Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

Μάχη Σαμαρά σε τέσσερα μέτωπα

Του Γιώργου Ευγενίδη

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε την Πρωθυπουργια, ίσως, στην πιο δύσκολη περίοδο για τον τόπο. Ο ίδιος έχει απόλυτη συναίσθηση του βάρους της ευθύνης του, πράγμα το οποίο δεν ίσχυε το ακέραιο και στην προεκλογική περίοδο. Μέσα σε δύο μήνες ο Αντώνης Σαμαράς έχει κάνει μια εντυπωσιακή στροφή: από Πρόεδρος της ΝΔ των Ζαππείων εκλήθη να γίνει ο Πρωθυπουργός που θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο Ευρώ και θα προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μπορεί να το καταφέρει; Έχει κάνει ένα καλό ξεκίνημα, αλλά βέβαια όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Όπως είναι φυσικό, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλά μέτωπα. Οι "Ορίζοντες" σκιαγραφούν σήμερα τις μάχες που θα κληθεί να δώσει ο Πρωθυπουργός στην Ευρώπη, στο εσωτερικό της χώρας και της κυβέρνησης, αλλά και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.
Το μέτωπο της Ευρώπης

Η αρχή έγινε με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ακολούθησαν ο Ζαν-Κλώντ Γιουνκέρ και οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο και το Παρίσι για τις συναντήσεις με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι για συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Θα έχει προηγηθεί άλλωστε και η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο στις 4 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα παρουσιαστεί στους Γερμανούς το τελικό πακέτο μέτρων. Ο Αντώνης Σαμαράς μετά τις εκλογές παρέλαβε μια χώρα με μηδενική αξιοπιστία λόγω του παγώματος του προγράμματος, ουσιαστικά από τον Μάρτιο, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Οι συναντήσεις στο Βερολίνο και στο Παρίσι πάντως επιβεβαίωσαν την αλλαγή του κλίματος, κυρίως λόγω της αποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει τους στόχους του προγράμματος. Αυτό σημείωσε και σήμερα στην ομιλία του στην Κ.Ε. της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς: "Έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα" ανέφερε. Βέβαια, η ελληνική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει δύο σημαντικά εμπόδια: την δυσπιστία πολλών Ευρωπαίων απέναντι στην χώρα μας, λόγω της μηδενικής προόδου του δημοσιονομικού προγράμματος και φυσικά το λεγόμενο "λόμπι της δραχμής", το οποίο θα κερδίσει πολλά από πιθανή έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Είναι, άλλωστε, δεδομένο πως πολλά δις. ευρώ έχουν χετζάρει μεγάλα funds σε CDS και άλλα παράγωγα αναφορικά με ένα πιθανό Grexit. Ο Αντώνης Σαμαράς δίνει μια μάχη με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους πως η Ελλάδα είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμα, αρχής γενομένης από το επόμενο Eurogroup, το οποίο θα λάβει χώρα στην Κύπρο.

Το εσωτερικό μέτωπο

Είναι δεδομένο πως το πακέτο των 11,5 δις θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στον κοινωνικό ιστό. Οι περικοπές σε δώρα, επιδόματα, εφάπαξ, μισθούς στις ΔΕΚΟ, συντάξεις και ειδικά μισθολόγια δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκταίηλ, το οποίο δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτό από την κοινωνία. Στην σημερινή του ομιλία ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως αυτό το πακέτο περικοπών είναι το τελευταίο, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις απαιτήσεις των δανειστών μας, ιδίως αν το δημοσιονομικό πρόγραμμα εκτραπεί για μια ακόμα φορά λόγω τους υφεσιακού σκηνικού και του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της επιμήκυνσης και θα θέσει το αίτημα μόλις εφαρμοστούν τα μέτρα, ίσως και μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού  ο οποίος είναι πιθανό να κρύβει εκπλήξεις. Είναι δεδομένο πάντως πως στην κυβέρνηση εντείνουν τις προσπάθειες για αυξημένα έσοδα από την φοροδιαφυγή με διασταύρωση όλων των δαπανών του δημοσίου, ώστε να διαπιστωθεί ποιες πραγματικά πρέπει να υφίστανται. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να καταφέρουν χτυπήματα στην γραφειοκρατία και να προωθήσουν επιθετικά τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως, άπαντες είναι έτοιμοι για έναν πολύ θερμό χειμώνα, στον οποίον θα κριθούν πολλά από τα διακυβεύματα εν προκειμένω. Ο κοινωνικός ιστός και συγκεκριμένα η μεσαία τάξη θα δοκιμαστεί ξανά και είναι αμφίβολο αν θα αντέξει. Είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν αντιδράσεις και διαδηλώσεις και στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στην Κατεχάκη το γνωρίζουν πολύ καλά.

Το ενδοκυβερνητικό μέτωπο

Η συνοχή της κυβέρνησης θα δοκιμαστεί χωρίς αμφιβολία και όλα θα εξαρτηθούν και από τις διαθέσεις των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων. Τόσο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και ΔΗΜ.ΑΡ έχουν θέσει κόκκινες γραμμές, καθώς φοβούνται περαιτέρω κομματική συρρίκνωση, αλλά και οι δύο εταίροι δηλώνουν πως δεν πρόκειται να θέσουν θέμα κυβερνησιμότητας της χώρας. Πάντως, το πακέτο των μέτρων έχει συμφωνηθεί και απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες για να αποκρυσταλλωθεί οριστικά. Αυτό που είναι αβέβαιο, είναι ποια θα είναι η αντίδραση των κομμάτων σε ενδεχόμενο αρνητικών εξελίξεων στην Ευρώπη. Είναι η αλήθεια πάντως μέχρι τώρα ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην Τριανδρία που έχει συγκροτηθεί και έχει επιβάλει πλήρων την βούλησή του. Αυτό, βέβαια έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της ΔΗΜ.ΑΡ, με βουλευτές και των δύο κομμάτων να είναι "ύποπτοι" για την καταψήφιση του πακέτου που θα έρθει προς ψήφιση.

Το εσωκομματικό μέτωπο

Έληξε σήμερα η διαδικασία εκλογής νέου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη να κερδίζει την θέση με 301 ψήφους έναντι 186 του Νικήτα Κακλαμάνη. Η αλήθεια είναι πως αυτή η διαδικασία δοκίμασε την συνοχή της ΚΟ της ΝΔ, καθώς δεν υπήρχε επίσημα Προεδρικός υποψήφιος, αλλά στο παρασκήνιο είχαν μοιραστεί οι ρόλοι: ο Μανώλης Κεφαλογιάννης απολάμβανε της στήριξη του Πρωθυπουργικού επιτελείου και ο Νικήτας Κακλαμάνης λειτουργούσε σαν "αντάρτης". Από την αρχή είχε ενδιαφέρον η στάση των λεγόμενων Καραμανλικών βουλευτών. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι Ορίζοντες, αρκετοί βουλευτές πέρασαν από το γραφείο του Πρώην Πρωθυπουργού για να πάρουν γραμμή, αλλά η εντολή του Κώστα Καραμανλή να ψηφίσουν κατά το δοκούν ήταν σαφής. Η εκλογή του Μανώλη Κεφαλογιάννη ουσιαστικά ακυρώνει όποιες διαφωνίες του με την ηγεσία του κόμματος, διότι ας μην ξεχνάμε πως είχε διαγραφεί επειδή δεν παρέστη στην ψηφοφορία για το Δεύτερο Μνημόνιο. Βέβαια, στην σημερινή Κ.Ε σημειώθηκαν και ηχηρές απουσίες, όπως του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τείνει να αποστασιοποιηθεί από τα πράγματα της ΝΔ χωρίς πάντως να δημιουργεί πρόβλημα στην ηγεσία του κόμματος. Το μεγαλύτερο στοίχημα του πρωθυπουργικού επιτελείου και του νέου Γραμματέα, είναι να κάμψουν τις αντιρρήσεις βουλευτών για το πακέτο μέτρων. Ήδη σημειώνονται διαφοροποιήσεις, με τρεις βουλευτές, τον Ηλία Βλαχογιάννη, τον Δημήτρη Κυριαζίδη και τον Αθανάσιο Νταβλούρο να δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των ένστολων. Και οι τρεις είναι ή πρώην αστυνομικοί ή πρώην συνδικαλιστές και το μέλλον τους στην παράταξη είναι αμφίβολο. Άλλωστε το Μαξίμου και ο Σίμος Κεδίκογλου έχουν προειδοποιήσει πως όποιος καταψηφίσει το πακέτο των 11,5 δις, θα διαγραφεί πάραυτα. Μένει να φανεί αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις ή αν η συνοχή της ΚΟ της ΝΔ θα διατηρηθεί.

Ο Πρωθυπουργός έχει να κερδίσει τέσσερα στοιχήματα. Θα τα καταφέρει; Και αν δεν τα καταφέρει ποιες θα είναι οι συνέπειες για την χώρα; Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο, εκτός από ένα: Έρχεται θερμό φθινόπωρο και ο Αντώνης Σαμαράς δεν φτάνει να κερδίζει μάχες. Πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο. Μπορεί; Οι εξελίξεις θα δείξουν...

10 σχόλια:

 1. όλα αυτά μου θυμίζουν τα στερεότυπα του MEGA δια καθοδήγησης Μπόμπολα και δια στομάτων Πρετεντέρη και Καψή:

  -Το γνώριμο κλισέ περί κινδύνου εξόδου Ελλάδας από την Ευρωζώνη (που πριν τη δεύτερη προεκλογική περίοδο δεν είχε τεθεί καν από κανέναν-σε διάστημα ενός μήνα άρχισε να ακούγεται όλως τυχαίως σε όλη την Ευρώπη)-στρατηγική εκφοβισμού των "φιλομνημονιακών" κομμάτων και των φίλων τους από την ΕΕ.

  -Οι όποιες ωφέλιμες για την εγχώρια οικονομία διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μόνο από ένα ξένο νομοσχέδιο μπορούν να εφαρμοστούν. Αν πάρουμε πρωτοβουλίες, θα μας "δαγκώσει" ο κύριος Σόιμπλε.

  -Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πειστούν ότι δεν είμαστε "φοροφυγάδες" και "τεμπέληδες", όχι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, η ανεργία θερίζει λόγω συνεχών απολύσεων και βιομηχανιών που κλείνουν (που στη δεύτερη περίπτωση αυτό το γεγονός ΔΕΝ καλύπτει τους πρώην εργαζόμενους με αποζημιώσεις κι επιδόματα ανεργίας, τα οποία και αυτά δεν παρέχονται εξ'ολοκλήρου σε "κανονικές" περιπτώσεις) επειδή το πρόγραμμα αποδεικνύεται αναποτελεσματικό και τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι τα υψηλότερα πλέον σε ολόκληρη την ΕΕ.

  -Υπάρχει... "λόμπι της δραχμής" (όταν όμως γίνεται λόγος για "λόμπι του μνημονίου" πρόκειται για ανόητες συνωμοσιολογίες).

  -Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής είναι καλή για τη χώρα (ουσιαστικά, παραμονή σε κατάσταση οικονομικής ύφεσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα!), που θυμίζει ελαφρώς και το οργουελικό "Ο πόλεμος είναι ειρήνη, η άγνοια είναι δύναμη, η ελευθερία είναι σκλαβιά".

  -Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι επίσης ωφέλιμες για τη χώρα (παράδοση του ελέγχου κρατικών φορέων σε ξένους παράγοντες-έλεος), βλέπετε και παραπάνω.

  -Η απόλυτη και αδιαμφισβήτητη αρχηγία και ηγεσία του Σαμαρά (ίσως και να ισχύει, αν μιλάμε για τη μεγαλύτερη κι εντυπωσιακότερη ελληνική μαριονέτα στα χέρια Ευρωπαίων ηγετών).

  -Οι τάχα "ενδοκυβερνητικές διαφωνίες" που θέτονται από Βενιζέλο και Κουβέλη (δύο κόμματα κυριολεκτικά υπό διάλυση-το ένα επειδή... σε λιγότερο από 40 χρόνια κατέστρεψε τη χώρα και το άλλο επειδή αποδείχθηκε ένας προσωρινός σχηματισμός για τη διάσπαση ενός σχηματιζόμενου αριστερού μετώπου, αποτελούμενο σχεδόν εξ'ολοκλήρου, τι έκπληξη, από ανθρώπους του ΠΑ.ΣΟ.Κ.), επικοινωνιακά τερτίπια για να επανέλθουν στη δημοτικότητα δύο κόμματα που εναγκαλίζονται τη μνημονιακή προοπτική.

  Από ό,τι διάβασα κάπου στις αναρτήσεις είστε και νεαρά παιδιά... Εύχομαι όλα αυτά να τα γράφετε επειδή τα αντιλαμβάνεστε κάπως παραποιημένα, χωρίς να ευθύνεστε εσείς, εξ'άλλου δεν είστε οι μόνοι... Δυστυχώς εκατομμύρια Έλληνες παραπλανιούνται από τα συμφέροντα που προωθούν χωρίς ντροπή τα ΜΜΕ για το χατίρι των εργοδοτών τους, κυρίως από φόβο και άγνοια. Ελπίζω, με κάθε ειλικρίνεια και καλή διάθεση, να αποκτήσετε την απαιτούμενη οξυδέρκεια και διαύγεια να ερμηνεύσετε με περισσότερη αναλυτικότητα και... πονηριά τα σημάδια των καιρών. Να είστε καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μια διευκρίνιση: Οι άνθρωποι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που αναφέρω αποτελούν ως επί το πλείστον τη ΔΗΜ.ΑΡ. όχι το σχηματιζόμενο αριστερό μέτωπο, για να μην παρεξηγηθώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κατ'αρχήν να σας ευχαριστήσω για την καλοπροαίρετη συμβουλή. Θα σας απαντήσω, λοιπόν, όπως φρονώ σωστό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου παραπλανημένο ή παραπληροφορημένο. Κάθε πρωί διαβάζω μια συνολική επισκόπηση του Τύπου για να έχω εικόνα τι γίνεται. Εξ'αυτού θα συμφωνήσετε μαζί μου πως η σύνθεση απόψεων απέχει πόρρω από την παρανόηση. Το ρεπορτάζ, διότι δεν πρόκειται περί γνώμης, είναι σαφές ως προς το τι έχει να κάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε τέσσερα μέτωπα. Είναι σαφές. Η επιμήκυνση είναι αγαπητέ η μετάθεση των βαρών σε περισσότερα χρόνια, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται οι προοπτικές της οικονομίας. Τίποτα δεν θα γίνει, όμως, χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Απολύτως τίποτα! Η Ελλάδα είναι ένα καράβι που είχε βουλιάξει και πήρε παράταση ζωής με δανεικά κόλλυβα. Πρέπει κάτι να κάνει για να αλλάξει εκ βάθρων. Το Προγραμμα είναι ένα θετικό βήμα, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί συνολικά, όχι μόνο το σκέλος των οριζόντιων περικοπών. Εγώ αυτό το έχω γράψει τόσες φορές, ώστε να γίνομαι κουραστικός. Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει! Δυστυχώς.

  Να είστε και εσείς καλά
  Γ. Ευγενίδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αίσχος, προφανώς μόνο συριζικες απόψεις είναι δεκτές γιά συμβουλή στους δημοκρατικούς ορίζοντες και μιμητές τού Στάλιν ντροπή στους διαχειριστές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αβασιμες και απαράδεκτες υπόθεσεις από έναν υποτιθέμενο ιδεαλιστη εθνικιστή που εκφράζεται όμως σαν θιασώτης τού Χίτλερ και νοσταλγος τού Παπαδοπούλου. Ανεύθυνη η στάση της διαχείρισης τού ιστολογιου απέναντι σε τέτοιους σχολιαστές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αγαπητέ 2520, πολιτική του blog είναι να μπορεί να εκφράζει ο καθένας την άποψη του όποια και αν είναι αυτή, ανεξαρτήτως των φρονημάτων τόσο των σχολιαστών όσο και των διαχειριστών. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι προσωπικές επιθέσεις και τα υβριστικά κείμενα, βάση αυτής της πολιτικής δεν θα μπορούσαμε να σβήσουμε σχόλια όπως αυτά του εθνικιστή94 γιατί θα ήταν σαν να καταργούμε αυτό που επιζητούμε, δηλαδή την ισηγορία ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. δεν ξέρω τι υπονοεί ο εθνικιστής94, εγώ σαν συντάκτης δέχομαι κάθε κόσμια διατυπωμένη άποψη. Τώρα αν με θεωρείτε απολογητή του Στάλιν, να ρίξετε μια δεύτερη ματιά στα κείμενά μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω πως το σχόλειο μου ήταν ξεκάθαρο, ο κύριος 2520 προπαγανδίζει θέσεις του Σύριζα και δεν του αναφέραται καν πως αυτό το blog δεν είναι κομματικοποιημένο, όλες οι απόψεις είναι σεβαστές αλλά άμα αφήνεται κομματικές προπαγάνδες να διατυπόνονται έτσι ανερυθρίαστα σε λίγο θα έρθουν εδώ όλοι οι φανατικοί των κομμάτων. Με λίγα λόγια θεωρώ σωστή την προώθησει πολιτικών θέσεων και κατακριτέα την προώθησει κομματικών.
   Με σεβασμό στους δημοκρατικούς ορίζοντες,
   εθνικιστής 94

   Διαγραφή
 8. Προς εθνικιστη94: Για να βρίσκετε στα γραφόμενά μου που λίγο πολύ στην πλειοψηφία τους (όχι όλα) είναι απόψεις που κυριαρχούν και στη λαϊκή γνώμη ιδέες του σύριζα, τι να πω, μάλλον ζείτε κάπου ενδιάμεσα του '45 και του '89, όταν οι Αμερικάνοι έβλεπαν παντού κομμουνιστές και οι Ρώσοι παντού κεφαλαιοκράτες, μόνο που εσείς βλέπετε παντού υποστηρικτές κομματικών σχηματισμών.

  Προς διαχείριση: Εγώ επιμένω για μια ανθρώπινη ρύθμιση του ιστολογίου έτσι ώστε να αποφεύγονται επιθέσεις, τώρα αν αποφασίζετε εν τέλει να σβήνετε και σχόλια, αυτό είναι καθαρά δική σας προσωπική υπόθεση, εσείς ξέρετε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. αγαπητέ, αφ'ης στιγμής που ο διάλογος γίνεται χωρίς προσβολές δεν υπάρχει θέμα. Αυτό που δεν είναι δεκτό είναι οι προσβολές επί προσωπικού

  ΑπάντησηΔιαγραφή