Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

Let’s Print in 3DΤου Μπαμπίνου Ιωάννου

Πως θα σας φαινόταν αν ο επιτραπέζιος εκτυπωτής που όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά, αντί να σας εκτυπώσει ένα έγγραφο, να σας εκτυπώσει ένα αντικείμενο όπως… παπούτσια, διακοσμητικά, εξαρτήματα ή ακόμη και cupcakes το όριο είναι μόνο η φαντασία άλλα και οι φυσικοί περιορισμοί των μηχανημάτων αυτών.

Ο λόγος για τους 3 Dimensional Printers οποίοι με κόστος όσο ένας επιτραπέζιος Η/Υ έχουν κατακλύσει την παγκόσμια αγορά και όπως όλα δείχνουν ετοιμάζονται  απλός να κατεδαφίσουν όλο το καπιταλιστικό μοντέλο παραγωγής.
Η αρχή λειτουργίας απλή. Μία κινούμενη κεφαλή με δυνατότητα να κινείται στις τρείς γνωστές διαστάσεις (χ-ψ-ζ, μήκος-ύψος-πλάτος) καθοδηγούμενη από έναν Η/Υ εξωθεί το υλικό εκτύπωσης στις συντεταγμένες που του ορίζει το πρόγραμμα που τρέχει ο Η/Υ. Τα υλικά εκτύπωσης ποικίλουν, από πλαστικό ABS, γυαλί, άμμο, μέταλλο έως και σοκολάτα.

Προ δεκαετίας  το κόστος τέτοιων εκτυπωτών κυμαινόταν από 100 έως και 400 χιλιάδες δολάρια. Όμως μετά τη έξαρση που υπήρξε και ακόμη συνεχίζει να υφίσταται από ερασιτέχνες, φοιτητές αλλά και από ακαδημαϊκούς το κόστος για έναν απλό 3d εκτυπωτή ανοικτού λογισμικού (RepRap) ξεκινά από τα 400 ευρώ!! Ενώ το κόστος για έναν εμπορικής παραγωγής ξεκινά από τα 1000 ευρώ (πχ Makerbot, Cube)
Προτού κάποιος προτρέξει να αγοράσει έναν εκτυπωτή από τους παρακάτω παρατιθέμενους  ιστότοπους θα πρέπει να αναλογιστεί πως για να εκτυπώσει ένα αντικείμενο θα πρέπει πρώτα να το σχεδιάσει. Όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους συμβατικούς εκτυπωτές εγγράφων, όπου για να εκτυπώσεις κείμενο θα πρέπει πρώτα να το δακτυλογραφήσεις.
  
Η παγίδα αυτή ξεπεράστηκε εύκολα με την γέννηση ιστοτόπων στους οποίους μπορεί να ανατρέξει ο καθένας μας και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και είτε να κατεβάσει ένα πρόγραμμα σχεδίασης τριών διαστάσεων, είτε να έχει πρόσβαση σε κοινότητες σχεδιαστών ανά τον κόσμο. Στις κοινότητες αυτές είναι διαθέσιμα έτυμα 3d αντικείμενα τα οποία για να γίνουν πραγματικότητα χρειάζονται απλός να εκτυπωθούν. Με άλλα λόγια για τους εκτυπωτές εγγράφων μεταφράζεται σε : Αν δεν ξέρεις να δακτυλογραφήσεις ένα κείμενο..μπες στο Google!

Τέλος μην ξεχνάτε ότι ζούμε την επανάσταση και αυτή δεν λήξει ακόμη για τον λόγο αυτό μείνετε συντονισμένοι στο http://dimorizodes.blogspot.gr/ οπού θα παρουσιάζονται διαρκώς τα τελευταία νέα γύρο από τον θαυμαστό κόσμο της τεχνολογίας.

Μερικά χρήσιμα link για τους επίδοξους αγοραστές:
Cube 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου