Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012

Παίζοντας κρυφτό στον ανεξερεύνητο μικρόκοσμο


Του Μπαμπίνου Ιωάννου


Λίγες ημέρες μετά από την ιστορική συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), σύσσωμη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα γιορτάζει την ανακάλυψη ενός νέου μποζονίου το οποίο μοιάζει και έχει παρόμοιες ιδιότητες με το μποζόνιο που περιέγραψε το 1964 ο Πίτερ Higgs.
Η ανακάλυψη αυτή δίχασε αρκετές κοινωνικές ομάδες, αφού ήρθε σε σύγκρουση με τα διάφορα ιδεολογήματα και προξένησε αρκετά σχόλια,  άλλα θετικά και άλλα όχι και τόσο. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο όμως το γεγονός της εύρεσης ενός νέου μποζονίου δεν μπορεί να παραγραφεί.
Όμως το πλέον εύλογο ερώτημα είναι, πως αυτή η πολυσυζητημένη ανακάλυψη θα κάνει καλύτερη την καθημερινή μας ζωή και σε τι θα μας ωφελήσει; Η απάντηση αν και αποκρουστική είναι:  Δεν θα μας ωφελήσει. Όλοι θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στο σχολείο ή στις δουλείες μας και όλοι θα συνεχίσουμε να αναρωτιόμαστε τι θα φάμε για μεσημέρι. Όμως πέρα από αυτό το υπέρ-εκλαϊκευτικό ερώτημα το σημείο που χρήζει μεγάλης σημασίας είναι το γεγονός ότι για να γίνει αντιληπτό ένα τέτοιο σωμάτιο έπρεπε να ανακαλυφθούν  καινούργιες τεχνολογίες και να αναπτυχθούν νέοι τρόποι αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων. Χάρη λοιπόν στην επιτυχή λειτουργία του CERN μπορεί κάνεις να διαβάσει αυτό το άρθρο στο διαδίκτυο, αφού η ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών μέσο του διαδικτύου οφείλετε στην ανάγκη των επιστημόνων του, να μοιράζονται και να συνδιαλέγονται μεταξύ τους για τα συλλεχθέντα δεδομένα. Τα ίδια ισχύουν και για τις νέες τεχνολογίες των μαγνητικών κυκλωμάτων , όπως επίσης και για την τομογραφία ποζιτρονίων.

Καθώς λοιπόν μόνο η ήχο των χειροκροτημάτων αντηχεί πλέον στους διαδρόμους του ινστιτούτου, συνοψίζουμε στο ενθουσιώδες μήνυμα ελπίδας. Το πώς δηλαδή, απο τα γραπτά και τα σχεδιαγράμματα στο γραφείο ενός θεωρητικού φυσικού όπως ο Higgs και της ομάδας του, σχεδόν μισό αιώνα μετά, φαίνονται όλα να επαληθεύονται. Δεν πρέπει να βιαστούμε όμως  να βγάλουμε συμπεράσματα, αφού, ο LHC θα συνεχίσει την λειτουργία του μέχρι λίγο μετά το 2013 για να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και τότε καλός ερχόντων των πραγμάτων, θα ήμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε. Βεβαίως αν το νεοευρεθές μποζόνιο δεν υιοθετεί τις ιδιότητες του σωματιδίου Higgs τότε νέες θεωρίες θα δημιουργηθούν έτσι ώστε να δέχονται τις ιδιότητες νέου σωματιδίου. Όπως και να έχει δηλαδή η επιστήμη κέρδισε σε αυτό το μεγαλεπήβολο πείραμα. Για τον λόγο αυτό τα αποτελέσματα της 4ης Ιουλίου, χαρακτηρίζονται από πολλούς , μια  περίπτωση Win-Win.

Ένα video που σκιαγραφεί ευρύτερα το κλίμα που επικρατή στον επιστημονικό κύκλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου