Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Οι Γερμανοί φταίνε!

Του Γιώργου Ευγενίδη

Στην Ελλάδα των a priori συμπερασμάτων έχουμε καταλήξει πως όλοι μας επιβουλεύονται και όλοι θέλουν το κακό μας, διότι εποφθαλμιούν την προνομιακή γεωπολιτική μας θέση ή γιατί δεν αντέχουν που το καλοκαίρι μαζεύουμε τουρίστες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Με λίγα λόγια, όλοι επιθυμούν να μας εξοντώσουν, γιατί απλά δεν μπορούν να αντέξουν τη σύγκριση μαζί μας και γι'αυτό επιστρατεύουν δόλια μέσα. Να, τώρα η ξεκίνησε μια νέα εβραιοσιωνιστική συνομωσία με μπροστάρηδες τους Γερμανούς για να εξοντωθούν με οικονομικό πόλεμο τα φτωχά πλην τίμια κράτα του ευρωπαικού Νότου.

Υποθέτω πως όσοι μπορούμε να σκεφτούμε πέρα από τα σκοταδιστικά στεγανά, θα διαπιστώσουμε εύκολα το γελοίον του πράγματος και εν προκειμένω του συλλογισμού.


Τον τελευταίο καιρό το αντιγερμανικό μένος αυξάνεται σε όλη την Ελλάδα με νοικοκυρές που έχουν βγάλει μόλις και μετά βίας το δημοτικό να μουντζώνουν την "γκιόσσα" Αγκελα, τον "σακάτη" Σόιμπλε (απαράδεκτο και μόνο να ακούγονται τέτοιες εκφράσεις για ένα ΑΜΕΑ)  και τον "παλιοκινέζο" Ρέσλερ, όλους αυτούς δηλαδή που δεν χαρίζονται στην Ελλάδα και απαιτούν να εφαρμοστεί μια συμφωνία που εκουσίως υπογράψαμε. Η έλλειψη παιδείας είναι τέτοια, ώστε έγινε ειδήμονας στα οικονομικά ο αγρότης, ο μανάβης, ο ταξιτζής και μπορείνα εξηγήσει εν ριπή οφθαλμού το σκεπτικό μιας υποβάθμισης από έναν οίκο αξιολόγησης και την άτεγκτη στάση του Βερολίνου. Και φυσικά όλοι οι συλλογισμοί καταλήγουν στο εξής απλό συμπέρασμα: θέλουν να καταστρέψουν την Ελλάδα μας. Δεν θα τους αφήσουμε.

Πόσο κοντόφθαλμο! Αλλά βέβαια, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ψάξει λίγο τον τρόπο ζωής των Γερμανών και να αντιληφθεί τη διαφορετική νοοτροπία τους. Ο Γερμανός, ο μέσος πολίτης, δεν μπορεί να αντιληφθεί τη λογική της κυβέρνησής του να διασώζει χώρες που έχουν αποτύχει δημοσιονομικά. Είναι ακριβώς το αντίθετο από τον Έλληνα, ο οποίος αδυνατεί να αντιληφθεί πώς η κυβέρνηση του Γερμανού δεν σώζει χώρες που έχουν αποτύχει δημοσιονομικά. Όπως καταλαβαίνετε, η λογική είναι απολύτως αντίρροπη. Ακόμα, ο Γερμανός αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη ζωή: θα κάνει καλές σπουδές, θα προσπαθήσει να βρει μια καλή δουλειά, θα δουλέψει σκληρά για να πετύχει και θα απολαύσει κάποια οφέλη, που θα προκύψουν από την σκληρή δουλειά του. Πάλι, η ελληνική λογική είναι διαφορετική, επομένως οι δύο τρόποι ζωής είναι δύσκολο να συγκεραστούν.

Και επίσης ξεχνάμε πως υπάρχει και μια κυβέρνηση, εκλεγμένη από έναν λαό, ο οποίος δεν είναι τόσο φανατικός της ευρωπαικής ενωποίησης. Αυτό συμβαίνει γιατί, ενώ είναι σε θέση ισχύος, βλέπει την ευημερία του να κατατεμαχίζεται για να διασωθούν οι αδύναμες χώρες, κυρίως του Νότου. Αυτό δεν είναι λογικό για τον Γερμανό πολίτη, ο οποίος δουλεύει εξοντωτικά καθημερινά και ακούει για την τεχνητή φούσκα ευημερίας, στην οποία ζούσαν επί τόσα χρόνια Έλληνες, Ισπανοί και λοιποί. Δεν του είναι εύκολο να αποδεχθεί πώς γίνεται κάποιοι άνθρωποι να αποκτούν τόσο εύκολα αυτά, για τα οποία αυτός πασχίζει.

Περιμένουμε τα πάντα από τους ισχυρούς της Ευρώπης. Δεν ευαγγελίζομαι την επίσημη στάση της Γερμανίας, καθώς αφ'ής στιγμής που δηλώνει πως επιθυμεί την ευρωπαική πορεία, πρέπει να εκπληρώνει την στάση της εν τοις πράγμασι. Δεν είμαι, όμως, σίγουρος πως πλέον η κοινή γνώμη ευαγγελίζεται τις απόψεις της κυβέρνησής του. Σε δημοσκοπήσεις γερμανικών μέσων, οι πολίτες εμφανίζονται μοιρασμένοι αναφορικά με το αν θελουν ευρώ ή μάρκο. Αυτό εξηγείται πολύ απλά: το μάρκο ήταν πανίσχυρο και τους εδινε πάλι τον ρόλο των ευρωπαίων πρωτοπόρων, με μια διαφορά από το σήμερα: δεν λογοδοτούσαν πουθενά και δεν μοιράζονταν με κανέναν τα κέρδη τους. Δεν είναι και μικρή η διαφορά να περιμένουν πλέον όλοι τη βοήθειά σου σαν κράτος για να καταφέρουν να ισορροπήσουν τους προυπολογισμούς τους.

Η Γερμανία έχει κάνει μεγάλα βήματα και θα αναγκαστεί να κάνει μεγαλύτερα. Δεν μπορεί, όμως, πολιτικά να εγκαταλείψει την σκληρή γραμμή, γιατί υπάρχει και ένα εσωτερικό ακροατήριο. Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι παρθενογέννεση, προέρχεται από την ψήφο των απλών Γερμανών πολιτών. Πρέπει, λοιπόν, η γερμανική ηγεσία να τους πείσει πως οι θυσίες που υφίστανται είναι για το κοινό καλό και δεν είναι μάταιες. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει πως οι Γερμανοί θα μεταβληθούν εν τη μία νυκτί σε ένα μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα που θα διασώζει αβρόχοις ποσί τις αποτυχημένες χώρες της Ευρώπης και δεν θα ζητούν καμιά εγγύηση ή κανένα αντάλλαγμα. Αυτό δεν το κάνει ούτε η πιο αναξιόπιστη τράπεζα της υφηλίου.

Η λογική του "πλήρωνε και σκάσε" που θέλουν να επιβάλλουν κάποιοι Έλληνες στους Γερμανούς είναι απολύτως εσφαλμένη. Αρκεί να αντιστρέψουν τον συλλογισμό: αν μας περίσσευαν χρήματα, θα τα δανείζαμε τόσο εύκολα σε κάποια άλλη χώρα, χωρίς όρους και εγγυήσεις; Όποιος κάνει αυτή την ερώτηση σε κάποιον Έλληνα θυμόσοφο θα εισπράξει ένα επιτιμητικό βλέμμα και την απάντηση "γιατί μιλάμε υποθετικά τώρα;". Και κάπως έτσι ο Έλληνας αποφεύγει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.

Η πλάνη μας είναι πολύ βολική για να μας απασχολήσουν ερωτήματα αυτοκριτικής. Είναι εύκολο, λοιπόν, το συμπέρασμα: Οι Γερμανοί φταίνε!

Υ.Γ.
Διαβάζω πολλούς να αναφέρονται σε Ναζί, Τέταρτο Ράιχ και λοιπά γραφικά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν διαθέτουν κοινή λογική και τακτ, δεν διαθέτουν σεβασμό στις ευαισθησίες ενός άλλου λαού. Θα τους άρεσε άραγε αν τους αποκαλούσαν οι Γερμανοί "ραγιάδες" π.χ.; Δεν το νομίζω! Και τότε θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν ολόκληρο για την ειρωνεία τους. Έτσι είναι αγαπητέ γραφικέ συνέλληνα. Άραξε στον καναπέ, πιάσε το τηλεκοντρόλ και μια μπύρα και εκφράσου ελεύθερα για την "πουτάνα" την Μέρκελ. Αλλά τώρα γίνομαι εγώ γραφικός και φυσικά αυτό που περιγράφω δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εντάξει, θα το πω και στους Ναζί για να μην σου την "μπαίνουν".

3 σχόλια:

 1. Ενώ οι νεοφιλελεύθεροι διαθέτουν κοινή λογική??? Άσε ρε νούμερο... Σταμάτα να παραπλανείς τον κόσμο και επιτέλους κοίτα λίγο πιο πέρα από το δάκτυλο σου. Αν σου αρέσει να αυξάνονται οι άνεργοι, να μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, να παραχωρείτε η εθνική κυριαρχία της "χώρας" σου, να συρρικνώνονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να υπερισχύουν οι πολυεθνικές ,να αυξάνεται η εγκληματικότητα, να πέφτουν χιλιάδες συμπολίτες μας κάτω από το όριο της φτώχειας, να σταματήσει μια για πάντα η ελπίδα για αναγεννήσει αυτού του τόπου αλλά και πολλά άλλα, τότε υποστήριζε μια ζωή αυτούς που μας έφεραν ως εδώ και αυτούς που κατάφεραν άλλη μια φορά να τρομοκρατήσουν τον κόσμο! Ααα και σταμάτα να γράφεις συνέχεια για την επικαιρότητα στη ΝΔ, κανείς δεν ενδιαφέρεται πλέον, εκτός αν θες να παιδεύεσαι τόσες ώρες κάθε μέρα να γράφεις άρθρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παρακολουθούμε και τους άλλους οι οποίοι προεκλογικά διατράνωναν ότι θα επιστρέψουν την επιχορήγηση και τώρα όχι μοναχά δεν το έκαναν αλλά δεν περίμεναν ούτε λίγο έστω για τα μάτια του κόσμου αλλά κατευθείαν άρχισαν να ψάχνουν νέα χλιδάτα γραφεία για να μεγαλοπιαστούν και έστειλαν την Κυρία Δούρου με κρατικα κονδυλια να παρακολουθήσει Basket στο Καράκας, για να μην μιλήσω για το ανανεωτικό μέτωπο με τα παλαιοκομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ... Και εν πάσει περιπτώσει και εγώ μπορεί να έχω τις διαφωνίες μου προς το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης πχ αποκρατικοποιήσεις και ακόμα περισσότερες με το Ευγενίδη αλλά πιστεύω στην ελευθερία του λόγου. Διαφωνείτε, πάρα πολυ ωραία, δεν είναι ανάγκη να αναλώνεστε σε υβριστικά μηνύματα προς τον αρθρογράφο στείλτε μας ένα άρθρο με τις εναλλακτικές που δεν βλέπουμε ...

   Διαγραφή
 2. Κοιτάξτε να δείτε: μπορείτε να έχετε όποια γνώμη θέλετε και από μέρους μου είναι σεβαστή, αλλά να αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς. Η διαφορά μας είναι πως μπορώ να ακούσω την αντίθετη άποψη, ενώ εσείς όπως φαίνεται δεν τα καταφέρνετε και τόσο καλά. Δεν έχω να λογοδοτήσω σε κανέναν και για τίποτα. Δεν υποστηρίζω κανέναν και κανένα κόμμα, αν δεν θέλετε μπορείτε να μην με διαβάζετε,στο χέρι σας είναι. Υπάρχουν κάποιοι που με διαβάζουν και συμφωνούν με αυτά που γράφω. Όσο για τη θεματολογία μου, αυτή την επιλέγω εγώ , εφόσον οι συνθήκες, σύμφωνα με τις οποίες μου πρότειναν να συνεργαστώ με το blog ήταν να συνεισφέρω στο ρεπορτάζ της ΝΔ, το οποίο γνωρίζω καλά. Τέλος, όποιος δεν θέλει, ας μην με διαβάζει. Όσο υπάρχει έστω ένας που ενδιαφέρεται και συμφωνεί, εγώ θα συνεχίσω.

  Υ.Γ.
  επί της ουσίας δεν υπερασπίζομαι τίποτα άκριτα, κάθε τι το έχω σκεφτεί πολλές φορές. Οι συνέπειες θα ήταν επαχθείς ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. Αλλά φαίνεται πως κάποιοι δεν θέλετε να το καταλάβετε. Και στο κάτω-κάτω αφήστε μου το δικαίωμα της επιλογής και αν θέλετε ετοιμάστε μου μια κρεμάλα στο Σύνταγμα, δίπλα στους "εθνοπροδότες".

  ΑπάντησηΔιαγραφή