Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

Συγχαρητήρια κύριε Δήμαρχε

Του Γιώργου Ευγενίδη

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ο κος. Γιάννης Μπουτάρης, είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος και ένας πολλά υποσχόμενος πολιτικός. Θα μπορούσε σήμερα που πλησιάζει τα 70 του χρόνια να κάθεται στην αυλή του σπιτιού του, με ένα ποτήρι γεμάτο από ένα από τα ονομαστά κρασιά της φίρμας του και να απολαμβάνει το τοπίο. Επέλεξε να μην το κάνει. Το 2006, από το πουθενά, κατέβηκε ως ανεξάρτητος και πήρε 16%, ένα ποσοστό αν μη τι άλλο εντυπωσιακό. Το 2010 κατάφερε να κερδίσει έναν πολιτικό με τεράστια επιρροή στην πόλη,τον Κώστα Γκιουλέκα. Από την στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, ο Γιάννης Μπουτάρης δεν υποκύπτει σε πολιτικές σκοπιμότητες και προτάσσει το μεταρρυθμιστικό έργο. Δεν είναι ο πιο συμβατικός άνθρωπος, ίσως να ξενίζει και πολλούς, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι θιασώτης της ρεμούλας και των πολιτικών λεονταρισμών, όπως ο υπόδικος προκάτοχός του, κος. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ο Γιάννης Μπουτάρης τολμά! Τολμά να κάνει πράξη πράγματα που μέχρι πριν δύο χρόνια φάνταζαν ανεδαφικά.

Πρόθεση, λοιπόν, του Δημάρχου της Θεσσαλονίκης είναι να ανοίξει ξανά το Γενί Τζαμί της πόλης, για να μπορέσουν να το επισκεφθούν Τούρκοι και άλλοι μουσουλμάνοι πιστοί με αφορμή την γιορτή του Μπαιράμι.
Η ενέργειά του είναι τόσο στοχευμένη όσο και απόλυτα σωστή: Αφενός οι επισκέπτες θα αφήσουν ένα σεβαστό ποσό στις επιχειρήσεις της πόλης, οι οποίες δοκιμάζονται, αφετέρου θα γίνει ένα σπουδαίο βήμα για την εγκαθίδρυση του διαπολιτισμικού σεβασμού, με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που στυλώνουν τα πόδια μπροστά στην θαραλλέα κίνηση του Γιάννη Μπουτάρη. Η πανίσχυρη χριστιανική Δεξιά της πόλης, με κύριο εκπρόσωπο τον γραφικό Μητροπολίτη Άνθιμο, δεν θα αφήσει αυτή την κίνηση χωρίς απάντηση. Χωρίς να γνωρίζω τον Δήμαρχο από κοντά ή να έχω οιαδήποτε πληροφόρηση για τις κινήσεις του, είμαι πεπεισμένος πως θα τους "γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του" και θα προχωρήσει απροσκοπτα αυτή την σπουδαία, έστω και συμβολική, κίνηση.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ανήμερα του Δεκαπεντάυγουστου προσπαθώ να ξυπνήσω νωρίς για να παρακολουθήσω την τέλεση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά. Η αίσθηση, έστω και εκ του μακρώθεν, είναι μοναδική. Το μέρος και το όλο σκηνικό αναδίδουν ένα πνεύμα κατανυκτικό, ένα πνεύμα ταπείνωσης. Εμένα θα μου επιτρέψετε να αισθάνομαι ευγνωμοσύνη προς την τουρκική κυβέρνηση. Μπορεί να έχουμε τις μύριες όσες γεωπολιτικές και γεωσταρτηγικές διαφορές και μπορεί η ελληνοτουρκική φιλία (σε επίπεδο χωρών) να μην είναι παρά μύθος, αλλά αναγνωρίζω στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως στα ζητήματα της πίστης έχει κάνει σπουδαία πρόοδο. Είναι, επομένως, ώρα και η ελληνική πολιτεία, έστω και σε τοπικό επίπεδο, να κάνει ένα βήμα προς την ίδια κατεύθυνση της εξομάλυνσης.

Κάθε χρόνο μια ολόκληρη κερδοφόρα βιομηχανία στήνεται στην Τραπεζούντα για την υποδοχή των ορθόδοξων πιστών, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Παράλληλα, η Τουρκία ενισχύει το διεθνές της κύρος, ως μια χώρα ανοιχτή στην πολυπολιτισμικότητα. Γιατί να μην το κάνει κι η Θεσσαλονίκη αυτό; Γιατί η χριστιανική Δεξιά της πόλης να αποτελέσει ακόμα μια φορά τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια εκσυγχρονισμού; Δεν ζούμε πια στον Μεσαίωνα, ούτε στην εποχή των ακραίων χριστιανικών παθών για να ρυθμίζουν τα πάντα η Εκκλησία και το ποίμνιό της. Να θυμίσω, άλλωστε, πως ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να περιορίζεται στο χριστιανικό και κοινωνικό της έργο και να μην ασκεί πολιτική. Αλλά βέβαια, ορισμένοι καρεκλοκένταυροι μητροπολίτες που την στελεχώνουν, δεν της επιτρέπουν να ανακαλύψει ξανά τον προορισμό της και να μην μπλέκεται εκεί που δεν την σπέρνουν.

Όπως οι Τούρκοι μας έχουν επιτρέψει να ασκούμε την λατρεία μας σε κάποιες εκκλησίες μας στην Τουρκία, έτσι πρέπει να κάνουμε και εμείς για τα κατάλοιπα του Οθωμανικού Κράτους στην ελληνική επικράτεια. Δεν έχουν κηρύξει όλοι οι μουσουλμάνοι τζιχάντ, δεν είναι πράκτορες της CIA, δεν έρχονται για να μας κατακτήσουν. Δεν στοχοποιουν όλοι την υπέροχη, άσπιλη, γενναία πατρίδα μας. Στην παγκόσμια σκακίερα κυριαρχεί το δούναι και λαβείν. Σε αυτό το το επίπεδο που αναλύουμε, εμείς έχουμε λάβει χωρίς να δώσουμε. Μήπως ήρθε επιτέλους αυτή η ώρα;

Είναι βέβαιο πως θα υπάρξει μια έξαρση εθνικισμού αναφορικά με το Γενί Τζαμί και την προσπάθεια του Δημάρχου. Είμαι εξίσου βέβαιος πως ο Γιάννης Μπουτάρης δεν θα υποκύψει στις κορώνες του εθνεγερτισμού, γιατί πολύ απλά αυτές ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Ο Δήμαρχος προχωρεί σε τομές που αλλάζουν το πρόσωπο της πόλης του, που δίνουν μια essence κοσμοπολιτισμού και καλλιέργειας της διαπολιτισμικής ανοχής. Ο Γιάννης Μπουτάρης κάνει αυτό που επιτάσσει η παγκοσμιοποίηση, το ουσιαστικό άνοιγμα των συνόρων χωρίς να παραβιάζεται η εθνική ακεραιότητα κανενός κράτους.

Αρχή άνδρα δείκνυσι. Ο Γιάννης Μπουτάρης αποδεικνύεται ένας ικανός πολιτικός άνδρας, ο οποίος τολμά να κάνει ριζοσπαστικές τομές στην πόλη του και να την απαλλάξει από τον μανδύα του συντηρητισμού σε συνδυασμό με το χριστιανικό προσωπείο της αρετής, το οποίο της επιβλήθηκε.

Συγχαρητήρια κύριε Δήμαρχε!

5 σχόλια:

 1. Αν μου επιτρέπετε μια υπόδειξη, το blog χρειάζεται προβολή! Νομίζω, ότι υπάρχουν site που προβάλουν διαφόρων ειδών blogs

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ναι, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, που αποδείχτηκε και επιτυχημένος πολιτικός! Θα έλεγα «ερασιτέχνης» της πολιτικής! Καμιά φορά, είναι όντως καλύτερα, έτσι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα δούμε «περί τίνος πρόκειται», όταν θα έρθει η ώρα να συγκρουστεί πραγματικά, με τα καθεστηκυία συμφέροντα. Γιατί, προς το παρόν, ανοίγει νέους δρόμους για τη Θεσσαλονίκη (που κι αυτό χρειάζεται βέβαια). Το τζαμί είναι μια πρώτη ίσως ευκαιρία, να δούμε, πέρα από τις εξαγγελίες, τι θα γίνει, στην πράξη, τελικά; Θετική είμαι, αλλά … να δούμε! Επίσης, έχει δίκιο ο Γιάννης, στο in.gr το δημοσιεύσατε το blog;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μέχρι στιγμής ο Μπουτάρης, λειτουργεί και κινείται, επιχειρηματικά, με το μυαλό να κερδίσει η πόλη. Αυτό ασφαλώς το χρειάζεται η Θεσσαλονίκη. Δηλ. έναν manager για δήμαρχο. Αλλά αυτές οι θέσεις είναι κυρίως πολιτικές. Απαιτούν και πολιτικές παρεμβάσεις. Θα τον αντέξει άραγε το πάλκο;;; Μακάρι! Γιατί φαίνεται να το έχει πάρει ζεστά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο Μπουτάρης φέρεται έξυπνα και τουλάχιστον δεν επαναλαμβάνει τις απατεωνιές του πρώην δημάρχου. Βλέπω πως έχει όλη την καλή διάθεση να προσφέρει και πως κάνει σημαντικές παρεμβάσεις. Ελπίζω, όπως είπε ο τελευταίος ανώνυμος φίλος που σχολίασε, να τον αντέξει το πάλκο. Επίσης σας ευχαριστώ εκ μέρους και των υπόλοιπων συντελεστών που συμμετέχετε στον διάλογο που κάνουμε και επίσης για τη διαφήμιση είναι κάτι που έχουμε στο μυαλό μας. Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, θα θέλαμε και εσείς που μας στηρίζετε να διαδώσετε τους Ορίζοντές μας. Και πάλι σας ευχαριστούμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή