Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

Παραίτηση-βόμβα με αιχμές και έντονο παρασκήνιο

Του Γιώργου Ευγενίδη

Αιφνιδιαστικά και με επιστολή που έστειλε στις 02:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, υπέβαλε την παραίτησή του ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, κος. Κών/νος Ζιαζιάς. Στην επιστολή του ο Α/ΓΕΣ αφήνει πολλές αιχμές, ενώ το παρασκήνιο που προήγηθηκε αυτής είναι οργιώδες.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ"Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 και ώρα 02:00, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, σεβόμενος το προσωπικό που είχε την τιμή να διοικήσει επί εννιάμηνο, υπέβαλε την παραίτησή του, για λόγους που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τόσο της δικής του όσο και του Στρατεύματος."


Έντονο παρασκήνιο και ομιλία Ζιαζιά στους επιτελείς του ΓΕΣ

Το παρασκήνιο που προηγήθηκε της παραίτησης ήταν έντονο. Ο Α/ΓΕΣ κλήθηκε το βράδυ στην σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας για τις τακτικές κρίσεις του σώματος, χωρίς όμως σε αυτές να περιλαμβάνονται οι Αρχηγοί, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί με περίεργο τρόπο στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, επί Παπανδρέου, τον Νοέμβριο του 2011. Όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις διαδικασίες, τα ονόματα άλλαζαν πολύ συχνά και η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία αδυνατούσε να καταλήξει σε συμφωνία. Άλλωστε, η λίστα έπρεπε να φτάσει προς κύρωση σήμερα στο ΚΥΣΕΑ, υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.


Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στους "Ορίζοντες" πως ο Κών/νος Ζιαζιάς ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Υφυπουργό Άμυνας, Παναγιώτη Καράμπελα, καθώς ο τελευταίος φαίνεται να επέμενε ιδαίτερα σε όνομα στρατιωτικού και στενού πολιτικού του φίλου, γεγονός που δεν άρεσε στον ΑΓΕΣ, ο οποίος και κατηγόρησε τον Υφυπουργό για τις αυξημένες παρεμβάσεις του, οι οποίες δεν συνάδουν με τον ρόλο του. Γενικότερα, ο κύριος Ζιαζιάς, γνωστός στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων για το ήθος του, έδειξε από την αρχή ενοχλημένος με το γεγονός ότι βρέθηκε προ τετελεσμένου, λαμβάνοντας όπως ο ίδιος είπε πριν από λίγες ώρες σε ομιλία του στο αμφιθέατρο του ΓΕΣ, μια έτοιμη λίστα με ονόματα.


Μετά από την σύγκρουση με τον Καράμπελα, ο Ζιαζιάς φέρεται να είπε "Αυτό είναι, παραιτούμαι". Τότε, ο Υπουργός, Πάνος Παναγιωτόπουλος προσπάθησε να δράσει πυροσβεστικά, αλλά δεν το κατάφερε, παρά την στενή προσωπική του γνωριμία με τον τέως Α/ΓΕΣ.


Σε σημερινή του ομιλία στους στρατιωτικούς του ΓΕΣ, ο κύριος Ζιαζιάς ανέλυσε όλη τη διαδικασία της παραίτησής του, σε μια κίνηση πρωτόγνωρη για τα στρατιωτικά χρονικά και κάρφωσε και από εκεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας. "Δεν μπορώ να δεχτώ παρεμβάσεις" είπε ο Κων/νος Ζιαζιάς και συνέχισε: "Είμαι στρατιωτικός και γνωρίζω πολύ καλά την δουλειά μου. Δεν μπορώ να καθοδηγούμαι από κανέναν".


Ο νέος Α/ΓΕΣ

Στη θέση του παραιτηθέντος Κων/νου Ζιαζιά, οδεύει ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και είχε τη διοίκηση της Α'Μεραρχίας, ενώ έχει θητεύσει επίσης στη επιχειρησιακή διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ, ως Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Α/ΓΕΕΘΑ και ως στρατιωτικός ακόλουθος στο ΝΑΤΟ. Χαρακτηρίζεται ως έμπειρος και μετριοπαθής αξιωματικός, λόγω και της ευρωπακής του εμπειρίας. Η προαγωγή του αναμένεται να επικυρωθεί αργότερα μέσα στην μέρα, μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

2 σχόλια: