Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Προβληματικοί Συλλογισμοί

Εχτές το βράδυ άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον την δευτερολογία του κυρίου Σαμαρά.Οφείλω να ομολογήσω αν και δεν το περίμενα ότι στο απόσπασμα κατά το οποίο συγκρούστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα με τον κύριο Τσίπρα με βρήκε απολύτως σύμφωνο και αν βρισκόμουν στην Βουλή ίσως και να χειροκροτούσα, αλλά αυτό ήταν η σάλτσα που θα νοστίμιζε το κυρίως πιάτο του οποίου τα υλικά, μου προξένησαν μια προβλέψιμη απογοήτευση....


Ο κ. Πρωθυπουργός είπε γενικά ότι ο μόνος τρόπος να εξέλθουμε από αυτό το οικονομικό τέλμα που βιώνουμε είναι η ανάπτυξη.Όλα καλά έως εδώ, πώς όμως θα πετύχουμε την ανάπτυξη ; Εδώ είναι που η σκληρή Φριντμανικής λογικής νεοφιλελεύθερη πολιτική με βρίσκει καθέτως αντίθετο. Γιατί ; Επειδή πέραν κάποιων φράσεων όπως ξένες επενδύσεις, ενέργεια γενικά ανάπτυξη, το κύριο επιχείρημα για την επίτευξη όλων των παραπάνω είναι η άνευ όρων αποκρατικοποιήσεις. Κάτι τέτοιο θα έχει εξαιρετικά πρόσκαιρα οφέλη για το δημόσιο. Οι εξαγγελία ολικών αποκρατικοποιήσεων ελλοχεύει τρεις βασικούς κινδύνους :

Πρώτον, ότι οι χρηματιστηριακές αξίες των κρατικών επιχειρήσεων προς πώληση, σύμφωνα με τις οποίες εικάζω ότι θα λάβουν χώρα οι αποκρατικοποιήσεις  θα βυθιστούν στο ναδίρ τους, εφόσον γίνονται υπό καθεστώς λαϊκής αγοράς όπου ο μικρο-εμποράκος προσπαθεί να ξεπουλήσει την πραμάτεια σε οποιαδήποτε τιμή, αρκεί να την "διώξει".Τέτοιου είδους αγοροπωλησίες θα πρέπει να γίνονται τμηματικά και σε ανύποπτο χρόνο, ώστε η εκάστοτε κυβέρνηση να μπορεί να λαμβάνει τα μέγιστα από κάθε  επένδυση.

Δεύτερον, αυτό βέβαια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως βίτσιο ενός αριστερού, οι καθολικές αποκρατικοποιήσεις στερούν την δυνατότητα από το κράτος ,εφόσον "χάνει" την ιδιότητα του επιχειρηματία, να παρεμβαίνει άμεσα στην οικονομία διορθώνοντας τα κακώς κείμενα, και να παρέχει υψηλού επιπέδου παροχές σε χαμηλό κόστος στους πολίτες. Άλλωστε όπως έχω ξαναγράψει παλαιότερα οι ΔΕΚΟ δεν έχουν ως πρώτο στόχο το κέρδος ,το οποίο βέβαια είναι επιθυμητό, αλλά την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Και τέλος τρίτον, οι παρούσες συνθήκες, και η φύση των εταιριών που αποκρατικοποιούνται θα ευνοήσουν τα ολιγοπώλια ή τα μονοπώλια που θα οδηγήσουν στην δραματική άνοδο των τιμών των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις ιδιωτικές πλέον,τέως κρατικές επιχειρήσεις εφόσον δεν θα υπάρχει ο κρατικός παράγοντας ως αντιστάθμισμα.

Σε όλα τα παραπάνω φυσικά πάντα υπάρχει το αντεπιχείρημα της Ολυμπιακής ή του ΟΤΕ. Αγαπητοί μου αναγνώστες οι δύο αυτές υποθέσεις δεν ομοιάζουν με αυτές της παρούσας κατάστασης. Γιατί; Αρχικώς επειδή οι επιχειρήσεις αυτές δεν αποτελούσαν πύλη για την απόκτηση μονοπωλίων καθώς ανταγωνιστικές εταιρίες είχαν ήδη αναπτυχθεί και έπειτα διότι δεν πραγματοποιήθηκαν υπό την μορφή έκτακτης ενέργειας, στα πλαίσια μιας σωρευτικής πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων που μάλιστα υπαγορεύεται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα με σκοπό την διάσωση της χώρας. Εν ολίγοις δεν είχαν την μορφή του κατεπείγοντος που κάποιος πιθανώς καιροσκόπος επενδυτής θα μπορούσε να την μεταφράσει σε ξεπούλημα και άρα μια καλή ευκαιρία να κερδοσκοπήσει... 


1 σχόλιο:

  1. Η Ολυμπιακή, πουλήθηκε φτηνά, και καθαρή από χρέη (τα οποία διαγράφηκαν μέσα σε μια νύκτα!), στον Βγενόπουλο, για να φτιάξει τάχα μου ανταγωνιστική αεροπορική εταιρία! Τρίχες! Οι δε εργαζόμενοί της, άλλοι πήραν αποζημιώσεις, άλλοι πήραν θέσεις κι άλλοι ψάχνουν ακόμα για δουλειά στο Ντουμπάι και στο Κατάρ!!!
    Ο ΟΤΕ πουλήθηκε στην αρχή και αυτός στον (επίσημο μεσάζοντα) Βγενόπουλο κι αυτός μετά τον πούλησε στους Γερμανούς, αφού προηγουμένως ο Ελληνικός λαός θα πληρώνει για πολλά χρόνια, μια πανάκριβη εθελουσία έξοδο των πιο παραγωγικών εργαζομένων του (περίπου 5.000 άτομα, πήραν αποζημίωση όσο ένα διαμέρισμα ο καθένας!).
    Αυτές ήταν οι περιβόητες Αλογοσκούφιες ιδιωτικοποιήσεις, που απλώς επιβάρυναν το χρέος που πληρώνουμε και θα πληρώνουμε όλοι μας.
    Μήπως όμως η ΝΔ έβαλε μυαλό σήμερα;; Ας σκεφτούμε ότι ο Σαμαράς δήλωνε τον Μαιο ότι πάει για αυτοδυναμία!!! Και στην φαρέτρα του, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, δεν είχε να προτείνει ούτε έναν δικό του αξιόπιστο Υπουργό Οικονομικών!! Μήπως το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η καρέκλα του πρωθυπουργού;; Και να φανταστείς ότι το πλάνο, όπως το αποκάλυψε, εμμέσως πλήν σαφώς, ο Μουσουρούλης χθές (για τη ναυτιλία, αλλά ισχύει και για τη λοιπή οικονομία), είναι πολλές μικρές ιδιωτικοποιήσεις κλάδων εταιριών, με συμβάσεις τύπου COSCO!! Kαι αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα το χαρακτήρισε «τα δύσκολα!!!» απαντώντας στον Νικολόπουλο που παραιτήθηκε (θεατρικά και άκαιρα βέβαια, για να σωθεί ο ίδιος!!) Δυστυχώς, νομίζω ότι μας δουλεύουνε κανονικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή