Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Η μειοψηφία των σοβαρών

Του Γιώργου Ευγενίδη

Όσον αφορά τα πολιτικά πράγματα της χώρας, διακατέχομαι από ένα ιδιότυπο "βίτσιο", οπότε χτες στο σπίτι η τηλεόραση ήταν συντονισμένη στο Κανάλι της Βουλής από τις 6 το απόγευμα. Ίσως αναζητούσα ενδόμυχα να γελάσω, να έρθω αντιμέτωπος με ένα σουρεάλ θέαμα. Ίσως αναζητούσα να ακούσω και κάποιους σοβαρούς ομιλητές. Για όποιο λόγο και αν το έκανα, σημασία έχει πως παρακολούθησα για περίπου 6 ώρες την διαδικασία.

Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω λίγο καλύτερα την κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ. Η εν λόγω βουλευτής, νεοεκλεγείσα στην Α Αθήνας, διακατέχεται από ένα ελιτίστικο θράσος και μια άνευ προηγουμένου αλαζονεία, με αποτέλεσμα να φτάνει σε σημείο να διαγιγνώσκει ποινικές ποινικές ευθύνες για όσους αποκρατικοποιήσουν, αλλά και για όσους συνήψαν την δανειακή σύμβαση.
Όλα αυτά διανθισμένα με βαρύγδουπες εκφράσεις, απόρρροια της πείρας της στα δικαστήρια, και ύφος χιλίων καρδιαναλίων. Απορώ πώς ένας τέτοιος άνθρωπος απύθμενου θράσους προήλθε από έναν εξαιρετικά θεσμικό και προσεκτικό άνθρωπο, όπως ο πατέρας, κος. Νίκος Κωνσταντόπουλος. Φρονώ πως Αριστεροί σαν τον Ν.Κωνσταντόπουλο δεν θα κατέφευγαν ποτέ σε τέτοιες κορώνες του αισχίστου είδους, ποτέ δεν θα λαίκιζαν τόσο επικίνδυνα, ποτέ δεν θα εκμεταλλεύονταν τον πόνο και το θυμικό του λαού με τέτοιο πρωτοφανή τρόπο.

Και ακόμα, όσο η διαδικασία προχώρησε, αφού άκουσα ορισμένες μετρημένες φωνές, όπως του Υπουργού Ναυτιλίας, κου. Κωστή Μουσουρούλη, του Υπ. Ανάπτυξης κου Κωστή Χατζηδάκη,, αλλά και στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της ΔΗΜ.ΑΡ., έφτασε η ώρα να ακούσω τον κύριο Καμμένο. Μετά τα χτεσινά, δεν έχω καμιά όρεξη να ασκήσω ευμενή και καλοπροαίρετη κριτική στον κο. Καμμένο. Ο σχηματισμός του θα κριθεί πολιτικά από την κοινοβουλευτική του παρουσία, αλλά ο ίδιος απέδειξε χτες πως είναι πολιτικά απρεπέστατος. Αφήνοντας αιχμές για σχέσεις του κου. Χατζηδάκη με την διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου και αργότερα για την σχέση του με μεγαλοπαράγοντα των media, αλήθεια τι ήθελε να παραστήσει ο Καμμένος; Έχει χάσει ΕΝΤΕΛΩΣ την αίσθηση, όχι μόνο του πολιτικού μέτρου, αλλά και της ανθρώπινης ευπρέπειας. Και επιπλέον ψεύδεται ασυστόλως. Απείλησε για μια ακόμη φορά από άμβωνος την διαπλοκή, λέγοντας πως θα κάνει μήνυση σε όποιον υπογράψει τον συμβιβασμό με τη Siemens, αλλά δεν τον θυμάμαι να έκανε πράξη ή να μας προιδεάζει τουλάχιστον πως θα μηνύσει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το Μνημόνιο. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό, αλλά μάλλον και αυτό ήταν μια προεκλογική φούσκα, από έναν άνθρωπο που το εχει συνηθίσει να πλέκει θεωρίες συνομωσίας. Πρέπει να είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους εν Ελλάδι που διαβάζουν την Ελεύθερη Ώρα και την παίρνουν και στα σοβαρά.


Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να ασχοληθεί περαιτέρω με έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει αποδείξει πως είναι χρόνια τσακωμένος με την σοβαρότητα. Από την εποχή της ΝΔ κιόλας. Και μετά από λίγο ήρθε η σειρά του κου. Μιχαλολιάκου της ΧΑ. Και για μια ακόμη φορά η Αριστερά επιδόθηκε σε ένα παιχνίδι θεατρινισμού, αποχωρώντας από την αίθουσα. Δεν μπορούν να αντιληφθούν πως αυτά τα φαινόμενα ενισχύουν την ΧΑ και απομειώνουν την σοβαρότητα των θεσμών, επειδή τα παιδία παίζει. Δηλαδή σε κάθε ομιλία της ΧΑ, θα φεύγει η Αριστερά; Έχω την μέγιστη απέχθεια για την ΧΑ και τις πρακτικές της, αλλά όταν ρωτήθηκα χτες από φίλο στο twitter τι θα έκανα εγώ, απάντησα πως θα έμενα στην αίθουσα, αφενός γιατί η αποχώρηση δίνει πόντους στην ΧΑ, αφετέρου γιατί η βούληση του λαού ήταν να μπει αυτό το κόμμα στο Κοινοβούλιο. Και το έκαναν εν πλήρει συνειδήσει, όπως δείχνει το ποσοστό της δεύτερης αναμέτρησης.

Δεν θα σχολιάσω τον κο. Τσίπρα, το έχω κάνει πλειστάκις και πλέον μου φαίνεται κουραστικό να επαναλμβάνομαι. Ο άνθρωπος δεν έχει αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης και αυτό είναι προφανές. Τόσο το Σάββατο, όσο και χτες, μας μίλησε για μαυραγορίτες, αεριτζήδες κλπ αναφερόμενος στους επενδυτές και μάλιστα το Σάββατο είπε και το εξής καταπληκτικό, ότι δηλαδή αν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση θα πάρει πίσω ό,τι έχει αποκρατικοποιηθεί. Το ποσοστό του 27% νομίζει πως του δίνει τη δυνατότητα να μιλά σαν μονάρχης ασιατικού κράτους. Όσο για τον Πρωθυπουργό, θα πω πως παρ'ότι δεν είμαι και δεν ήμουν ο μεγαλύτερος φαν του, επικρίνοντάς τον πολλές φορές για τα πεπραγμένα του, χτες άκουσα κάτι που με ικανοποίησε. Θα μπορούσα να συνοψίσω την εντύπωσή μου με τρία επίθετα: σταθερός, σαφής, κατανοητός. Αυτή την αίσθηση μου άφησε και μου έδειξε πως δεν πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα..

Ο λαός, του οποίου την ευθυκρισία είμαι πολύ μικρός και ασήμαντος να στηλιτεύσω, έστειλε στο κοινοβούλιο εκατοντάδες γνήσιους εκφραστές του παλιοκομματισμού, της αναξιοκρατίας, της φαυλότητας, της γελοιότητας, της κορώνας για να πείσουν, της υπερβολής, της προσβολής, του εντυπωσιασμού και του πολιτικού θεατρινισμού. Αυτό ισχύει για όλες τις παρατάξεις. Αυτοι αποτελούν το Μεγάλο μας Τσίρκο, όσο και αν αυτό που λέω δεν περιποιεί τιμή στον Καμπανέλλη,στην Καρέζη, στον Παπαγιαννόπουλο, στον Καζάκο και στον Ξυλούρη. Απολογούμαι στο πνεύμα των περισσότερων και υπόσχομαι να επανορθώσω με την πρώτη ευκαιρία.

Υπάρχει, όμως, και η "μειοψηφία των σοβαρών". Έτσι θα ονομάσω εγώ, αυτούς που αποδεικνύουν πως διαθέτουν ρεαλισμό για την παρούσα κατάσταση και δεν αιθεροβαμονούν. Αυτούς που καταθέτουν εποικοδομητικές προτάσεις και δεν κάνουν απλά το κομμάτι τους. Αυτούς που διατηρούν υψηλα επιπέδα σεβασμού και κατά συνέπεια αυτοσεβασμού. Είναι λίγοι, αλλά τι να κάνουμε;

Πρέπει να πορευτούμε με την "μειοψηφία των σοβαρών"...

3 σχόλια:

  1. Οπως;; Πες μου έναν σοβαρό που εννοεί αυτα που λέει;; Μία εποικοδομητική πρόταση που κατέθεσε;; Δεν βλέπω κανένα σοβαρό και καμία ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση!! Βλέπω μόνο βουλευτές και αρχηγούς κομμάτων, που κυρίως και πρωτίστως θέλουν να διατηρήσουν ντην καρέκλα τους, όποια κι ξνα είναι αυτή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηρεμα, αδέρφια!!! Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω κατονομάσει στο άρθρο μου στελέχη που θεωρώ πως διαθέτουν ρεαλισμό...να μου επιτρέψετε, νομίζω πως ελάχιστοι λειτουργούν μόνο με διάθεση για την καρέκλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή