Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

Δυστυχώς η Κυβέρνηση δουλεύει...

Δυστυχώς όπως λέει και ο τίτλος όσο εμείς κάνουμε διακοπές η κυβέρνηση δουλεύει με πυρετώδεις ρυθμούς... Ο κύριος Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και υπολογίζουν "πόσα θα εξοικονομήσουμε από το ξε-πούλημα της ΑΤΕ, πόσα θα μαζέψουμε από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που θεωρητικά δεν θα πλήτταμε ξανά, κλπ"...

Που οι παλιές καλές εποχές που είχαμε την δυνατότητα να διαμαρτυρόμαστε για την καλοκαιρινή αδράνεια της κυβέρνησης; Τώρα θα επιστρέψουμε και θα ήμαστε τόσο εθνικά όσο και προσωπικά φτωχότεροι ... Και όλα αυτά στο όνομα της μελλοντικής αναδιαπραγμάτευσης και της πιο trendy λέξης της περιόδου που διανύουμε δηλαδή της ανασύστασης, οικονομικής αυτή την φορά ...


Παρόλα αυτά όμως, και μόλο που δεν έχω καμία αμφιβολία για τα αγαθά κίνητρα του κυρίου Σαμαρά, δεν θα ήμουν ειλικρινής αν έλεγα ότι είμαι πεπεισμένος για τo κατά πόσο η ακολουθούμενη πολιτική,δεδομένων των περιστάσεων, θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το "γιατί" είναι προφανές... θα αφήσω απ΄ έξω τις αντιδράσεις του κόσμου, τις διαδηλώσεις και την κρατική παράλυση που πιθανότατα θα προκύψει από τις απεργίες. Θα φανώ για ακόμα μια φορά καλόπιστος και θα θεωρήσω ότι ο ελληνικός λαός μπροστά στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις θα κάνει την καρδιά του πέτρα, δεν θα εστιάσει στην αθέτηση όλων των προεκλογικών υποσχέσεων και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης που έλεγαν όχι σε οριζόντιες περικοπές.

Αντίθετα θα εστιάσω στο καθαρά τεχνοκρατικό κομμάτι του κρατικού προϋπολογισμού,που ακόμα και με τις ούτε καν ερασιτεχνικές οικονομικές μου γνώσεις κατανοώ ότι δεν βγαίνει...

Κατ'αρχήν, οι περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων, θα αποτελειώσουν την ήδη γονατισμένη οικονομία. Η ακολουθούμενη πολιτική ,δεν γνωρίζω αν αυτός είναι ο στόχος, αλλά διαλύει την μεσαία τάξη την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.Άμεσοι και έμμεσοι φόροι, χαράτσια πλαφόν στην ασφάλιση, όλα αυτά σε περίπτωση που συνδυαστούν πράγμα που έχει συμβεί στην Ελλάδα βυθίζουν την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης εξαιτίας τόσο των αντικειμενικών δυσχερειών που δημιουργούν όσο και του γενικευμένου κλίματος ανασφάλειας που καλλιεργούν στην κοινωνία.

Κατόπιν, οι πωλήσεις κρατικών οργανισμών τραπεζών και επιχειρήσεων κοψοχρονιά με το επιχείρημα ότι το ξεπούλημα είναι η μόνη λύση καθώς δεν έχουμε δυνατότητα διαπραγμάτευσης το έχω ξαναγράψει δεν με πείθει. Χαρακτηριστικό και επίκαιρο παράδειγμα η ΑΤΕ δεν μπορώ να δεχθώ ότι κρατική ακίνητη περιουσία και αγροτική γη αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα δωρηθούν ουσιαστικά έναντι του συμβολικού αντιτίμου των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Τουλάχιστον όχι προτού το ελληνικό κράτος έχει εξαντλήσει κάθε άλλη πηγή εσόδων που δεν θίγει την περιουσία και το πορτοφόλι του λαού !

"Δηλαδή ;" θα ρωτούσε κάποιος κακόπιστος... " και συ σαν τον ΣΥΡΙΖΑ προτείνεις να φορολογήσουμε τον πλούτο, το σκυλί του Μίκη;" όχι θα ήταν η απάντηση δεν θα προπαγάνδιζα τόσο  επικίνδυνα. Αντίθετα μπορεί να ακουστώ γραφικός αλλά αυτό που θα πρότεινα, δύσκολο μεν για μια συντηρητική κυβέρνηση, αναγκαίο δε, είναι να συγκρουστεί με τα ελληνικά οργανωμένα συμφέροντα και το σάπιο μιντιακό κατεστημένο.

Πιο συγκεκριμένα, άμεσα λαοφιλή μέτρα που θα μπορούσε αυτή η ισχυρή κυβέρνηση να πάρει θα ήταν να πράξει το αυτονόητο νομοθετήσει έτσι ώστε να μπορεί να επαίμβει στην δικαιοσύνη όταν αυτή αφορά δημόσια οικονομικά και οφειλές ώστε να ξεμπλοκάρει τις 150.000 φορολογικές δίκες μεγαλοοφειλετών του δημοσίου , εφόσον η ανεξάρτητη δικαιοσύνη επιλέγει να κωλυσιεργεί.Ταυτόχρονα να να θεσμοθετήσει την δημοσιοποίηση των περιουσιολογίων και των πόθεν έσχες όλων των κρατικών λειτουργών που έχουν επαφή με οποιουδήποτε είδους δημόσια οικονομικά (φοροεισπράκτορες, δικαστές κλπ...). Κατόπιν να πιέσει το συμβούλιο επικρατείας ώστε να ξεμπλοκάρουν επενδύσεις που έχουν μείνει στα χαρτιά για χρόνια και θα μπορούσαν να δώσουν σε μικρο χρονικο διάστημα πολύτιμες ανάσες στην ελληνική οικονομία που αγκομαχάει.

Αυτές οι τρεις απλές κινήσεις θα ανακούφιζαν τον ελληνικό λαό και αποκαθιστούσαν εν μέρει το από καιρό χαμένο στον κόσμο αίσθημα δικαιοσύνης. Όμως η κυβέρνηση αν και εργάζεται, εργάζεται δυστυχώς προς την λάθος κατεύθυνση... 

2 σχόλια:

  1. Ακριβώς! Δηλαδή η Κυβέρνηση ΔΕΝ δουλεύει αλλά ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή