Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012

Terra nuova το σκηνικό σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ανάλυση του Γιώργου Ευγενίδη


Τα νέα μέτρα μπορεί να έχουν πέσει στο τραπέζι, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έχουν οριστικοποιηθεί, όπως πολλοί επιλέγουν να διαρρέουν. Και αυτό διότι πρόκειται για ιδιαίτερα σκληρές παρεμβάσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα μεταξύ άλλων, τα οποία προβλέπονται κυρίως για το έτος 2013, παρά το γεγονός πως θεωρητικά λαμβάνονται σε βάθος διετίας ή τριετίας. Εσωτερική υποτίμηση μισθών, μειώσεις στις συνταξιοδοτικές απολαβές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και περικοπές στα επιδόματα είναι ανάμεσε στις προτάσεις που έχει καταθέσει στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ο Υπουργός Οικονομικών, κος. Γιάννης Στουρνάρας. Όπως είναι φυσικό, οι προτάσεις του κυρίου Στουρνάρα έχουν συναντήσει πολύ σημαντικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα τόσο ο Βαγγέλης Βενιζέλος, όσο και ο Φώτης Κουβέλης να εμφανίζονται θορυβημένοι από τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου, καθώς αυτές αντιβαίνουν στις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις των τριών κομμάτων που συνθέτουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.


Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των δύο αρχηγών της κεντροαριστεράς, οι οποίοι έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους για τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου. Ο κος. Βενιζέλος προτείνει μέτρα ύψους 6 δις. για τώρα και αφού η χώρα πάριε την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2016, να ληφθούν και τα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπονται. Βέβαια σε αυτή την πρόταση συναντά την κάθετη αντίσταση της Τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας εμφανίζονται άκαμπτοι στις διαπραγματεύσεις, κυρίως λόγω του γεγονότος πως η κρατική μηχανή πάγωσε από τον Μάρτιο. Η Τρόικα επιμένει στην λογική της εσωτερικής υποτίμησης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αυτό φάνηκε κι από την συνέντευξη του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag δήλωσε πως δεν υπάρχουν «ούτε επιπλέον χρόνος, ούτε επιπλέον χρήματα για την Ελλάδα» δείχνοντας πως η υπομονή των εταίρων και κυρίως της Γερμανίας πλησιάζει στο τέλος, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντιδράσεις της γερμανικής κοινής γνώμης, η οποία σε δημοσκοπήσεις εμφανίζεται πιο ευρωσκεπτικιστική από ποτέ.

Μάλλον έχουν δίκιο οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης. Το ίδιο μείγμα χωρίς τις πολυθρύλητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να έχει καμιά απολύτως επιτυχία. Αν δεν γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις, αν δεν αλλάξει η δομή του δημοσίου, αν δεν χτυπηθεί η πελατειακή λογική και παράλληλα αν οι κυβερνώντες δεν περιστείλουν την φοροδιαφυγή και την διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, τότε η Ελλάδα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό και ίσως και να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα: Ως μια άλλη Ιφιγένεια που να σηματοδοτεί τι πρέπει να κάνουν και τι να μην κάνουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Με άλλα λόγια η Ελλάδα σε ενδεχόμενο αποτυχίας θα αποτελέσει case study. Σίγουρα πάντως δε θα έχει τόσο μεγάλο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για τους χειμαζόμενους κατοίκους της.
Η επιμονή της Τρόικα και της Γερμανίας κατά κύριο λόγο ΜΟΝΟ στην δημοσιονομική πειθαρχία δεν δουλεύει.  Εφαρμόζεται μεν στην Γερμανία και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, αλλά εκεί έχουν ήδη μπει τα αναπτυξιακά θεμέλια και η οικονομία είναι διαρθρωμένη με φιλικό προς τον ιδιώτη τρόπο. Και σίγουρα αυτές οι οικονομίες δεν διαθέτουν τις στρεβλώσεις που διαθέτει η ελληνική οικονομία.

Η ημερομηνίες ορόσημο είναι χωρίς αμφιβολία δύο: Η 20η Νοεμβρίου και ο Σεπτέμβριος του 2013, δηλαδή οι αμερικανικές εκλογές και οι εκλογές στην Γερμανία. Όπως ανεφέρθη και πριν, το κλίμα στην Γερμανία κάθε άλλο παρά φιλικό είναι για την Ελλάδα και αντίστοιχες χώρες. Πάρα πολύ απλά και κατανοητά: Οι Γερμανοί απορρίπτουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση, όσο διαπιστώνουν πως αυτή θα τους κοστίσει πολύ ακριβά. Έτσι δεν παρέχουν την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση στους ηγέτες τους να προβούν σε πιο γενναία βήματα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τις πρωτοβουλίες υπέρ του Νότου. Διαμορφώνεται, όμως, και ένας αντίπαλος πόλος, εξίσου ισχυρός, ο οποίος περιλαμβάνει τις Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, οι οποίες πλήττονται ή θα πληγούν (βλ. Γαλλία) από την ενδεχόμενη επέκταση της αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη. Το αποφευκτέο contagion είναι αυτό που θα πλήξει όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης, μηδέ της Γερμανίας εξαιρουμένης. Με άλλα λόγια: η Γερμανία αφού μπήκε στον χορό, θα πρέπει να χορέψει, αν όχι κιόλας να τον σύρει.

Ήδη ανεπισήμως  προωθείται το σχέδιο της «τελευταίας ευκαιρίας». Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει το λεγόμενο OSI (Official Sector Involvement), το οποίο θα περιλαμβάνει κούρεμα στις απαιτήσεις της ΕΚΤ και των κρατών-μελών. Με άλλα λόγια, θα κουρευτούν ομόλογα που κατέχει ο επίσημος τομέας και έτσι χώρες και institutions, όπως η ΕΚΤ θα υποστούν σημαντικές απώλειες, οι οποίες προβλέπεται να καλυφθούν με εγγυήσεις που θα παράσχει ο ESM (European Stability Mechanism). Βέβαια, δεν αποκλείεται και ενεργότερη παρέμβασης τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, η οποία θα ασκεί ισχυρό παρεμβατισμό και θα γλιτώνει τις χώρες από υψηλότατα επιτόκια. Πάντα, όμως, υπάρχουν αντιδράσεις και κυρίως από την Γερμανία, η οποία βλέπει με τρόμο το οικοδόμημά της να καταρρέει με πάταγο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διαρθρώθηκε κατά το γερμανικό πρότυπο, δεν δύναται να υφίσταται, καθώς δεν μπόρεσε να αντιπαρατάξει μια αποτελεσματική συνταγή στην δύσκολη εξίσωση που έβαζε εξαρχής η ύφεση.

Όπως είναι κατανοητό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Ευρωζώνη μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά, τα οποία μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για το καράβι της Ηπείρου, αν ευοδωθούν οι εμμονές της Καπετάνιου Μέρκελ. Αν συνεχιστεί το πλάνο της σκληρής λιτότητας χωρίς αντίκρισμα, τότε είναι δεδομένο πως το καράβι θα βουλιάξει και όλοι θα πρέπει να πληρώσουν τις συνέπειες, οι οποίες δεν θα είναι στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Καθένας θα κληθεί να πληρώσει κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που του αναλογεί και φυσικά γι’αυτή την κατάληξη θα έχει σημαντικότατες ευθύνες το κέντρο της Ευρωζώνης και κυρίως το Βερολίνο. Η Καγκελάριος Μέρκελ αντιλαμβάνεται πως η σκληρή πολιτική της δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, θα προσπαθήσει, όμως, να τραβήξει το σκοινί μέχρι το 2013, οπότε και αναμένεται να βρεθεί νέος κυβερνητικός εταίρος, κατά πάσα πιθανότητα το SPD.

Ο χρόνος δεν αρκεί για πολιτικά παίγνια. Αργά ή γρήγορα η Άνγκελα Μέρκελ θα το αντιληφθεί και όλοι ελπίζουμε αυτή η στιγμή να μην αργήσει. Το καράβι θα προσαράξει σε terra nuova. Ίσως είναι για λίγο, οπότε και οι μηχανές θα μπουν ξανά σε λειτουργία, ίσως να υπάρχει μόνιμη βλάβη στον κινητήρα. Τότε θα πέσει ο καθένας στη θάλασσα και θα προσπαθήσει μόνος να αναζητήσει την σωτηρία του. Το (άμεσο) μέλλον θα δείξει…

5 σχόλια:

 1. koraki evgenidi pou ta trws apo ton kwlo tou samara pali9o deksie fasista mhn se petyxw pouthena dn tha exeis kala ksemperdemata ......sfougokollarie tou mixaloliakou ante xasu nostalge tu xitler....eisai h ntroph tou blog tha eprepe na ntrepese na grafeis se ena site me onoma dhmokratikoi orizopntes kathws to mono pou se noiazei (gt se diavazw{dysthxws}) einai pos tha eksafanistei h sosialodhmokratia h aristera genika mesa se auth thn xwra alla dn prokeite na ginei auto pote gt panta h aristera gamaei thn deksia...................

  einai krima auta pou grafeis gia enan anthrwpo me toso oraio legein

  Y.G den eimai syriza
  Y.G'den eimai pasok
  Y.G'' eimai gnhsios dhmokraths

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν σας ξέρω κα δεν ντρέπομαι και για τίποτα. Εκφράζω την γνώμη μου, καθαρά, δεν κρύφτηκα ποτέ και αν δεν σας αρέσει μην με διαβάζετε. "Φασίστας", "δεξιός" και "νοσταλγός του Χίτλερ" δεν είμαι. Θα σας βόλευε να είμαι έχω την εντύπωση. Η λογική σας είναι καθαρά οπαδική, δεν έχω καμιά αντίρρηση αν η Αριστερά δείξει σοβαρότητα και πλάνο να την στηρίξω. Επίσης δεν ντρ΄πομαι για το που γράφω γιατί έχω το θάρρος να βάζω το όνομά μου και να εκτίθεμαι σε ανώνυμους υβριστές, όπως εσείς. Η παιδεία μου είναι γερμανική και γνωρίζω καλά τους ανθρώπους αυτούς. Θα θέλατε να με φιμώσετε έχω την εντύπωση, αλλά αφ'ης στιγμής που υπάρχει έστω και ένας που συμφωνεί, εγώ θα συνεχίζω. Επίσης, αν με πετύχετε πουθενά, θα χαρώ να συζητήσω μαζί σας το οτιδήποτε. Τώρα αν εσείς έχετε άλλα σχέδια, τι να σας πω...

  Με το θάρρος της επωνυμίας μου
  Γιώργος Ευγενίδης

  Υ.Γ. να θυμάστε ως η Αριστερά είναι η πρώτη που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην αντίθετη άποψη. Ποιος είναι ο σφουγγοκωλάριος τώρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή