Αδυνατούμε να φανταστούμε μια πολιτισμένη χώρα, στην Ευρώπη ή σε άλλη Ήπειρο, στην οποία επιτρέπεται πολιτικό κόμμα να καταργεί την αστυνομία και το κράτος (προσοχή,δεν υποκαθιστά το κράτος η ΧΑ, το ακυρώνει) και να μην υπάρχουν κυρώσεις. Ο νόμος είναι σαφής και από τα περιστατικά που έχουν προηγηθεί στοιχειοθετείται επαρκέστατα το αδίκημα της αντιποίησης αρχής και πολλά άλλα. Για να το καταστήσουμε σαφές και σε όσους δεν κατέχουν την νομική ορολογία, απαγορεύεται πολίτης ή ομάδα πολιτών να αναλάβει τον ρόλο της αστυνομίας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν βρισκόμαστε σε αστυνομικό κράτος, όπου οι παρακρατικοί μπορούν να αλωνίζουν και να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει. Βρισκόμαστε σε κράτος με Σύνταγμα και ξεκάθαρες συνταγματικές και νομικές προβλέψεις. Μια χώρα θεμελιώνεται και λειτουργεί μόνο μέσα από συνταγματικές ρυθμίσεις, όχι από την αυτοδικία των πολιτών και την αυτόκλητη τιμωρία του "κακού".

Έχουμε ακούσει το επιχείρημα πως η Χρυσή Αυγή πρέπει να τεθεί εκτός νόμου. Καλώς ή κακώς αυτό δεν μπορεί να γίνει. Όχι τόσο από νομικής πλευράς, όπου θα μπορούσε με κάποιο νομικό τέχνασμα να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα, αλλά από ηθικής άποψης. Δεν μπορεί μια δημοκρατία να πολεμήσει ένα φασιστικό κόμμα με φασιστικά όπλα. Είναι αυτονόητο πως σε περίπτωση απονομιμοποίησής της η ΧΑ θα γιγαντωθεί, ακόμα και αν δεν διαθέτει την πολύχρονη παράδοση και σημαντικότητα της Αριστεράς π.χ. Δυστυχώς, όμως, η ΧΑ είναι ένα πολύ δυναμικό κόμμα, με πολλούς νεαρούς υποστηρικτές, οι οποίοι επιθυμούν μια αντισυστημική λύση. Αν το κόμμα τεθεί εκτός νόμου, θα αποκτήσει χαρακτηριστικά μαζικού λαϊκού κινήματος. Φανταστείτε, λοιπόν, μια Χρυσή Αυγή ηθικά και κοινωνικά νομιμοποιημένη. Θα ακολουθήσει πογκρόμ, όμοιό του οποίου δεν έχει ξαναζήσει η σύγχρονη Ελλάδα μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Επομένως η λύση πρέπει να είναι καθαρά συστημική. Οι "Ορίζοντες" καταθέτουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες ελπίζουμε πως θα αποτελέσουν βάση σοβαρού και γόνιμου διαλόγου για την ανάληψη δράσης:
1) άρση της ασυλίας των βουλευτών της ΧΑ, οι οποίοι εμπλέκονται σε εγκληματικές υποθέσεις και άμεση κίνηση των νομοθετικών προβλέψεων εναντίον τους.
2) άμεση κατάργηση του προνομίου του αστυνομικού φύλαξης, κάτι που έχει ήδη ανακοινώσει ο Νίκος Δένδιας και ελπίζουμε να εφαρμοστεί.
3) ενίσχυση των αστυνομικών επιχειρήσεων με απόλυτη διαφάνεια και καθαρότητα στους χειρισμούς για την καταπολέμηση του προβλήματος της μετανάστευσης. Να συνεχιστεί η επιχείρηση Ξένιος Δίας, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
4) Εκδημοκρατισμός του σώματος της Αστυνομίας, ώστε να περιθωριοποιηθούν τα σταγονίδια, τα οποία κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε κατακλυσμό και να πνίξουν το σώμα.
5) αποτελεσματική προστασία των νομίμων μεταναστών, ώστε να αποτρέπονται και να τιμωρούνται κρούσματα βίας εναντίον τους.
6) Τέλος, ολομέτωπη σύγκρουση της επίσημης πολιτείας σε κάθε επίπεδο με την επίσημη και την παρακρατική ΧΑ. Πρέπει να μπει ένας φραγμός στην ανεξέλεγκτη δράση αυτού του κόμματος, το οποίο μοιάζει με εγκληματικό συνδικάτο.

Όλη η ελληνική κοινωνία μπορεί να δει ανάγλυφα το πρόσωπο του τέρατος. Μπορεί να δει τι πρόκειται να επικρατήσει σε περίπτωση εδραίωσης της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι μόνο οι μετανάστες.  Θα ακολουθήσουν και άλλες μειονότητες, αυτό είναι δεδομένο. Αν είμαστε σοβαρή και οργανωμένη κοινωνία δεν θα το αποδεχτούμε. Από το μικρό βήμα που διαθέτουμε, καλούμε ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις να μην επιτρέψουν σε αυτό το κόμμα με τις φασιστικές,διόλου εθνικιστικές, μεθόδους να παγιώσει την θέση του και να εξαπολύσει και τα υπόλοιπα άρρωστα σχέδιά του. Η Χρυσή Αυγή είναι μίασμα για τον τόπο και γάγγραινα για το δημοκρατικό πολίτευμα. Σε αυτό το σκέλος είμαστε όλοι μαζί, απέναντι στο τέρας του φασισμού. Επιτέλους, σταματήστε την Χρυσή Αυγή!

18 σχόλια:

 1. Μπράβο και στους δύο! Πολύ καλό το άρθρο.
  Ωστόσο, έχω μερικές ενστάσεις σε ορισμένα σημεία του. Όσον αφορά το πρώτο μέτρο που προτείνετε, θεωρώ πως απαραίτητη είναι η άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας εν γένει και όχι κατ'εξαίρεσιν για τα μέλη της Χ.Α., καθώς αυτό θα ήταν αναξιοκρατικό και αντιδημοκρατικό. Σχετικά με το 4ο μέτρο, δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι αυτό είναι κάτι πιθανό να γίνει, τουλάχιστον όχι στην παρούσα κατάσταση, αλλά αυτό είναι μια σχετικά μεγάλη συζήτηση. Στο τελευταίο μέτρο θα προτιμούσα μια διασαφήνηση και να μην είναι τόσο γενικόλογο.
  Ευχαριστώ πολύ και πάλι μπραβο.
  Δ.Φ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε για τα καλά λόγια! Η άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας γενικά αντίκειται στον κανονισμό της Βουλής, πρέπει να υπάρχει εισαγγελική παραγγελία. Αλλά γενικά, αυτό που πρέπει να γίνει είναι η άμεση άρση σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς. Το 6ο μέτρο έχει να κάνει με την στάση του κράτους απέναντι στην ΧΑ, να μην πάψει να αντιπαρατίθεται με δημοκρατικά μέσα και να τους ξεσκεπάζει πολιτικά, όπως κάνει πχ ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος τους έχει κηρύξει τον ανένδοτο. Εννοούμε, κανέναν συμβιβασμό με την ΧΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νομίζω ότι τα «δημοκρατικά» Μ.Μ.Ε. της χώρας μας έχουν όλη τη δύναμη να αναδείξουν τις εγκληματικές φρικαλεότητες της παρακρατικής Χρυσής Αυγής και να στρέψουν τον κόσμο εναντίον αυτης και των εκπροσώπων της στη Βουλή. Εκτός αν κάποιους εξυπηρετεί η επιχειρησιακή λειτουργία της οργάνωσης αυτής και δεν θέλουν να το ομολογήσουν! Δεν ξέρω ! Όπως, δεν ξέρω αν, η ολομέτωπη επίθεση του κράτους (ο Θεός να την κάνει ολομέτωπη, αλλά τέλος πάντων!) κατά της συγκεκριμένης ακραίας φασιστικής φράξιας θα έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ή το ακριβώς αντίθετο: θα την ηρωοποιήσει στα μάτια του κόσμου, που κατοικεί στις ευαίσθητες αθηναϊκές γειτονιές, με τους πολλούς μετανάστες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γνωρίζω τον κανονισμό της Βουλής και συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Η αλήθεια είναι πως δεν εννοούσα εξολοκλήρου άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας, αλλά είναι γεγονός πως πρέπει να γίνεται χρήση της μόνο σε εξαιρετικές και όσο το δυνατόν πιο ασήμαντες πάντα υπό την επίδραση των κατάλληλων προϋποθέσεων. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πλημελήματα και κακουργήματα και να φέρει ο κάθε πολιτικός-πρώην και νυν « vigilantee» των δρόμων και των μεταναστών- ως προστατευτικό κάλυμα τη βουλευτική ασυλία. Η τελευταία υπάρχει για καθαρά λειτουργικούς λόγους και όχι για να προκαλεί την αναξιοκρατία απέναντι στο νόμο.

  Προς Vasia M: Σημασία έχει να στραφεί ο λαός ενάντια στον φασισμό. Το κράτος θα ακολουθήσει ανταποκρινόμενο στη συνολική κοινωνική απαίτηση. Δεν είναι δυνατόν να προηγείται η γνώμη των βουλευτών αυτής του λαού.


  Δ.Φ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. τι να κανει η χρυση αυγη εφοσον αστυνομικοι και δεν εννοω αυτους που βγαινουν στο δρομο αλλα τα ''μεγαλα αφεντικα'' κολοδερνουν και τα ξινουν.Επισης ανεξαρτητα με τις πατσαβουρες και τα ψευδη των ΜΜΕ η ΧΑ εχει αποτρεψει μεταναστες οι οποιοι οχι μονο κανουν εγκληματα αλλα ειναι και παρανομοι στην χωρα αν αυτο το παραβλεπει η αστυνομια καποιος πρεπει να του δωσει λιγη σημασια !!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κοιτάξτε ανώνυμε, η ΧΑ μπορεί να κάνει και εθνοκάθαρση, θα σας άρεσε; Στην Αστυνομία πρέπει να υπάρχουν και επιτελείς που σχεδιάζουν την στρατηγική,δεν μπορούν να βγουν όλοι στον δρόμο. Η ΧΑ θα ήθελε να μπορεί να βουλιάζει και πλοιάρια με μετανάστες. Να σας πω κάτι; Εγώ θέλω μια ολοκληρωμένη εθνική μεταναστευτική πολιτική. Αν εσάς σας αρέσει το έργο της ΧΑ, εμένα με αηδιάζει και με αηδιάζουν και οι θιασώτες της.

  Γιώργος Ευγενίδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. H XA ειναι η μονη η οποια νοιαζεται για το εθνικο προσωπειο αυτης της χωρας κατακρινω μεν το υπερβολικο φασισμο ως εθνιστης και οχι φασιστας απλα θελω να σε ενεημερωσω οτι η ΧΑ ειναι η μονη που εχει τα κοτσια και το ηθος να κανει πραγματα που κομματα αλλα δεν μπορουσαν ολα αυτα τα χρονια να πραγματοποιησουν και σαφως θα γουσταρα τα πλοια των παρανομων μεταναστων να βουλιαζονται τωρα αν σε αηδιαζει το εθνικο προσωπειο και η εθνικη ταυτοτητα που πρεπει να εχεις ως ελληνας και που τοσοι ανθρωποι αγωνιστηκαν για να εχουμε την ελευθερια μας ως αυτονομο εθνος μαγκια σου!!!!!!

   Διαγραφή
 7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
 8. Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πολύ βολικό να λέει κάποιος ότι είναι δημοκράτης χωρίς να δηλώνει συγκεκριμένες θέσεις και σωπένοντας μπροστά σε κόμματα που προάγουν την βία αν αύτα είναι δημοφιλοί. Πολύ εύκολο να γράφεται εναντίον της χρυσής αυγής σωστότατο βεβαίως αλλά εύκολη λύση. Επειδή ξέρω οτί μετά την δημοσίευση αυτού του σχολείου θα δεχτώ κάποια απάντηση αύτο που θέλω να μου πείτε είναι γιατί δεν υπάρχει άρθρο που να καταδικάζει τις βίαιες ενέργειες που έχει πράξη στο παρελθόν το ΣΎΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί δεν προτείνετε νόμιμα μέτρα εναντίον τους;Τέλος άμα δεν έχετε στοιχεία που να αποδεικνύουν οτί είναι κόμματα βίας προτείθεμαι να γράψω εγώ για εσάς, αν φυσικά είστε αρκετά δημοκράτες για να αφήσεται έναν δημοκράτη που είναι εθνικιστής να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αγαπητέ εθνικιστή '94,

  εγώ έχω γράψει πολλάκις για την αμετροέπεια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν δέχομαι εξίσωσή του με την ΧΑ, απλά με ξεπερνάει. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι κοινοβουλευτικό κόμμα, δεν γνωρίζω πολλά για το ποιόν της και για τα "εγκλήματά" της. Η ΧΑ δρα ως οργανωμένη συμμορία και οι προτάσεις μας για την αντιμετώπισή της είναι σαφείς,δεν είναι καθόλου εύκολη λύση. Η εξάλειψη του φασισμού είναι η δύσκολη λύση βασικά. Εγώ, λοιπόν, δεν έχω στοιχεία για τα κόμματα που αναφέρετε που να εμπίπτουν σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Αν διαθέτετε, στοιχεία όχι εκτιμήσεις, να τα καταθέσετε και θα τα δημοσιεύσουμε

  Γιώργος Ευγενίδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ένα ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ στους αρθρογράφους!! Στείλτε στα πηγάδια τους φασίστες που λυμαίνονται την ΕΛΛΑΔΑ μας! ΟΙ αντάρτες πολέμησαν τους Γερμανούς όχι οι γερμανοτσολιάδες σας! Θέλουν να κάνουνε και εθνική γιορτή για τα θύματα του Μελιγαλά, τους χίτες και τους ταγματασφαλίτες δηλαδή που προδίδαν ΕΛΛΗΝΕΣ!!! Δεν είσαι πατριώτης ανοήτε εθνικιστή '94 όταν βαράς ματανάστες με ελληνικές σημαίες! Άνοιξε κανένα βιβλίο ιστορίας. Πατριώτες είναι αυτοί που κατεβάσαν τη Ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη και αυτοί που πολέμησαν Ιταλούς και Γερμανούς και ΔΕΝ συνεργάστηκαν με αυτούς !!!

  Υ.Γ. Παρακαλώ να δημοσιευτεί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τώρα τι να σου πώ; Οτί και εδώ και έξω απο εδώ έχω καταδικάσει την χρυσή αυγή και με κίνδυνο της ζωής μου; Αλλά μ'αλλον δεν χρειάζεται να σου πώ τίποτα έτσι όπως μιλάς φαίνεται οτί είσαι φασίστας και οπαδός της βίας. Όσων αφορά το βιβλίο ιστορία βρήκα σε αυτό οτί πέρρα από τον Βελουχιώτη υπάρχει και ο Ναπολέωντας Ζέρβας και διάλεξα αυτόν ως πρότυπο και όχι τους σφαγέες, τους κόκκινους που έσφαζαν έλληνες ούτε τους ταγματασφαλίτες που πουλήθηκαν στους κατακτητές.
   Υ.Γ Κύριε ΛΕΥΚΑ παλιότερα με κατυγορίσατε για οπαδό του φασισμού ελπίζω το σχόλειο του ανώνυμου να σας αποδεικνύει πως είναι οι πραγματικοί φασίστες.

   Διαγραφή
  2. Μια ερώτηση γιατί μπερδεύτικα σύντροφε τι είναι οι ματανάστες; Πάντως θα τους νικήσουμε τους φασίστες γιατί είμαστε λυγδιάριδες,άπλυτοι και επικροτούμε σφαγές γυναικόπαιδων. χαχαχα αντε στην τρύπα σου ρε γραικύλε. Όταν θές να μιλήσεις εναντίον ΜΑΣ να ξέρεις με ποιόν να τα βάλεις. Ο άλλος ο εθνικιστής 94 απ΄τι φαίνεται πάντως δεν είναι δικό μας. ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΛΣΒΕΚΟΙ ΑΥΤΟΙ Η ΓΗ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΠΑΝΤΟΥ ΡΕ . Μακάρι να μου σβήσετε το σχόλειο ενώ αφήσατε τα σχόλεια ενός φασιστοκουμμουνιού για να δεί όλος ο κόσμος οτί του συγοντάρεται.

   Διαγραφή
  3. Άντε ρε ουρακοτάγκε χειροκρότα το Μιχαλολιάκο!! Θα κριθεί και αυτός από την ιστορία που έβαλε τους γνωστούς του στη Βουλή όπως τη γυναίκα του! Σπουδαίο πρόσωπο η κ. Ζαρούλια με μεγάλη συνεισφορά στον τόπο! Και επειδή είσαι ανημέρωτος το να μην υποστηρίζει κάποιος ΧΑ δεν σημαίνει πως είναι αριστερός ή κομμουνιστής! Θα ήθελα να απολογηθώ από τον εθνικιστή '94 καθότι νόμισα πως ήταν χρυσαυγίτης. Απλά μου δόθηκε η συγκεκριμένη εντύπωση από το παραπάνω σχόλιο.

   Διαγραφή
 12. Ο τελευταίος ανώνυμος πάσχει από εξυπνακισμό για να λέει πως σιγοντάρουμε οτιδήποτε. Θα επιληφθεί η διαχείριση και θα διαγραφούν όσα σχόλια είναι προσβλητικά.

  Γιώργος Ευγενίδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή