Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Χρυσή Αυγή-Νέα Δημοκρατία 1-0

Του Γιώργου Ευγενίδη

Η προαναγγελία από την πλευρά της Χρυσής Αυγής για κατάργηση του Νόμου Ραγκούση για τους μετανάστες και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία, δηλαδή με φανερή ψήφο, προκάλεσε μούδιασμα σε πολλά στελέχη της ΝΔ, η οποία είχε κάνει αυτό το ζήτημα "προεκλογική σημαία". Πολλοί πολίτες το έλαβαν υπ'όψιν τους, αδυνατώντας να κατανοήσουν την μαζική νομιμοποίηση μεταναστών, η οποία νομοθετήθηκε ως αντίβαρο για την αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος εν τη γενέσει του. Η λογική του κυρίου Ραγκούση ήταν απλή: Δεν μπορώ να τους συλλάβω, άρα ας νομιμοποιήσω αρκετούς για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Δεν είναι, όμως, όλα τόσο εύκολα αγαπητέ πρώην Υπερυπουργέ!


Η πρόταση της ΧΑ είναι σωστή στη βασική της διάσταση. Ξέρω πως ακούγεται προκλητικό, αλλά προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι την χρησιμότητα αυτού του νόμου. Γνωρίζω και είμαι σίγουρος πως στους βουλευτές της ΝΔ επικρατεί μούδιασμα, διότι συμφωνούν επί της ουσίας, αλλά δεν μπορούν για συμβολικούς λόγους να ταυτιστούν με μια πρόταση ενός ακραίου εθνικιστικού κινήματος. Από την άλλη, αν καταψηφίσουν φανερά, θα φανούν αναντίστοιχοι με όσα έλεγαν προεκλογικά και ίσως ανοίξει και πάλι ο ασκός του Αιόλου. Στρατηγικά και μόνο, η ΧΑ έπαιξε παρα πολυ έξυπνα: Είδε πως η συμφωνία της συγκυβέρνησης δεν περιελάμβανε την κατάργηση του Νόμου Ραγκούση και είχε στο μυαλό της πως η ΝΔ ήταν "στα κάγκελα" γι'αυτό το ζήτημα. Με έναν έξυπνο ελιγμό η ΝΔ εγκλωβίστηκε και αυτό θα προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους ψηφοφόρους της.

Αν ήμουν βουλευτής θα αντιμετώπιζα ένα μεγάλο δίλημμα: να πάω κόντρα σε αυτό που πρεσβεύω και να φανώ αναντίστοιχος με τα λόγια μου χτες ή να νομιμοποιήσω πολιτικά και δια της ψήφου μου ένα κόμμα, του οποίου τις δημοκρατικές μεθόδους αμφισβητώ; Θα αισθανόμουν παγιδευμένος, αλλά λογικά θα επέλεγα το μη χείρον βέλτιστον, δηλαδή να φανώ αναντίστοιχος. Θα προτιμούσα την ταμπέλα του "παραμυθά" παρά αυτή του "φασίστα". Το ζητημά αφορά πλέον καθαρά τον συμβολισμό και όχι την ουσία.

Η ΝΔ θυσίασε κάτι πολύ σημαντικό για να επιτύχει τη συγκυβέρνηση. Μαζί με τις προεκλογικές πομφόλυγες περί εξεταστικής για το Μνημόνιο, ο άνεμος πήρε και την κατάργηση του Νόμου Ραγκούση. Αποδείχτηκε πολύ γρήγορα πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι ο άνθρωπος που θα δώσει ξανά πνοή στο κέντρο, καθαρίζοντάς το από τους μετανάστες. Ας είναι τουλάχιστον αυτός που θα προστατέψει τους μετανάστες από την οργή της ΧΑ.

Κάποιοι υποτίμησαν την ΧΑ, νόμισαν πως έχουν να κάνουν με ηλίθιους. Ε, λοιπόν, αποδείχτηκε στην πράξη πως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Διότι, τα παλικάρια με τις μαύρες μπλούζες μπορεί να είναι ακόμα ακατέργαστα και να παραληρούν πολιτικά , αλλά παίζουν πολύ καλά το παιχνίδι του πολιτικού τακτικισμού.

Στην αρένα της πολιτικής, λοιπόν, στο ημίχρονο, το σκορ είναι ΧΑ-ΝΔ 1-0. Μπορεί το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά να "γυρίσει" το παιχνίδι ή θα το χάσει με κατεβασμένα τα χέρια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου