Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Ο αστερισμός της βλακείας

Του Γιώργου Ευγενίδη

Μεταξύ άλλων βιβλίων, αυτή την εποχή ξαναδιαβάζω το πνευματώδες και πανέξυπνο του Διονύση Χαριτόπουλου (συζύγου της αείμνηστης Μαλβίνας Κάραλη για τους απλούς κουτσομπόληδες) με τίτλο "Εγχειρίδιο Βλακείας", όπου ο συγγραφέας πραγματεύεται την ανθρώπινη βλακεία, ως αντίρροπη της εξυπνάδας. Εγώ στο σύντομο αυτό post, θέλω να ασχοληθώ μόνο με την ανθρώπινη βλακεία, εξετάζοντάς την ως μια έννοια ακέραια, χωρίς αυτή να είναι το αντίρροπο ή το αντίθετο κάποιας θετικής έννοιας. Με ενδιαφέρει μόνο η βλακεία στον πυρήνα της.
Κατά βάση είμαι πολύ υπομονετικός και απαντάω στον καθένα, όποτε τύχει να βρίσκομαι σε δημόσια συζήτηση. Η συνέντευξη στους Ορίζοντες του Γιώργου Φλέσσα προκάλεσε πολλά σχόλια, στην πλειοψηφία τους θετικά. Έλα, όμως, που υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι δεν μπορούν να σοβαρευτούν με τίποτα και έχουν αναλάβει την υπεράσπιση κάθε αντιμνημονιακού, πετώντας λάσπη κατά πάντων. Ένας από αυτούς είναι ο Εκδοροσφαγεύς, στήλη του αποκαλυπτικού περιοδικού HotDoc του Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος μέσω twitter ανέλαβε την εργολαβία λάσπης κατά πάντων, μεταξύ άλλων και εναντίον του Γιώργου Φλέσσα, στοχοποιώντας και εμένα που έτυχε να κάνω μια "συνέντευξη-αγιογραφία". Προσέθεσε μετά πως δεν αποκλείεται να τα έπαιρνα κιόλας από το ΔΝΤ για να το προπαγανδίζω. Αγαπητοί μου αναγνώστες, πίσω από τα 17,5 μου χρόνια κρύβονται πολλά σκοτεινά μυστικά: Ναι,χρημάτισα Σύμβουλος του Πόλ Τόμσεν για την επιβολή των εν Ελλάδι μέτρων. Ναι, με πήρε τηλέφωνο ο Βόλφγκανγκ (ο Σόιμπλε ντε) για να προετοιμάσουμε την επιβολή του 4ου Ράιχ. Ναι, το 1997 παρά τα δύο μου χρόνια, ο Κώστας Καραμανλής ζήτησε την βοήθειά μου για να γίνει Πρόεδρος της ΝΔ. Πετύχαμε και αυτό τον στόχο (το 2004 είπα να ξεκουραστώ γιατί είχε πέσει πολλή δουλειά, μας κούραζαν κιόλας στο Δημοτικό...). Βέβαια, ο "Σφαγέας" ανακάλεσε όταν έμαθε τα χρόνια μου και όταν εξετέθη από την κενότητα των επιχειρημάτων του.

Το δεύτερο παράδειγμα του, κατά τα άλλα, ήσυχου ΣΚ μου, ήταν η συγκέντρωση Χρυσαυγιτών στις Θερμοπύλες. 2000 ανόητα άτομα, αλλαλάζοντα για τον εξίσου μικρόνου Αρχηγό τους, μου επιβεβαίωσαν πως στην Ελλάδα κάποιοι άνθρωποι απλά δεν θέλουν να προχωρήσουν ή σε δεύτερη ανάγνωση ότι είναι τόσο βλάκες, ώστε να εξιδανικεύουν το αρχαιοελληνικό πνεύμα, το οποίο ούτε καν εκπροσωπούν. Διότι, θα θυμίσω πως η Αρχαία Αθήνα π.χ. ήταν η πρώτη Μητρόπολη της Δημοκρατίας, έστω και αν πέρασε πολλές Τυραννίδες. Έχει καμία σχέση η φασίζουσα νοοτροπία της ΧΑ με την Δημοκρατία, έστω και στην πρωτόλεια μορφή της; Και όμως, υπάρχουν καιροσκόποι, πλην βλάκες, οι οποίοι προωθούν πολιτική εκκαθάρισης και εθνοκάθαρσης με τα αυτόκλητα Τάγματα Ασφαλείας τους, αλλά υπάρχουν και πολλοί, οι οποίοι τους ακολουθούν. Επειδή, λοιπόν, βαρέθηκα τόσο καιρό να διαβάζω σε μεγάλη μερίδα του Τύπου συγχωροχάρτια γι'αυτούς που ψήφισαν ΧΑ,μήπως και συνετιστούν, δεν πρόκειται να παίξω το ίδιο παιχνίδι. Μπορεί να είναι απελπισμένοι από την κατάσταση στην χώρα, αλλά η επιλογή τους ήταν βλακώδης. Έχω πολλές φορές επικαλεστεί την κρίση του σοφού λαού, τώρα θα επικαλεστώ και την κρίση του μικρού μέρους αυτού, το οποίο υπακούει διαρκώς στα κελεύσματα της βλακείας.

Προφανώς, πολιτικά η ΧΑ και κάποιοι δημοσιογράφοι δεν έχουν σχέση. Οι μεν δημοσιογράφοι, διότι γνωρίζω πως μπορούν και καλύτερα, οι δε Χρυσαυγίτες γιατί ξέρω πως μπορούν και χειρότερα. Δεν υφίσταται εξ'αυτού σημείο σύγκλισης, για να μην παρεξηγούμαι. Όλοι, όμως, εμπίπτουν στον ίδιο κανόνα, αυτόν την αθεράπευτης βλακείας, έστω και αν αυτή παρατηρείται σε διαφορετική έκφανση στον καθένα. Ακόμα υπάρχει η διχογνωμία αν η βλακεία, όπως η εξυπνάδα, είναι έμφυτη ή επίκτητη. Είναι προφανές πως στην διαμόρφωση του ατόμου παίζει μεγάλο ρόλο ο εξωγενής παράγοντας και οι επιρροές που δέχεται από το περιβάλλον του, αλλά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την κληρονομικότητα. Η βλακεία, λοιπόν, όπως ακριβώς και η εξυπνάδα, είναι ένας συγκερασμός επιρροών και έμφυτων στοιχείων. Ο βλάκας θα παραμείνει βλάκας, δεν υπάρχει σωτηρία γι'αυτόν. Μπορεί, βέβαια, και εγώ να είμαι βλάκας και να μην το έχω ανακαλύψει, οπότε η σημερινή μου κριτική θα φαντάζει σε αυτή την περίπτωση ανέκδοτο. Άλλωστε, ο έξυπνος δεν το λέει πως είναι και ο βλάκας δεν το ξέρει πως είναι.

Συστήνω ανεπιφύλακτα σε Χρυσαυγίτες, λασπολόγους και τους ζηλωτές τους το βιβλίο του Χαριτόπουλου. Είμαι σίγουρος πως θα βρουν πολλά παραδείγματα που θα ανταποκρίνονται στην περίπτωσή τους και μπορεί και να προβληματιστούν (ίσως θέλω πολλά). Οι φελλοί κατά βάση επιπλέουν, αλλά νομίζω πως σε αυτό το σημείο έγινε ένας λάθος προγραμματισμός στα χαρακτηριστικά της  άνωσης. Δεν πειράζει, όλα θα διορθωθούν κάποια στιγμή! Μέχρι τότε, απλά θα επιβιώνουμε και θα σχολιάζουμε τον αστερισμό της βλακείας.

Υ.Γ. Παρακολουθώ τακτικά δελτία ειδήσεων και όποτε βγαίνει ο Μιχαλολιάκος και λέει "καλησπέρα" πιάνω τον εαυτό μου αυθόρμητα να απαντάει: "καλώς τον μαλάκα". Να λέει κάτι αυτό το συνώνυμο του βλάκα γι'αυτόν τον λαμπρό ηγέτη;

10 σχόλια:

 1. Το κακό είναι ότι στη χώρας μας οι φελλοί και Δυστυχώς, οι βλάκες όχι απλώς επιπλέουν, αλλά, ενίοτε, διαχειρίζονται την εξουσία και τις τύχες του τόπου μας!
  Αυτό, μερικές φορές συμβαίνει και στο εξωτερικό. Π.χ. κάποτε πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ρήγκαν ή ο Μπούς!
  Το κακό είναι ότι στη χώρα μας συμβαίνει ΣΥΝΕΧΩΣ και ΜΟΝΟ αυτό: Κυβερνούν οι φελλοί και τους χειροκροτούν οι έξυπνοι!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν μπορώ να αποφασίσω με ευκολία ποιος είναι έξυπνος και ποιος είναι βλάκας στην πολιτική και μάλιστα στην Ελλάδα, όπου η εικόνα που εμφανίζει ο πολιτικός ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ! Για αυτό προτιμώ την αντίθεση αποτελεσματικός ή αιθεροβάμον πολιτικός. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι πολιτικοί που έχουμε, είναι –δυστυχώς- αυτοί που μας αξίζουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι κάθε είδους Μιχαλολιάκοι, Χρυσαυγήτες, Βαξεβάνηδες κλπ., ήταν, είναι και, δυστυχώς, θα είναι, εδώ! Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να απαλλαγούμε από αυτούς, παρά μόνο, η απομόνωσή τους. Δηλαδή, να μην ασχολούμαστε με αυτούς! Όσο ασχολούμαστε, τρέφονται και τελικά εκτρέφονται και επιβιώνουν! Αυτή είναι η γνώμη μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όταν ένας άνθρωπος κρίνει ένα κίνημα π.χ(Εθνικισμός) μόνο και μόνο απο μια έκφανση του,όταν μιλαεί συνεχώς για τάγματα εφόδου χωρίς να αναφέρεται σε ένα χειροποιαστό παράδειγμα βίας και υποστηρίζει το ΔΝΤ που αποδεδειγμενα με ιστορικά στοιχεία έφερε το χάος στην Έλλαδα (κοίτα τη είχε γίνει πριν την δικτατορία Μεταχά) είναι βλάκας η εγκληματικά ανενημέρωτος?
  Εκσασκόντας το δικαιώμα μου στην ελευθερία του λόγου,
  ένας συνομίληκος σου ελπίζω να έχω μια λογίκη απάντηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η Χρυσή Αυγή αποδεδειγμένα είναι ένα κόμμα βίας και όταν μιλώ για τάγματα εφόδου, θα σας δώσω το παράδειγμα της Μεσσηνίας, όπου οργανώνονται Τάγματα εθνοκάθαρσης. Προσοχή στην διατύπωση, δεν κρίνω το Εθνικισμό σαν ιδεολογία, ο οποίος είναι κατά βάση σεβαστός, αλλά κρίνω την ΧΑ, η οποία πόρρω απέχει από τον ρομαντικό εθνικισμό και μεταβάλλεται σε κόμμα αυτοδικίας. Όσο για το ΔΝΤ, δεν μπορώ να απαντώ στον καθένα που με εγκαλεί,λυπάμαι. Έχω πει 100 φορές πως πιστεύω το Μνημόνιο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (πχ ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγές στην δομή του κράτους) που προωθεί. Δεν είμαι θιασώτης των οριζοντιων περικοπών και το έχω γράψει. Επίσης, το ΔΝΤ δημιουργήθηκε το 1944 με την συνθήκη Μπρέττον-Γουντς και όποιος πιστεύει πως πάμε για πραξικόπημα, μάλλον δεν έχει καλή αντίληψη της εποχής του. Θεωρώ τον εαυτό μου ενήμερο και γράφω μόνο για πράγματα που ξέρω. Για τον αν είμαι βλάκας, σας αφήνω να το κρινετε, αφού το εξετάσετε χωρίς παρωπίδες.

  Σεβόμενος την ελευθερία του λόγου
  Γ. Ευγενίδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Χωρίς να εκπροσωπώ τις απόψεις του Γιώργου θα ήθελα να δώσω και την δικιά μου απάντηση. Κατ'αρχάς όσων αφορά το εθνικιστικό κίνημα και τα τάγματα εφόδου να αναφερθώ στην αντιρατσιστική πορεία στην Νίκαια στην οποία μάλιστα συμμετείχαν κατά κύριο λόγω Έλληνες η οποία διασπάστηκε βίαια με καδρόνια από μέλη του εν λόγω κινήματος. Θα μιλήσω για τον πρόσφατο ξυλοδαρμό της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και του πρόεδρου της Πακιστανικής κοινότητας στον προαύλιο χώρο της βουλής από ΒΟΥΛΕΥΤΗ της ΧΑ. Κατόπιν θα αναφερθώ στον διεστραμμένο νου του αρχηγού του κινήματος ο οποίος έχει γράψει άρθρο στο οποίο εξυμνεί τον 3ο μεγαλύτερο δολοφόνο όλων των εποχών, τον Αδόλφο Χίτλερ. Oι αναφορές μου στην ιδεολογικό παραπέτασμα που κρύβει την αποθέωση της βίας θα μπορούσε να συνεχίσει για πολύ ακόμα αλλά νομίζω ότι ο συλλογισμός έγινε αντιληπτός. Όσων αφορά τώρα το ΔΝΤ πριν ή ακόμα και επί Μεταξά... τι να πω αποδεικνύει πως αν κάποιος είναι επιεικής μαζί σας θα σας κατατάξει στον αστερισμό της άγνοιας
  Με εκτίμηση ο διαχειριστής και εμπνευστής των οριζόντων
  Λεύκας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Άναφερομαι όχι στο ίδιο το ΔΝΤ αλλά στην ουσιαστική κατάσταση που υπήρχε τότε στην Ελλάδα ( οικονομική κατάρευση, αδυναμία αποπληρωμής χρεών και διέθνης οικονομικός έλεγχος από ξένες δυνάμεις στην Ελλάδα όπως περιγράφεται στο βιβλίο της ιστορίας Γ λυκείου σελ 53-54. Όταν φτάσετε επικοινωνίστε ξανά μαζι μου ). Ευχαρίστω που μου μεταλαμπαδεύτε την "δημοκρατικότατη" άποψη σας ότι όποιος είναι εθνικιστής είναι είτε χρυσαυγίτης είτε ρομαντικός εθνικιστής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπητέ μου,παίζετε ένα παιχνίδι με τις λέξεις,αλλά δεν θα σας ακολουθήσω. Αναφορικά με τον εθνικισμό είπα πως τον δέχομαι ως ιδεολογία και σέβομαι τους θιασώτες του,όσο δεν παραβαίνουν τις δημοκρατικές διατάξεις (το ίδιο ισχύει για όλους τους πολίτες). Η ΧΑ δεν είναι εθνικιστικό κόμμα, είναι ένα κόμμα με μανδύα εθνικιστικό, ένα κόμμα το οποίο είναι κόμμα βίας. Δεύτερον, οι συνθήκες της οικονομικής κατάρρευσης στην προ Μεταξά εποχή (μαζέψτε τις ειρωνείες σας,δεν έχετε το μονοπώλιο της ιστορικής γνώσης) μοιάζουν με τις σημερινές, με μια γεωστρατηγική και γεωπολιτική διαφορά. Την ΕΕ, η οποία εγγυάται την συνοχή της χώρας και την αποτροπή δημοκρατικών εκτροπών. Εγώ αυτή την επιλογή την υπερασπίζομαι, θα την υπερασπίζομαι μέχρι να διαψευστώ και δεν απολογούμαι. Αν εσείς είστε εθνικιστής και δεν ανήκετε στην ΧΑ, αυτό είναι απόλυτα σεβαστό. Όσον αφορά την "δημοκρατικότητά" μου, αυτή σας την αποδεικνύω εν τοις πράγμασι, απαντώντας σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμε, ο εθνικισμός είναι πάντα δεκτός όπως κάθε άποψη παρόλο που μπορεί να απέχει αρκετά από την άποψη κάποιοων άλλων. Δεκτός όμως μέχρι το σημείο του αγνού πατριωτισμού και της αγάπης για την ελληνική ιστορία και παράδοση. Όμως οταν ξεφύγει απο'κει και υιοθετήσει μίσος προς τους άλλους λαούς και πόσο μάλλον προς κάποιες μειονότητες (δεν εννοώ απαραίτητα τους μετανάστες) τότε είναι βαθιά καταστεπτικός και βαθιά επικύνδινος, όπως ειναι η ΧΑ και όπως ηταν το κόμμα του Χίτλερ. Και μην ξεχνάς πως τέτοιες ιδεολογίες που μπορεί να σου φαίνονται αντισυστημικές είναι πολυ πιο συστημικές απ'οσο φαντάζεσαι. Ο Εθνικισμός μπορεί πολυ εύκολα να γίνει φασισμός και ο φασισμός είναι το μακρύ χέρι του συστήματος αν θες να μιλήσω με τον δικό σου τρόπο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Φίλτατε δεύτερε Ανώνυμε,σε συμπλήρωσει των ορθών θέσεων που παραθέσατε τα χαρακτηριστικά που αναφέραται για τον σωστό εθνικισμό θα πρέπει να ακολουθούνται από έμπρακτες ενέργειες και δημοκρατικούς διαλόγους. Άμα ένας άνθρωπος εφαρμόζει αυτά τότε μπορεί να αποκαλείται εθνικιστής. Όσων αφορά την χρυσή αυγή είναι ένα κόμμα που εκμεταλεύεται την λαική οργή για να προθηθεί στην εξουσία και χρησιμοποιεί βία βεβηλώνοντας τον εθνικισμό.Ο φασισμός αγαπητέ κρύβεται πίσω από ιδεές που σαγηνεύουν τον λαό χωρίς όμως να του προσφέρουν μία αποτελεσματική λύση στα προβλήματα του επομένως μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε ιδεολογία για να προθήσει τις φιλοδοξίες των απολυταρχικών θιασώτων του. Όσων αφορά εσάς κύριε Ευγενίδη είστε πανεύξυπνος συνομιλιτής αλλά δεν θα μπώ στο παιχνίδι σας καθώς πιστεύω πως ήταν προφανές τόσο για σας όσο και για οποιονδήποτε άλλο πως το σχόλειο μου στο οποίο απαντήσατε προοριζόταν στον κύριο Λεύκα ο οποίος εκτός από ανιστόρητος είναι και κοντόφθαλμος και ασυνεπής καθώς μόλις είδε οτί δεν κατέχει την κατάληλλη ιστορική γνώση να μου απαντήσει προφανώς σας έστειλε να τον βγάλετε από την δύσκολη θέση. Τέλος άμα κάποιος είναι επιεικής μαζί σας κύριε Λεύκα θα σας κατατάξει στον ωκεανό της ημιμάθειας.
  Με εκτίμηση στο όραμα των δημοκρατικών οριζόντων,
  ο πρώτος ανώνυμος εθνικιστής 94

  ΑπάντησηΔιαγραφή