Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

Η εξόφθαλμη απλότητα των πραγμάτων

Του Γιώργου Ευγενίδη

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά τελικά! Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει. Δεν με νοιάζει τι θα εφαρμόσει, αρκεί να μην είναι πάλι οριζόντιες περικοπές και μειώσεις μισθών και συντάξεων, που εξαθλιώνουν τον ήδη κουρασμένο και αγανακτισμένο Έλληνα. Εφαρμόστε τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι πολύ απλή η λογική! Πριν έναν χρόνο θα μπορούσατε να είχατε αποκρατικοποιήσει, όταν οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις ήταν αρκετά υψηλότερα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως αν δεν αποκρατικοποιήσετε και τώρα, το πινάκιο φακής που επικαλείται ο κος. Τσίπρας θα μείνει σκέτο...χωρίς φακή.

Αν οι αγορές δεν κατανοήσουν πως έχετε βούληση να αλλάξετε τον χάρτη, όπως είναι σήμερα, πολύ απλά, το ήδη αρνητικό κλίμα θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Το χρηματιστήριο θα αξίζει σε λίγο όσο το στοκ ενός ψιλικατζίδικου και η αποτίμηση των assets του Δημοσίου θα είναι εξευτελιστική. Και τότε θα έχουν δίκιο να φωνάζουν κάποιοι πως ξεπουλάμε, πως το αφεντικό τρελάθηκε. Απλά τότε θα έχουμε υποβιβαστεί στο επίπεδο ενός χιλιοφεσωμένου τζογαδόρου, ο οποίος πρέπει να πουλήσει ό,τι έχει και δεν έχει για να εξαγοράσει λίγο χρόνο.


Κάντε ό,τι είναι να κάνετε τώρα!

Αλλάξτε αυτό το αντιπαραγωγικό Δημόσιο, το οποίο ναρκοθετεί κάθε θετική πρωτοβουλία πολιτών και επενδυτών. Αποφασίσατε να μην κάνετε απολύσεις, γιατί σας βγαίνουν τα νούμερα, αν πράγματι είναι έτσι, fine by me. Αν οι συνταξιοδοτήσεις είναι τόσες, ώστε αν εφαρμοστεί ο κανόνας 1/10 για τις προσλήψεις, να φτάνουν, ώστε να φύγουν 150.000 εργαζόμενοι, τότε έχουμε πετύχει τον στόχο μας με μικρότερο κόστος. Κάντε μετατάξεις, αλλά στοχευμένα, να μην βρίσκεται ο μηχανοδηγός σε θέση νοσηλεύτριας.

Αναστρέψτε την εικόνα διάλυσης: Είναι εξαιρετικά απλό το δίλημμα: Ή ξεκινάνε οι κρατικές μηχανές να δουλεύουν στο φουλ ή πάμε όλοι μαζί στον πάτο. Και πιστέψτε με, είναι χειρότερο από αυτό που ζει τώρα ο Έλληνας πολίτης.

Δώστε ανάσα στην αγορά. Συμπψηφισμός οφειλών Δημοσίου και ιδιωτών τώρα, μήπως και καταφέρει ο μικρομεσαίος έμπορος να κρατήσει το μαγαζί με τους εργαζόμενούς του, χαλαρώνοντας τη θηλιά στο λαιμό του. Ει δε μη, οι αυτοκτονίες θα πολλαπλασιαστούν, σε σημείο που να το σκέφτεστε και εσείς ως την ενδεδειγμένη λύση. Ολοκληρωστε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να ενισχυθεί η κεφαλαιακή τους βάση για να δώσουν χρηματική ανάσα ρευστότητας στην ασφυκτιούσα αγορά. Το φέσι πάει σύννεφο και όλοι δουλεύουν με 6-8 μήνες πίστωση. Οι ακάλυπτες επιταγές και οι οπισθογραφημένες σκάνε κατά χιλιάδες στις νομικές υπηρεσίες των τραπεζών, αυτό το χάλι δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Δώστε ανάσα στον μικρομεσαίο Έλληνα, μην κόψετε άλλο επί δικαίων και αδίκων, δεν αντέχει άλλο το νοικοκυριό να υποστεί φοροαυξήσεις και μειώσεις απολαβών. Ο λογαριασμός είναι ίσα-ίσα, κάθε μήνα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζούνε με την αγωνία αν βγαίνουν ή όχι. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη χρειάζεται βούληση και αποφασιστικότητα, δείξτε ότι την διαθέτετε.

Τα λόγια ήταν για την προεκλογική περίοδο. Ακούσαμε πολλά, τα περισσότερα ανεφάρμοστα, αλλά κάποια ουσιώδη. Δεν υπάρχει ουτοπία, άσχετα αν κάποιοι ακόμα πιστεύουν σε αυτή. Δεν υπάρχει επίσης πολυτέλεια χρόνου, ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα, γιατί αλλιώς τελειώνει η άμμος στην κλεψύδρα.

Τα πράγματα τελικά είναι εξόφθαλμα, έως εξωφρενικά απλά. Η αγορά στενάζει, το νοικοκυριό δεν αντέχει άλλο, το τραπεζικό σύστημα καταρρέει. Αν αναλογιστούμε την Ελλάδα ως έναν άνθρωπο στον γκρεμό, εγώ φαντάζομαι αυτόν τον άνθρωπο να κρατιέται με το ένα χέρι και να αντιμετωπίζει την άβυσσο.

Δώστε του το χέρι σας, για να κρατηθεί καλύτερα και αρχίστε με δύναμη να τον σηκώνετε.

Είναι τόσο απλά τα πράγματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου