Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Παιδεία... Μαχών

Πίσω από την οικονομική, την κοινωνική και οικολογική κρίση της εποχής μας κρύβεται μια πολύ σοβαρότερη κρίση αξιών, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την άδοξη όπως αποδεικνύεται εξέλιξη του ανθρωπίνου πολιτισμού.

Ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε πορεία είναι να αλλάξουν οι άνθρωποι... Και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να αλλάξει ριζικά προσανατολισμό η παιδεία. Να ξεκινήσει δηλαδή τώρα μια μορφωτική επανάσταση, ένας νέος Διαφωτισμός, που θα ανατρέψει τον αγοραίο και υλιστικό   προσανατολισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, με σκοπό την την επαναφορά του στην κατεύθυνση της καλλιέργειας του νου και της ψυχής. Για να ανοίξουν οι ορίζοντες  της σκέψης και να βαθύνει το συναίσθημα της κοινωνικής μας ευθύνης ώστε να ξαναδημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου θα υπάρχουν άνθρωποι με βαθιά ριζωμένες κοινωνικοπολιτικές ευαισθησίες.
Η παιδεία είναι επένδυση στο μέλλον. Και  ως τέτοια, είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να διορθώσουμε την λάθος πορεία μας. Μόνο που για να συμβεί αυτό χρειάζεται επίμονη προσπάθεια και συνεχής αγώνας.
Γιατί η παιδεία, οπως άλλωστε και ολες οι πνευματικές αξιες δεν παραχωρούνται αλλα κατακτονται απο τους ενδιαφερομένους ( μαθητές,φοιτητές,καθηγητές ) με σκληρούς αγωνες σε πραγματικά πεδία μαχών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου