Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012

Τέλος τα ψέματα!

του Γιώργου Ευγενίδη

Η εικόνα δείχνει τις δυό σημαίες να κυματίζουν δίπλα-δίπλα. Πολύ φοβάμαι πως μια επανάληψη της τραγικής διετίας Παπανδρέου θα οδηγήσει την ελληνική σημαία σε...μοναξιές. Τα ψέματα για την ελληνική κυβέρνηση τελείωσαν και ήρθε η ώρα να εφαρμόσει βασικές παραμέτρους του προγράμματος.

Η αλήθεια είναι, πως μια οικονομία σε ύφεση, δεν μπορεί να βγει από τον κύκλο της με περισσότερη ύφεση. Πολύ απλά δεν γίνεται. Γι'αυτό και είναι απαραίτητο, πέρα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και στον εξορθολογισμό του κράτους, να δοθεί και μια ανάσα στην αγορά. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η πραγματική οικονομία, ο σημαντικότερος οικονομικός δείκτης, αν συνεχίσουν οι κυβερνώντες να την στραγγίζουν. Δεν έχει άλλο γάλα αυτή η αγελάδα. Άκουσα με ικανοποίηση της πρωτοβουλία της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων για χρηματοδότηση της αγοράς. Αυτό είναι κάτι απολύτως βασικό και αναγκαίο και η κίνηση μάλιστα τονίζει τον αυξημένης παρεμβατικότητας ρόλο που θα πρέπει να έχει η τράπεζα από εδώ και στο εξής.


Ακόμα, πρεπει να προχωρήσει η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του δημοσίου προς του πιστωτές του. Είτε μέσω συμπψηφισμού οφειλών είτε μέσω του ποσού των 6 δις που προβλέπεται...για αργότερα στο δεύτερο Μνημόνιο. Τα χρήματα αυτά πρέπει να εκταμιευθούν άμεσα, για να ξεκινήσει ξανά η παραγωγική πορεία της οικονομίας και να μπει ένα τέλος στο δράμα των απολυσεων και των λουκέτων στα μικρομεσαία μαγαζιά. Η εικόνα στο κέντρο,αλλά και σε άλλες περιοχές, είναι απλά αποκαρδιωτική.

Ναι μεν, ο στόχος της ανάπτυξης παρατείνεται χρονικά, αλλά αυτός ο δείκτης πρέπει να είναι το αντίβαρο στην βαριά λιτότητα που προβλέπεται να συνεχιστεί. Αυτοί που κυκλοφορούν τις φήμες για χρεοστάσιο τον Σεπτέμβριο απλά σπεκουλάρουν, άλλωστε το αποτέλεσμα φάνηκε και στα σημερινά επιτόκια των έντοκων της Ισπανίας, αλλά και στην ισοτιμία ευρωδολλαρίου, η οποία έπιασε πάτο διετίας...Η Ελλάδα δεν έχει άλλη λύση από την εφαρμογή του προγράμματος με τόλμη, πολιτική αποφασιστικότητα και συγκρουσιακή διάθεση με τις συντεχνίες, όπως αυτή που καταλαμβάνει την πύλη της Χαλυβουργίας. Έχω ξαναγράψει, πλειστάκις μάλιστα, για τις στρεβλώσεις που προκαλούν οι συντεχνίες στην οικονομία και δεν προτίθεμαι να επαναλάβω τον εαυτό μου.

Δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα και από κανέναν παρά μόνο από τους εαυτούς μας. Η Γερμανία και η Μέρκελ δεν πρόκειται να παραχωρήσει τίποτα πριν τις εκλογές του 2013, διότι δεν θέλει να ρισκάρει αποτυχία ή καθίζηση των ποσοστών της. Από την άλλη, ο Φίλιπ Ρέσλερ του FDP, παίζει το χαρτί της αυστηρότητας, μήπως και καταφέρει να βάλει το κόμμα του στην Bundestag. Ένα είναι βέβαιο για την Γερμανία. Πάμε για große Koalition, συνασπισμό Μέρκελ με Σοσιαλδημοκράτες, καθώς δεν βγαίνουν αλλιώς τα κουκιά για την γερμανίδα Καγκελάριο. Οι φιλελεύθεροι μόλις και μετά βίας θα μπούνε στην Βουλή και αν η Μέρκελ μπορεί να βρει modus vivendi με κάποιον, αυτοί είναι μόνο οι Σοσιαλδημοκράτες. Αλλά μέχρι τότε, προβλέπεται λιτότητα και αυστηρότητα από την πλευρά του Βερολίνου.

Ναι,δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές. Σε αυτό συμφωνούνε όλοι, εκτός ίσως από τους δανειστές μας. Εκεί θα πρέπει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί πολιτικά, όχι με τους επιτετραμμένους της Τρόικα. Πρέπει επιτέλους να μπουν αυτές οι περιβόητες κόκκινες γραμμές, διότι αυτό το μείγμα πολιτικής δεν θα είναι καν νεοφιλελεύθερο: θα είναι ένα αφελές πρόγραμμα,καταδικασμένο να αποτύχει.

Οφείλουμε να συγκεντρωθούμε στην προσπάθειά μας και να αποδείξουμε πως είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα. Έχουμε μπροστά μας το δυσκολότερο στοίχημα της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας και δεν επιτρέπεται η αποτυχία. Ναι, δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή την προσπάθεια, ναι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας, αλλά εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια των εύκολων λύσεων. Πρέπει στην ευρωπαική αυστηρότητα να αντιτάξουμε βούληση, στοχευμένες παρεμβάσεις, τομές στο κράτος και απελευθέρωση της αγοράς της Ελλάδας, η οποία αποτελείται από κλειστές κάστες συμφερόντων.

Μπορούμε; Εγώ πιστεύω πως ναι, μπορούμε. Τα ψέματα, όμως, έχουν τελειώσει μια και καλή και αν επιλέξουμε να αυτοπαγιδευτούμε σε μια βολική πλάνη ακόμα μια φορά, τότε μαζί με τα ψέματα θα τελειώσουμε και εμείς. Οριστικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου