Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012

Δημοκρατική Παράταξη με νέα θεμέλια  ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ  ΤΣΙΚΑ*
                             
                                           
Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, δε μπορεί παρά να σημάνουν συναγερμό για όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον του προοδευτικού χώρου. Πρέπει να οδηγήσουν στην απαρχή διεργασιών βαθιάς αναμόχλευσης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, της ανανεωμένης σοσιαλδημοκρατίας και της ευρωπαϊστικής Κεντροαριστεράς. Στην εκκίνηση μιας διαδικασίας επανιδρυτικού χαρακτήρα, ανασύστασης και ανασύνταξης των σύγχρονων προοδευτικών δυνάμεων της χώρας σε νέα βάση.


Είναι βεβαίως απαραίτητο, οι κινήσεις που θα γίνουν, να αφορούν τις δυνάμεις που σήμερα είναι οργανωμένες στο ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ αποτελεί αντικειμενικά τον «κορμό» του χώρου, έχει επισήμως αρχίσει τις σχετικές διαδικασίες και επιθυμεί ισότιμους συνομιλητές. Αλλά, αυτό δεν αρκεί. Θα ήταν χρήσιμο να αγκαλιάσει αυτές τις πρωτοβουλίες κάθε πολίτης και συλλογικό σχήμα, από το φιλελεύθερο Κέντρο ως την δημοκρατική και οικολογική Αριστερά, που ενδιαφέρεται για τους ίδιους στόχους. Επίσης είναι σημαντικό, ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα έτσι ώστε να συμβάλουν σε μια αφετηρία αναγέννησης της δημοκρατικής–προοδευτικής παράταξης.


Μέσα από αυτές τις διαδικασίες πρέπει, αφενός μεν, να αξιοποιηθούν θετικές κατακτήσεις που προήλθαν από μεταρρυθμιστική πνοή και σύγχρονες τομές και, αφετέρου, να απορριφθούν αναχρονιστικές αντιλήψεις, αλαζονικές συμπεριφορές και «καθεστωτικές» πρακτικές. Οι διεργασίες αυτές μπορούν να ωθήσουν σε ένα κίνημα  ανανέωσης, ριζικών αλλαγών και νεωτερισμών, σε τολμηρές επιλογές και προγραμματική ευρηματικότητα, καθώς και στη διαμόρφωση συνεκτικού πολιτικού σχεδίου για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Κυρίως, όμως, απαιτείται να οδηγήσουν σε μια προγραμματική, ηθική και αξιακή επαναθεμελίωση του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Το ζήτημα δεν είναι να εφεύρουμε -μόνο- μια νέα οργανωτική φόρμα, που απλώς θα αθροίσει έτοιμες δυνάμεις. Η ανασυγκρότηση πρέπει να είναι το πείραμα μιας στρατηγικής στροφής. Μια πρωτότυπη προσπάθεια ανασύνθεσης και σύγκλισης, που απαιτεί αλλά και διευκολύνει την ιστορική αυτογνωσία και την αυτο-μεταρρύθμιση των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν. Είναι μια υπόθεση που θα απαιτήσει προσφορά χρόνου, πνευματικό μόχθο και θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες.

   
* Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος,  μέλος
 της Γραμματείας του Τομέα Τύπου και ΜΜΕ του  ΠΑΣΟΚ

5 σχόλια:

 1. Αναφέρεστε στον κύριο Βενιζέλο όταν μιλάτε για αλαζονικές συμπεριφορές και καθεστωτικές πρακτικές γιατι αυτή η περιγραφή του ταιριάζει γάντι !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φαντάζεστε το Τέξας να είχε παράταξη με δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, της ανανεωμένης σοσιαλδημοκρατίας φεντεραλιστικής Κεντροαριστεράς; Σίγουρα τους έβγαζαν στο CNN για να γελάσουν. Τόσο φαιδρό και αστείο είναι το να μιλάμε για όλα αυτά ενώ υπάρχει το ευρώ και το Μααστριχτ. Μόλις αυτή η παράταξη ως κυβέρνηση θα βγει εκτός Ελλάδος θα βρεθεί σε σύγκρουση με τον ωμό ρεαλισμό που επιβάλει το ευρω και το Μααστριχτ και τότε ξανά θα "προδώσει" τα όσα έλεγε και θα πλήτωντας τον Έλληνα και την ίδια την αντιπροσωπευτική δημοκρατία με τα ψέματα της.

  Και η προδοσία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη άνοδο των ακρων!

  Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το πράγμα. Τα χρόνια που έρχονται το διακύβευμα θα ειναι πόσο και πια ευρώπη θέλουμε. Επικεντρωθείτε σε αυτό.

  Χρειάζεται εκ του μηδενός έρευνα στο κενό του πολιτικού χώρου και αναζήτηση ή προσέλκυση δυνάμεων περιξ ενός μετριοπαθούς ρεύματος σκεπτικών για την ευρώπη. Ένα ρεύμα που δεν θα σέρνεται πίσω από αλλά θα συνδιαμορφώνει τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη!
  Και θα το κάνει είτε εισάγοντας ευρώπη είτε εξάγοντας ελλάδα και εναλαξ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κατά τη γνώμη μου, αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται 2 πράγματα:
  ΠΡΩΤΑ, πρέπει να βρεί το ΟΡΑΜΑ του. Αυτό θα είναι ευρωπαικοκεντρικό, σοσιαλιστικά προσανατολισμένο, κεντροαριστερό;;;
  Κατά τη γνώμη μου, το όραμα πρέπει να είναι η σύσταση (εξ αρχής, όχι η ανασύσταση) ενός σύγχρονου ιδεολογικού, πολιτικού, ΚΕΝΤΡΟΥ (όχι μόνο κεντροαριστερού).
  ΔΕΥΤΕΡΟ, πρέπει να ξαναρχίσει να λειτουργεί οργανωτικά, γιατί αυτή τη στιγμή είναι, πως το λένε; : dead !
  Κατά τη γνώμη μου, για να γίνει αυτό, πρέπει να απομακρυνθούν από τους διάφορους τομείς ευθύνης, ΟΛΑ τα πρόσωπα που κατέχουν θέσεις ευθύνης (από τις Τ.Ο. μέχρι τις.Ν.Ε., το Ε.Σ. κλπ). Να γίνουν εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες υποχρεωτικά ΔΕΝ θα είναι υποψήφιος, όποιος κατέχει σήμερα θέση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να μου επιτρέψετε, αλλά εγώ, λέω, ότι το ΠΑΣΟΚ , όπως είναι σήμερα, δεν παίρνει με τίποτα μπροστά!Και δεν βλέπω και πως θα αλλάξει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Απο το άρθρο του κ. Τσίκα, κρατάω την τελευταία παράγραφο, που περιέχει την ουσία της άποψής του. Και άρχισα ήδη να σκέφτομαι, πως θα γίνει πραγματικότητα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή