Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Υπέρ της φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας

Του Γιώργου Ευγενίδη

Δεν είναι παραγωγικό στα πλαίσια του δημοσίου διαλόγου, κανείς να επιλέγει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Δεν είναι γόνιμο, είναι μια απλή υπεκφυγή. Έτσι, λοιπόν, πέρα από το κυβερνητικό παρόν, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να επιλέξει και το κομματικό παρόν της.

Καθαρές κουβέντες: Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να εγκλωβιστεί στις δημαγωγικές θέσεις της λαικής δεξιάς και να καταντήσει (διότι περί κατάντιας πρόκειται)σε ένα εθνικοπατριωτικό μόρφωμα τύπου Ανεξαρτήτων Ελλήνων ή ΛΑ.Ο.Σ.


Η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε και εξελίχθηκε-έστω με διαλείμματα-ως η μεγάλη φιλελεύθερη φιλοευρωπαική παράταξη. Δεν μπορεί να παρεκκλίνει από αυτή την πορεία και ακόμα και αν το έκανε-όπερ και εγένετο-οφείλει να επιστρέψει στις ράγες του πραγματισμού και του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Αυτές οι έννοιες δεν είναι καθόλου αφηρημένες, είναι ακριβώς αυτές οι αξίες που θα έπρεπε να διέπουν την ΝΔ αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Η άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει το πρώτο Μνημόνιο ήταν ένα λάθος από καθαρά πολιτκή άποψη, διότι νομιμοποίησε τις λαικίστικες φωνές τυπου Καμμένου και Μαρκόπουλου εντός του κόμματος. Η προαναφερθείσα επιστροφή στον ρεαλισμό με την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου κόστισε στην ΝΔ σε στελεχιακό δυναμικό. Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως θα έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι πολύ νωρίτερα, από το πρώτο κιόλας Μνημόνιο, ώστε να υπάρχει η πολυτέλεια και ο χρονικός ορίζοντας για την ηγετική ομάδα να χαράξει μια στρατηγική νίκης για την 6η Μαίου.

Αυτό δεν έγινε και κόστισε σε αξιοπιστία. Ο δρόμος τώρα είναι ένας και δύσκολος. Ο δρόμος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής τόλμης. Ας μην φοβόμαστε τις αλλαγές επειδή έχουν τον τίτλο "Μνημόνιο", ο πυρήνας του προγράμματος είναι πράγματα που θα έπρεπε οι προηγούμενες ηγεσίες να έχουν κάνει για να προλάβουν το χάος.

Τέλος με τους Καμμένους, τους Λυμπερόπουλους, τους Μανώληδες και τους συναφείς. Δεν μπορούν να αποτελούν μέρος μιας παράταξης με στόχευση τον δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ας παραμείνουν στην ακραία ρητορεία τους.

Κύριε Σαμαρά, τολμήστε! Μην επιτρέψετε την περαιτέρω απομόνωση, την επόμενη φορά δεν θα υπάρξει "δεύτερη ευκαιρία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου