Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Dura lex sed lex

Του Γιώργου Ευγενίδη

Το συγκεκριμένο λατινικό ρητό είναι ακόμα και σήμερα εξόχως επίκαιρο. Σε μια χώρα, στην οποία ο νόμος τηρείται όποτε θέλει ο καθένας και καταστρατηγείται στον βωμό του πολιτικού συμφέροντος ή της δράσης αριστερίστικων ή φασιστικών γκρουπούσκουλων, έχουμε καταλήξει να συζητάμε για μια ακόμα φορά για το πνεύμα του νόμου. Ένα είναι σαφές: μια ευνομούμενη κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει με διαρκείς αμφισβητίες της μειοψηφίας, οι οποίοι ακυρώνουν κάθε νομοθετική πρωτοβουλία εν τη εκτελέσει της. Υπάρχει ή δεν υπάρχει πλειοψηφία για την υιοθέτηση μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας; Ο νόμος είναι σκληρός, αλλά είναι ο νόμος! Αυτή είναι, λοιπόν, η θεμελιώδης λειτουργία της δημοκρατίας, την οποία πολλοί ευαγγελίζονται, αλλά ελάχιστοι σέβονται και τηρούν. Τα παιχνιδάκια ορισμένων περί "αναντιστοιχίας των κοινοβουλευτικών νομοθετημάτων με την διάθεση της κοινωνίας" είναι απολύτως αυθαίρετα. Σε ένα αντιπροσωπευτικό σύστημα, όπως το δικό μας, οι πολίτες δίνουν την εντολή στους εκπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο. Αφ'ής στιγμής που συγκροτείται πλειοψηφία, δεν αντιλαμβάνομαι τις κορώνες ορισμένων και μπορώ να τις εκλάβω μόνο ως πολιτικούς λεονταρισμούς και μικροκομματική λογική. Δυστυχώς, στην Ελλάδα της κατάρρευσης, ο πολιτικός καιροσκοπισμός σοβεί ακόμα.


Γιατί, όμως, αναλύω πάλι αυτό το πολύπαθο πνεύμα το νόμου; Διότι και πάλι εγείρονται φωνές για την νομιμότητα της επιχείρησης εκκαθάρισης της Αθήνας, κυρίως προερχόμενες από την Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέσω του βουλευτή του, κου Δημήτρη Τσουκαλά, επικαλείται "προσβολή στον πολιτισμό της χώρας" και το ΚΚΕ (το οποίο βολοδέρνει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας) το οποίο καταγγέλει "επίδειξη απανθρωπιάς". Δεν μπορώ να αντιληφθώ τι επιθυμούν αυτά τα δύο κόμματα. Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που πέρασαν τα σύνορα της χώρας, χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους; Αν υποστηρίζουν, λοιπόν, κατά μια έννοια την παρανομία, γιατί καταγγέλουν τα Μνημόνια ως παράνομα; Ο υπέρτατος νόμος της πολιτείας είναι το Σύνταγμα και αυτό δεν επιδέχεται παρερμηνείας, ούτε επιλεκτικής ανάγνωσης. Τα δύο αυτά κόμματα επιλέγουν ακόμα και σήμερα την λογική "δύο μέτρα και δύο σταθμά" για να ικανοποιήσουν την εκλογική τους πελατεία.

Το κέντρο της πόλης έχει μεταβληθεί σε ένα απέραντο μωσαικό εθνοτήτων. Άναρχο, εγκληματικό και απείθαρχο. Δεν λέω σε καμιά περίπτωση πως οι ξένοι έχουν την παρανομία στη φύση τους. Απλούστατα, η φτώχεια και η αδυναμία ένταξης στο ελληνικό κράτος δημιουργεί φτώχεια, αναξιοπρέπεια και τα τοιαύτα. Η μεγάλη πλειοψηφία δεν ήρθε γιατί ήθελε να βλάψει τους Έλληνες κατοίκους. Η αδυναμία της πολιτείας, όμως, να τους εντάξει ή να τους απελάσει διόγκωσε το πρόβλημα και άφησε ένα τεράστιο κενό νόμου, το οποίο ήρθε μεθοδικά να καλύψει η Χρυσή Αυγή. Με άλλα λόγια, η αυτοδικία υποκατέστησε την οδό της νομιμότητας.

Η πολιτεία έπρεπε να δράσει. Κάθε κράτος έχει δύο εναλλακτικές σε αυτό το ζήτημα: αν έχει την υποδομή και μπορεί να αντέξει το βάρος, εντάσσει τους μετανάστες στο κοινωνικό σύνολο, αν δεν την διαθέτει, ακολουθεί τον νόμο ως έχει και τους απελαύνει. Η Ελλάδα έχει αφομοιώσει ένα κάποιο κομμάτι μέσω των προσωρινών αδειών παραμονής, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι του μεταναστευτικού ρεύματος δεν έχει χαρτιά, δεν έχει την νομιμοποίηση παραμονής στη χώρα. Τι πρέπει να γίνεται; Απλά: να απελαύνονται. Επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος, διότι δεν γίνεται το κέντρο της πόλης να είναι ένα απέραντο γκέτο από παράνομους και ημιπαράνομους, οι οποίοι έχουν υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα της δημοκρατικής νομιμότητας. Το κράτος μέχρι στιγμής ήταν θεατής στην διάλυση του κέντρου. Ένα μετά το άλλο μαγαζιά έκλειναν, οι άλλοτε κραταιές περιοχές ,όπου διαβιούσαν οικογενειάρχες, εγκαταλείφθηκαν και το Κέντρο παραδόθηκε αμαχητί. Σήμερα έρχεται ένας Υπουργός, ο οποίος καταθέτει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να καθαρίσει το κέντρο. Έχουν γίνει και άλλες προσπάθειες, απλά τότε δεν υπήρχαν τα κέντρα κράτησης. Δεν υπήρχε, δηλαδή, λύση για την στέγαση των συλληφθέντων μέχρι την απέλασή τους. Σήμερα αυτή η προυπόθεση υπάρχει και επιτέλους φαίνεται πως υπάρχει και η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ για να καταφέρει το ελληνικό κράτος ένα χτύπημα εις βάρος της ανομίας.

Ακούγομαι σκληρός σε κάποιους; Ίσως. Απλά η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους μετανάστες. Δεν το λέω επειδή δεν έχω συμπάθεια γι'αυτούς τους ανθρώπους, αλλά γιατί βάζω μπροστά την διατήρηση της-όποιας-ισορροπίας στην χώρα μου. Δεν είμαι αρνητικά κείμενος προς τους εργατικούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως καταγωγής, οι οποίοι έχοντας χαρτιά δουλεύουν και προσπαθούν να βοηθήσουν την οικογένειά τους. Αυτοί, όμως, οι οποίοι δεν έχουν χαρτιά δεν μπορούν να απολαμβάνουν του προνομίου της παραμονής σε μια άλλη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι τόσο απλά τα πράγματα!

Ο νόμος δεν είναι και δεν μπορεί να είναι soft. Μπορεί να είναι ελαστικός κατά περιπτώσεις, αλλά επειδή στόχος του είναι να διατηρήσει την συνοχή της εκάστοτε πολιτείας πρέπει να είναι αντικειμενικός και αυτοί που τον εφαρμόζουν να μην κοροιδεύουν την κοινή γνώμη με τεχνάσματα. Ο κύριος Δένδιας έκανε ένα σωστό πρώτο βήμα, διαψεύδοντας τις προσωπικές μου προσδοκίες. Χαίρομαι να διαψεύδομαι κατ'αυτόν τον τρόπο! Το ζήτημα είναι να μην μείνουμε για μια ακόμη φορά στο πρώτο βήμα, αλλά να ολοκληρώσουμε τον περίπατο. Ο κύριος Δένδιας και η κυβέρνηση φαίνεται να έχουν υπόψη τους την σημασία του "dura lex sed lex". Ο νόμος θεμελιώνει την πολιτεία, δεν είναι εχθρός της. Είναι σκληρός, αλλά όχι απάνθρωπος και εγκολπώνει το γενικότερο καλό. Στις μειοψηφίες που δεν αρέσει, ας παλέψουν με σοβαρότητα να γίνουν πλειοψηφία, για να μπορέσουν να τον τροποποιήσουν κατά το δοκούν της τότε πλειοψηφίας.

Για τις επιλεκτικές ευαισθησίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ δεν μπορώ να κάνω κάτι. Έχουν αποδείξει πλειστάκις την δυσανεξία τους στις διατάξεις του Συντάγματος και των νόμων. Η περίπτωσή τους ίσως να είναι και ανίατη. Επειδή, όμως, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος γι'αυτό, συστήνω καθημερινή ανάγνωση του Συντάγματος και των επίμαχων νόμων, δύο φορές καθε μέρα, εν είδει αντιβιώσης. Ελπίζω σε ταχεία ανάρρωση και μεταβιβάζω τις καλύτερες ευχές μου για εκλογίκευση.

Αν δεν λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω, τι να πω; Ξύδι...

4 σχόλια:

 1. paidia poios einai o arxisyntakths tou blog kai s epoio mail tha mporousa na epikoinwnhsw mazi tu gia mia protash pou exw.
  Eythimis Sianakos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εγώ είμαι ο διαχειριστής του Blog και θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο lefkasgr2012@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Νόμος είναι πάντα το αποτέλεσμα της κοινωνικής αντιπαράθεσης. Νομοθετείται πάντα η άποψη που πλειοψηφεί. Αυτή είναι η δημοκρατία.
  Όπως συμβαίνει και με την παιδεία, στη χώρα μας, το μεταναστατευτικό, είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, δεν έχει καμία άποψη επικρατήσει για αυτό, ως η σωστότερη ή η δικαιότερη και κυρίως, το μεταναστατευτικό, πουλάει!! (Σε αντίθεση με την παιδεία). Θέλει λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, προσοχή στον χειρισμό του. Να εφαρμοστεί ο Νόμος, ναι! Αλλά ποιος Νόμος;; Το μεταναστευτικό δεν έχει ρυθμιστεί ακόμα (ή μάλλον ρυθμίζεται και ξαναρυθμίζεται κάθε χρόνο!). Αυτή τη στιγμή η αστυνομία, απλώς κάνει τη δουλειά της! Πρέπει πρώτα να καταλήξουμε ως κράτος σε μια μακροχρόνια εθνικη μεταναστευτική πολιτική, στα πλαίσια της ΕΕ. Αυτό δεν βλέπω να γίνεται από τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι επιχειρήσεις σκούπα κάποτε θα τελειώσουν. Και μετά, τί;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να το ξεκαθαρίσω: ο νόμος λέει πως δεν μπορεί κανείς να παραμένει στην χώρα χωρίς χαρτιά, εκτός αν είναι πολίτης της ΕΕ. Αυτό να εφαρμόζεται. Η αλήθεια είναι πως εχεις δίκιο για τη ενιαία μεταναστευτική πολιτική, γι'αυτό και το επαίσχυντο Δουβλίνο 2 βαίνει προς καταστρατήγη. Τώρα, η λύση είναι πέραν αυτών και οι συμφωνίες επαναπροώθησης. Να κάνουν και οι Τούρκοι ένα βήμα αν θέλουν να μπουν στην ΕΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή