Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

Άρθρο του Μιχάλη Καρχιμάκη στους Δημοκρατικούς Ορίζοντες

ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ και ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ


Άρθρο του π. Βουλευτή Λασιθίου & π. ΓΕΣ ΠΑΣΟΚ Μιχάλη ΚαρχιμάκηΣτη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε όλοι, πολίτες και πολιτικό σύστημα, άνθρωποι και κοινωνία, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, τρία στοιχεία οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανά και να δυναμώσουμε.

Πρώτον, τη μετωπική σύγκρουση με όλους όσοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εμφανίζονται υπερόπτες με τους αδύναμους και ενδοτικοί με τους δυνατούς.

Δεύτερον, την υψηλή αυτοσυνειδησία στην καθημερινή μας στάση ζωής σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου.

Τρίτον, την δίψα για προκοπή και την πίστη ότι στο τέλος θα βγούμε κερδισμένοι από αυτή την σκληρή και αναγκαία μάχη.


ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΜΕ


Αυτό βεβαίως προϋποθέτει να συγκρουστούμε με όλους όσοι οικοδομούν το παράλογο και αρνούνται τις ευθύνες τους κρυμμένοι πίσω από βολικές ερμηνείες.

Να συγκρουστούμε με ό,τι απειλεί τα συλλογικά συμφέροντα και υπηρετεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Να συγκρουστούμε με τις φαύλες και παρασιτικές δυνάμεις που μετέφεραν τον πλούτο των Ελλήνων σε εξωχώριους προορισμούς για να μπορούν αργότερα να εμπορευτούν την χώρα σε φθηνές τιμές, ενώ την ίδια στιγμή, στηρίζουν τις πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν την επιστροφή στην δραχμή.

Και η σύγκρουσή μας αυτή, όσο πιο ειλικρινής και χωρίς εκπτώσεις είναι τόσο πιο θετικό αποτέλεσμα θα φέρει. Αρκεί να γίνει με την συμμετοχή όλων όσοι μοιραζόμαστε αξίες που υπερβαίνουν την σημερινή συγκυρία και συντασσόμαστε μαζικά σε μια εθνική ομάδα οικονομικού πατριωτισμού και υψηλής αυτοσυνειδησίας.


ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ


Αυτοσυνειδησία στις καταναλωτικές μας επιλογές με την στήριξη της ελληνικής παραγωγής και την στήριξη του τουριστικού μας προϊόντος.

Αυτοσυνειδησία στο ουσιαστικό περιεχόμενο της ανάπτυξης μέσα από την δημιουργικότητά μας.

Αυτοσυνειδησία στην καθημερινή μας σύγκρουση χωρίς φόβο, με όλους εκείνους που σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα και τον λαό στο περιθώριο.

Είτε τραπεζίτες λέγονται αυτοί, είτε επιχειρηματίες με χρεοκοπημένες επιχειρήσεις αλλά με αμύθητο προσωπικό πλούτο, είτε αριστεροί και δεξιοί σχηματισμοί που τους ανέχονται ν’ ασυδοτούν.


ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ

Γιατί εδώ, έχουμε όλοι και ευθύνη και ρόλο και λόγο για να πολεμήσουμε εκείνους που επιχειρούν να καθιερώσουν τον υπερ-φιλελευθερισμό με ένα αμιγώς χρηματοπιστωτικό χαρακτήρα, ο οποίος όμως δεν συνδέεται ουσιαστικά με την πραγματική οικονομία. Αλλά αντιθέτως, πολλαπλασιάζει την κερδοσκοπία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, απορυθμίζοντας την παραγωγή και τις αγορές, δημιουργώντας κάστες, μοιράζοντας προνόμια και δυστυχώς παράγοντας εκατομμύρια ανέργους.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ

Γι’ αυτό και οι Τράπεζες οφείλουν ν’ αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, διαμορφώνοντας μια νέα σχέση με την κοινωνία στο σύνολό της, μέσα από τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, μέσα από τη διάθεση πόρων και μέσα από τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δημιουργία και με την προστασία των θέσεων εργασίας.
Γιατί δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, οι Τράπεζες να είναι πρόθυμες στην άντληση χρήματος, -με το κράτος ναχρηματοδοτεί το κενό μεταξύ καταθέσεων και  δανείων-, αλλά απρόθυμες στη διάθεση της ρευστότητας.
Οφείλουν λοιπόν να κατανοήσουν πως η πραγματική σωτηρία τους εξαρτάται από την ουσιαστική επανεκκίνηση της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Γιατί η σχέση πραγματικής οικονομίας και Τραπεζών είναι τόσο στενή, ώστε αν δεν λειτουργήσουν και τα δύο μαζί, τότε η οικονομία θα παραμένει σε ισορροπία τρόμου.
Γιατί η έλλειψη ρευστότητας των Τραπεζών δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της κρίσης, αλλά και της πολιτικής τους, καθώς επί χρόνια μάζευαν τις οικονομίες των καταθετών και στη συνέχεια με αυτέςδανειοδοτούσαν και offshore εταιρείες αλλά και τις θυγατρικές τους, διοχετεύοντας χρήμα προς άγνωστη κατεύθυνση και εκτρέφοντας χρηματιστηριακούς κερδοσκόπους, αντί να στηρίζουν παραγωγικάεπιχειρηματικά εισοδήματα και εργατικούς μισθούς.


Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ
ΤΗΝ ΒΑΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΤο ίδιο και οι θεσμοί, όπως η Δικαιοσύνη που οφείλει να λειτουργεί χωρίς καθυστερήσεις, εκπληρώνοντας επάξια τον σημαντικό της ρόλο και την βαθιά ευθύνη της.

Γιατί όταν υπάρχουν 160.000 περίπου ανεκδίκαστες φορολογικές υποθέσεις και χιλιάδες άλλες που αφορούν στην ανάπτυξη, στην δημόσια και στην ιδιωτική σφαίρα, τότε προκαλείται ανάσχεση της εθνικής αναπτυξιακής προσπάθειας και ένα υφεσιακό σπιράλ που μειώνει τη ζήτηση της εργασίας και εξανεμίζει τις ελπίδες των ανθρώπων.


ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΕΙ


Και σε αυτό το σημείο είναι που το ΠΑΣΟΚ οφείλει να βοηθήσει μέσα από την μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία του, σκορπώντας τα σύννεφα της οργής και του φόβου με μια σύγκρουση μετωπική και μια μάχησυντεταγμένη.

Είναι η στιγμή που δεν πρέπει να χαθεί, γιατί μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, πρέπει να κερδίσουμε αυτή τη μάχη και θα την κερδίσουμε, γιατί είμαστε οι πολλοί και απέναντι μας στέκονται οι λίγοι. Γιατί έχουμε τη δύναμη αλλά πάνω από όλα τη θέληση να τα καταφέρουμε.
6 σχόλια:

 1. Δημητρης Ευγενίδης31 Αυγούστου 2012 - 9:34 μ.μ.

  Υποκλίνομαι βαθιά, στο πάθος, στην αγωνιστικότητα και την δύναμη, που αποπνέει το άρθρο του συντρόφου. Μιλάει στο συναίσθημά μου και στην ψυχή μου!
  ΛΥΠΑΜΑΙ που αυτό το πάθος, η δύναμη και η αγωνιστικότητα δεν βρήκαν ανταπόκριση στο «σύγχρονο» ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε τον τόπο, ιδίως την τελευταία διετία!
  ΝΑΙ, ΣΥΜΦΩΝΩ το ΠΑΣΟΚ οφείλει Να συγκρουστεί με ΟΠΟΙΟΝ, αμέσως ή εμμέσως, υπηρετεί, συνειδητά ή ασυνείδητα, νεο-φιλελεύθερες, συντηρητικές ιδεολογίες.
  Αρκεί η σύγκρουση να ΜΗΝ γίνει αυτοσκοπός και η αυτοσυνειδησία, μοναξιά!
  Γιατί, αυτό που προέχει είναι η διαμόρφωση από το ΠΑΣΟΚ της ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ, που θα οδηγήσει τη Χώρα στην Ανάπτυξη.
  Πράγματι, οι Τράπεζες δημιούργησαν την ΚΡΙΣΗ, αυτές την συντηρούν και για να σωθούν οι Τράπεζες πασχίζουν ΟΛΟΙ, έλληνες και ξένοι, οφειλέτες και δανειστές!!
  Αν σωθούν όμως οι Τράπεζες, θα σωθούμε κι εμείς ??? Δεν νομίζω. Άρα, ας μην αναλισκόμαστε σε άσκοπες μάχες! Δεν είναι οι Τράπεζες το πρόβλημά μας!
  Το πρόβλημά μας είναι η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ! Ως λαού, συνολικά και ατομικά, του καθενός μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εγω θα σταθώ στη Δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη! Κανένας δεν πληρώνει τίποτα! Ούτε πολιτικός ούτε εγκληματίας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. To PASOK οφείλει να συγκρουστεί! Ωραία! Αλλά, ποιό ΠΑΣΟΚ;; Αυτό που υπάρχει σήμερα, είναι ΠΑΣΟΚ;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συνεπώς, RANIA πρέπει να φτιάξουμε ένα ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ, σύγχρονο, δυναμικό, ελπιδοφόρο!!! ΧΜΜΜ....εύκολο είναι;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Λοιπόν, αφού η παρέα σχολιάζει, θα σχολιάσω κι εγώ!
  Εγω πιστεύω ότι ο κ. Καρχιμάκης έχει δίκιο για τις Τράπεζες. Βλέπω τον κόσμο και τα μαγαζιά να υποφέρουν. Απλήρωτα δάνεια, χρέη βουνό. Ενα αυτοκίνητο συγχρονης τεχνολογίας θέλεις να αγοράσεις και δεν βοηθάνε οι τράπεζες. Δεν δίνουν δάνεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλώς σας βρήκα,

  Ας μου εξηγήσει κάποιος το λόγο που πρέπει οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την αγορά για την "ευημερία" της;

  Δεν υπάρχει "ευημερία" με δανεικά, προσωρινή λύση είναι αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσει η αποπληρωμή τους. Αν η χρηματοδότηση έχει καταλήξει σε πρόσκαιρες απολαύσεις, σε έναρξη δραστηριοτήτων εκτός Ελλάδας και όχι σε επενδύσεις στον Ελλαδικό χώρο, ότι ζούμε τώρα θα το ξαναζήσουμε σύντομα.

  Πλέον δεν παράγουμε σχεδόν τίποτα!
  Ανέκαθεν η Ελλάδα ζούσε από την καλλιέργεια της γης, την παροχή τουριστικών υπηρεσιών και από ελάχιστες προσπάθειες ιδιωτών -όταν δόθηκαν τα κίνητρα- όπως το εργοστάσιο τησ siemens στη Β. Ελλάδα, το εργοστάσιο nissan στο Βόλο κλπ.
  Υπήρχαν ένα σωρό βιοτεχνίες και μικρομάγαζα, με άριστους τεχνίτες, που κάλυπταν τις ανάγκες του κόσμου.

  Κάποια στιγμή όμως, όλα τα παραπάνω, έπαψαν να υπάρχουν.
  Μέχρι και τα γεωργικά προϊόντα δεν έφταναν να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων γιατί μειώθηκε η παραγωγή τους μέσω των επιδοτήσεων.

  Η παροχή τουριστικών υπηρεσιών, που θα έπρεπε να διαχειριστεί πολύ προσεκτικά γιατί είναι η εικόνα μας προς το εξωτερικό, εγκαταλείφθηκε δίνοντας άδειες σε ένα σωρό καταλλύματα που κάθε άλλο παρά δικαιολογούσαν την περιγραφή και τα χρήματα που ζητούσαν!

  Αφέθηκαν οι εργατοπατέρες και οι συνδικαλιστές να κυβερνούν -άμεσα και έμμεσα, με τους πολιτικούς να γίνονται ανδρείκελα στις ορέξεις τους για την εξασφάλιση της επανεκλογή τους.

  Οι ίδιοι αφεθήκαμε να μας αντιπροσωπεύουν άνθρωποι οι οποίοι δεν εργάστηκαν ποτέ στη ζωή τους για να γνωρίζουν πως "βγαίνει το ψωμάκι".
  Η πολιτκή σκηνή κατάντησε "κληρονομική", από πατέρα σε γιό, από παππού σε εγγονό, από οικογένεια σε οικογένεια ως "προίκα" σε γάμους, εμπορικές ενώσεις και εμείς σιωπούσαμε και δυστυχώς συνεχίζουμε αυτή τη σιωπή μας.

  Είναι ωραίο να μεταφέρεις τις ευθύνες σε τρίτους αλλά για να σκεφτούμε πόσοι από εμάς χρωστάμε στα ταμεία, στην εφορία, πόσοι από εμάς αδειάζουμε το τασάκι στο δρόμο και παραπονιόμαστε γιατί πλημμυρίζουν οι δρόμοι και οι δήμοι δεν έχουν καθαρίσει τα φρεάτια, πόσοι από εμάς πηγαίνουμε αντίθετα σε μονόδρομους γιατί μας βολεύει ως χρόνος ή θέλουμε να γλυτώσουμε μισό τετράγωνο, πόσοι από εμάς κυκλοφορούμε ανασφάλιστοι επιβαρύνοντας το επικουρικό, πόσοι από εμάς "εκπαιδεύουμε" τους νεότερους, τα παιδιά μας, με αυτή τη συμπεριφορά.

  Πολλά πρέπει να αλλάξουν σε αυτή τη χώρα, ΑΝ όμως ο καθένας από εμάς ξεκινήσει την προσπάθεια να γίνει καλύτερος, όχι για τους άλλους αλλά για τον ίδιο του τον εαυτό, τότε αυτόματα όλα τα παραπάνω αρνητικά θα διορθωθούν.

  Οι "σειρήνες" πολλές, θα κατηγορηθούμε αρχικά για ρομαντικοί έως ανόητοι, όταν όμως καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την πρόκληση τότε θα είμαστε υπερήφανοι, θα είμαστε δυνατοί, θα έχουμε όλα αυτά που μας αξίζουν και δε θα σκεφτόμαστε ότι η ζωή μας "χρωστάει", ότι φταίει η πολιτεία για την κατάντια μας, οι τράπεζες, η Ευρώπη, ο κάθε αεργος που μας κυβερνά.

  Καλό μεσημέρι

  ΑπάντησηΔιαγραφή