Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012

Κινήματα εν ενεργεία... Λαός στην εξουσία...

Η έννοια της δημοκρατίας όπως την ονειρευόμασταν, δηλαδή η έκφραση της λαϊκής βούλησης στην εξουσία καταρρέει παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και έγινε αισθητό στον δυτικό κόσμο με τις διαδηλώσεις των αγανακτισμένων και πιστοποιεί ότι η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μόνον οικονομική αλλά και κοινωνικοπολιτική.


Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Η πιο προφανής απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί είναι η εξής : Σταδιακά, ο φορέας έκφρασης των λαϊκών αιτημάτων στην εκτελεστική εξουσία, εν ολίγοις τα κόμματα, έγιναν καθεστώς και οικειοποιήθηκαν εξουσία που δεν τους ανήκε, αυτή του λαού.Αυτό συναίβει εξαιτίας της απουσίας κάποιου ελεγκτικού μηχανισμού, πέραν του λαού που εύκολα εξαπατάται και παραπλανάται όταν υπάρχει διαπλοκή συμφερόντων που οδηγεί στον έλεγχο της πληροφόρησης από την εκτελεστική εξουσία, με το αζημίωτο πάντοτε.

Αυτή είναι συνοπτικά η κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο λαός όμως πρέπει να έχει λόγο στην άσκηση εξουσίας και οφείλει να παλέψει για να υπερασπιστεί αυτό του το δικαίωμα. Παρόλα αυτά αν και αυτή η άποψη τυγχάνει καθολικής αποδοχής, παραμένει σε επίπεδο δεοντολογικό και δεν έχει αποκτήσει σάρκα και οστά. Ο μέσος πολίτης δυστυχώς παρά την κρισιμότητα των καταστάσεων κρύβεται πίσω από το παραπέτασμα του "Και τί μπορώ να αλλάξω εγώ ;".

Η απάντηση είναι απλή " εσύ ή εγώ μεμονομένα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα εμείς όμως, ως πολίτες ως σύνολο, μπορούμε ! ". Οι περιστάσεις απαιτούν αυθεντικά κινήματα λαού που δεν θα ετεροκατευθύνονται από παλαιά πολιτικά πρόσωπα που μπορεί και να  διαπλέκονται στα παιχνίδια του  έως τώρα ισχύοντος σαθρού πολιτικού συστήματος.

Η αρχή πήγε να γίνει με τους αγανακτισμένους αλλά δυστυχώς όσοι συμμετείχαν σε αυτούς αναλώθηκαν στην αγανάκτηση και δεν έκαναν το μεγάλο βήμα μετασχηματισμού τους σε οργανωμένο κίνημα με εκλεγμένα όργανα και αντιπροσώπους.

Τα κινήματα θα πρέπει να παίξουν τον ρόλο ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ λαού και εξουσίας και ενίοτε μέσω πίεσης προς αυτή όταν χάνει την ρότα και θυσιάζει το λαϊκό συμφέρον στον βωμό των προσωπικών επιδιώξεων και της εξουσιολαγνείας.

Για να πετύχουν όμως τους προαναφερθέντες στόχους τα κινήματα θα πρέπει πέραν της αντίθεσης με την ακουλουθούμενη πολιτική να μπορούν να παρουσιάζουν στέρεες και ρεαλιστικές αντιπροτάσεις στην κεντρική εξουσία, ενώ ταυτόχρονα να συνεργάζονται και να κοινητοποιούν τις τοπικές εξουσίες παρουσιάζοντας καινοτόμες προτάσεις για την αντιμετώπιση των εκάστοτε τοπικών προβλημάτων που θα τους εξασφαλίσουν την υποστήριξη του κόσμου, που θα αποτελεί το μεγάλο τους όπλο στην μάχη τους για αλλαγή και λαϊκή κυριαρχία ...

2 σχόλια:

  1. Πολύ σωστές και δομημένες οι απόψεις σου, τα κινήματα είναι αναγκαία ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμαι....!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο αυτή η φράση τα λέει όλα για το Πασοκ.

    Μιλτιάδης Παπαϊωάννου προς οπαδούς του κόμματός του: «Το ΠΑΣΟΚ είσαστε εσείς, ο λαός που λάδωσε το αντεράκι του με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου».

    ΑπάντησηΔιαγραφή