Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012

Θα σε ξανάβρω στους μπαχτσέδες (;)

Του Γιώργου Ευγενίδη

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όσο απεχθές ή συμπαθές είναι στον καθένα από εμάς, συμβολίζει ανάγλυφα την πολιτική ιστορία του τόπου. Και για να είμαι καθαρός, δεν χαίρομαι που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Ανδρέα Παπανδρέου, αυτού του ευρωσκεπτικιστή, συμφεροντολόγου ηγέτη, αντιπροσωπεύει την σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μου. Κοινωνικές παροχές σε ημέτερους, ρουσφέτια, βολέματα, διαμόρφωση ενός κράτους-πατερούλη, αναξιοκρατία, μίζες και λοιπά όμορφα. Θα μου πείτε-και με το δίκιο σας- πως μπορεί να είμαι μονόπλευρος και καθόλου αντικειμενικός. Θα μπορούσα να συμφωνήσω αν δεν είχα γαλουχηθεί με τις αρχές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Πράγματι, αν ήμουν απλά ένας εξωτερικός παρατηρητής, μπορεί κάπου να υπερέβαλα ή να ήμουν ετεροκαθοριζόμενος. Εν προκειμένω, όμως, έχω δει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από μέσα και θέλω με αυτό μου το σύντομο σημείωμα να αναρωτηθώ αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ μπορεί να παίξει ξανά ενεργό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Το εξαιρετικό τραγούδι σε στίχους του συγκλονιστικού Μάνου Ελευθερίου, ντυμένο με την μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου, ξεκινά στο ρεφρέν με τον στίχο "θα σε ξανάβρω στους μπαχτσέδες, 3 του Σεπτέμβρη να περνάς...". Εγώ, λοιπόν, αναρωτιέμαι αν θα ξανάβρω το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στους πολιτικούς μπαχτσέδες.


Το έχω ξαναγράψει και παλαιότερα ("Ελεγείο στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.") πως ο ιστορικός κύκλος του ΠΑΣΟ.Κ. ως έχει έχει κλείσει για τα καλά και δεν πρόκειται το κόμμα να νεκραναστηθεί από τις στάχτες του με την μορφή που έχει σήμερα. Καλώς ή κακώς, όσοι το υπηρέτησαν μέχρι αυτό το σημείο το κόμμα έκαναν τραγικά λάθη, αλλά και χάραξαν εσφαλμένες πολιτικές. Ακόμα και σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διαθέτει στους κόλπους του στελέχη που πλήγωσαν το κοινό αίσθημα, καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, πλούτισαν από την διαδρομή τους στην πολιτική και διόρισαν στόλους συγγενών και φίλων σε δημόσια πόστα (και όπως είναι φυσικό, τώρα καμώνονται τους αθώους υπερασπιστές του χειμαζόμενου λαού, οι υποκριτές κατ' επάγγελμα). Όντας 17,5 χρονών δεν αισθάνθηκα ποτέ κοντά στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί αυτό εκπροσωπούσε το παλιό, αυτό που η κοινωνία έπρεπε να αποβάλει από το πολιτικό μας σύστημα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που δεν άλλαξε και μας βούλιαξε είναι ένα καρκίνωμα για την πολιτική ζωή του τόπου και αν δεν αλλάξει νοοτροπία, χαρακτήρα και πολιτικό προσανατολισμό, πολύ γρήγορα θα ανήκει στην σφαίρα της ιστορίας.

Ενθυμούμενος, λοιπόν, το τραγούδι του Ελευθερίου και του Ανδριόπουλου, έρχονται στην μνήμη μου τα μετεπαναστατικά κόμματα, το Αγγλικό, το Γαλλικό και το Ρωσικό. Αλλά επίσης έρχεται στη μνήμη μου και η Νέα Γενιά που διαδέχθηκε αυτά τα κόμματα και αποστασιοποιήθηκε από τις συγκρούσεις των παλαιότερων και από τα κόμματα που τις εξέφραζαν. Νομίζω πως κάπως έτσι έχει διαμορφωθεί και το σκηνικό σήμερα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενσαρκώνει τις ιδέες μιας Μεταπολίτευσης που αξίζει σήμερα λιγότερο και από ένα ομόλογο του Δημοσίου. Μπορεί 40 χρόνια πριν η Μεταπολίτευση να ενσάρκωνε αξίες και ιδανικά που ήταν επίκαιρα και επούλωναν τις πληγές ενός λαού πληγωμένου από την οδυνηρή επταετία των συνταγματαρχών, αλλά σήμερα το μήνυμά της είναι ανεπίκαιρο και όποιος πορεύεται με αυτή την ατζέντα είναι πολιτικά επικίνδυνος. Είναι ιστοριολάγνος, αλλά όχι ρεαλιστής, καθώς δεν διδάσκεται από την ιστορία, αλλά την κάνει λάβαρο και πορεύεται πολιτικά με αναχρονιστικές μεθόδους. Κάπως έτσι μοιάζει και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα: αντί να συγκροτηθεί ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, χρήσιμο στην πολιτική ζωή του τόπου (π.χ. κάτι σαν το SPD στην Γερμανία), η ηγεσία του κόμματος ψάχνει ακόμα να βρει ιδεολογικές αφετηρίες στον Ανδρέα Παπανδρέου σε μια εποχή, όπου οι ιδεολογίες και τα ιδεολογήματα είναι πολυτέλειες. Με άλλα λόγια, η ηγεσία του κόμματος επιλέγει την ιστοριολαγνεία και τον φτηνό πασοκισμό από τον ρεαλισμό και τον πραγματισμό που προσήκει στις πιο κρίσιμες στιγμές αυτής της χώρας μετά την Επταετία.

Μπορεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αναγεννηθεί από τις στάχτες του; Έχω αναρωτηθεί πολύ συχνά γι' αυτό το ζήτημα. Νομίζω πως το κόμμα ως πολιτική οντότητα έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο. Σήμερα, μια μέρα που θα ακουστούν όλα τα θετικά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε βίντεο για εσωτερική-κομματική κατανάλωση, εγώ επιλέγω να δω την αλήθεια χωρίς χρωματιστά γυαλιά. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τελείωσε! Ας το αποδεχθούν κάποιοι και ας δρομολογήσουν τις εξελίξεις για την συγκρότηση ενός σοσιαλδημοκρατικού φορέα, ο οποίος λείπει από την πολιτική ζωή του τόπου. Το παλαιοκομματικό, ρουσφετολογικό, αναχρονιστικό, δυσλειτουργικό ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανήκει για το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού στην σφαίρα της ιστορίας. Ας το αποδεχθούν οι ιθύνοντες και ας μην σπαταλήσουν άλλο κρίσιμο πολιτικό κεφάλαιο.

Ας μείνει το τραγούδι να θυμίζει το κόμμα που σημάδεψε-αρνητικά κατά την ταπεινή μου γνώμη- την σύγχρονη, μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας...

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες
τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς
και τσικουδιά στους καφενέδες
τα παλικάρια να κερνάς5 σχόλια:

 1. Δεν αμφισβητω την εγκυροτητα του αρθρου, παρ'όλα αυτα το βρίσκω ως ένα βαθμό υπερβολικό. Αν το διάβαζε ένας αναγνώστης που δεν έχει ιδέα για το πολιτικό προσκήνιο της Ελλάδας τις τελευταίες δεκατιες θα εφθανε στο συμπερασμα οτι το ΠΑΣΟΚ ειναι το μονο υπευθυνο κομμα για την θλιβερη κατασταση της χωρας ,που κατ'εμε δεν ειναι σωστο. Δεν πιστευω σε καμια περιπτωση οτι το ΠΑΣΟΚ δεν εχει κανει σοβαρα λαθη, αλλα το να θεωρειται υπευθυνο για ολα τα δεινα της χωρας ειναι αδιανοητο . Για παραδειγμα, η πολιτικη του Κωνσταντινου Καραμανλη στην περιοδο 2004-2009 μπορει να χαρακτηριστει κατι αλλο απο εφιαλτικη και καταστροφικη για τη χωρα , οπου αυτος ο φοβερος ηγετης ελαβε μια χωρα που ειχε 5 τις εκατο ρυθμο αναπτυξης και την παρεδωσε ερειπια στον επομενο πρωθυπουργο της χωρας?

  Υ.Γ Δεν εκπροσωπω πολιτικα το ΠΑΣΟΚ ουτε καποιο αλλο κομμα και δεν προσπαθω να υπερσπιστω κανενα , απλα εκφραζω την ταπεινη γνωμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μα ποτέ δεν ισχυρίστηκα πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. φταίει για όλα. Αλλά η νοοτροπία που βασανίζει την χώρα είναι αμιγώς πασόκικη και δημοσιουπαλληλική. Ο Καραμανλής έκανε εγκληματικά λάθη και φυσικά πρέπει να κριθεί, δίκαια, εγώ είμαι μικρός για τον αθωώσω, πράγμα, το ποίο δεν είναι η πρόθεσή μου. Αλλά ότι το ΠΑΣΟΚ φταίει για την διαμόρφωση και την παγίωση της νοοτροπίας της ευκολίας, αυτό είναι μια πάγια άποψή μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "οπου αυτος ο φοβερος ηγετης ελαβε μια χωρα που ειχε 5 τις εκατο ρυθμο αναπτυξης"

  Ναι γιατί η πολιτική Σημίτη ούτε σε ψεύτικα οικονομικά-στατιστικά στοιχεία βασίστηκε ούτε έχασε πακτωλό χρημάτων με τα ασύστολα κονδύλια των Ολυμπιακών...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΠΟΡΩ γιατί ΟΛΟΙ (δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι Βλ. Καραμανλής ο νεώτερος, Τσίπρας, Βενιζέλος) θέλουν να μοιάσουν στον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;;;;; Τόσο αποτυχημένος ήταν, που τον επικαλούνται ΟΛΟΙ, σε κάθε ευκαιρία!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "ΑΠΟΡΩ γιατί ΟΛΟΙ (δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι Βλ. Καραμανλής ο νεώτερος, Τσίπρας, Βενιζέλος) θέλουν να μοιάσουν στον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;;;;; Τόσο αποτυχημένος ήταν, που τον επικαλούνται ΟΛΟΙ, σε κάθε ευκαιρία!!!"

  Και οι ψευδαισθήσεις/βαυκαλισμοί των κάθε λογής νεο-πασόκων συνεχίζεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή