Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

Το modus operandi της νέας κυβέρνησης

Του Γιώργου Ευγενίδη

Με μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ξεκίνησε τη θητεία του ως Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνοντας πως η αμοιβή των Υπουργών πρόκειται να μειωθεί κατά 30%, ενώ παράλληλα θα μειωθεί στο απολύτως απαραίτητο και η χρήση των αυτοκινήτων που παραχώρει το κράτος στους Υπουργούς. Ο κος. Σαμαράς ζήτησε, πάντα σε επίπεδο εντυπώσεων, να μειωθούν στο ελάχιστο οι εμφανίσεις των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στα ΜΜΕ, εκτός αν προκύπτει κάποιο ζήτημα που άπτεται των άμεσων αρμοδιοτήτων τους.

Επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός ζήτησε προσήλωση στο κυβερνητικό έργο, ενώ προάνήγγειλε πως όλα θα περνούν από το γραφείο του, επιβάλλοντας έτσι ένα πιο συγκεντρωτικό μοντέλο ελέγχου, με στόχο να αποφευχθεί εν πολλοίς και το επικοινωνιακό αλαλούμ που επικράτησε σε κρίσιμες στιγμές της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς "προειδοποίησε" τους Υπουργούς του πως θα τους επισκέπτεται συχνά, ώστε να ελέγχει ιδίοις όμασι την αποδοτικότητά τους.


Αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνησή του δεν έχει καμία περίοδο χάριτος, ενώ δεν επιτρέπονται λάθη, παραφωνίες και υπόγεια μαχαιρώματα, πρακτικές, οι οποίες θα λειτουργήσουν εις βάρος της ίδιας της χώρας αν επικρατήσουν. Παράλληλα, έστειλε και ένα μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η χώρα χρειάζεται υπεύθυνη αντιπολίτευση, μακριά από τους λαικισμούς του παρελθόντος. Τέλος, ζήτησε από τους Υπουργούς του να μην κινούνται αυθαίρεται και χωρίς την έγκριση του Μαξίμου, αναδεικνύοντας έτσι τον κομβικό ρόλο που θα έχει στην διαχείριση του κυβερνητικού έργου το επιτελείο του. Μεταξύ των ανθρώπων που θα κληθούν να διαχειριστούν αυτό το βάρος είναι ο κος. Τάκης Μπαλτάκος, Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και εξ' απορρήτων του κου. Σαμαρά και ο κος. Κωνσταντινος Μπούρας, σύντροφος επί πολλά χρόνια του Πρωθυπουργού, που έχει αναλάβει τη θέση του Διευθυντή του Πρωθυπουργικου γραφείου.

Ραντεβού στην Κ.Ο.

Σήμερα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά τις εκλογές στις 18:00 η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κος. Σαμαράς θα ζητήσει την συμπαράσταση των βουλευτών της παράταξης στο δύσκολο κυβερνητικό έργο που πρέπει να υλοποιηθεί, ενώ σε αυτή του την προσπάθεια θα τον συνδράμουν ο κος. Μιχελάκης που μετακινείται στην θέση του Γραμματέα της Κνετρικής Επιτροπής του κόμματος, μετά και το βέτο που άσκησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος για την ανάληψη από αυτόν της θέσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και ο κος. Μάκης Βορίδης που σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει πρώτος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ. Τέλος, ο κος. Σαμαράς θα ζητήσει από τους βουλευτές του να στηρίξουν την επιλογή του κοινοβουλευτικά πολύπειρου Βαγγέλη Μειμαράκη, ο οποίος προαλείφεται να αναλάβει τη θέση του Προέδρου της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου