Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Οι προτεραιότητες και οι στόχοι της νέας κυβέρνησης

Του Γιώργου Ευγενίδη

Συνεχίζεται και σήμερα η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης μετά την χτεσινή ορκομωσία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έγινε έτσι ο 13ος Πρωθυπουργός της μεταπολιτευτικής περιόδου. Υπολογίζεται πως μέχρι τη μία το μεσημέρι θα υπάρχει σαφής εικόνα αναφορικά με τα πρόσωπα του νέου κυβερνητικού επιτελείου, ενώ δεν αποκλείεται εκείνη περίπου την ώρα να γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Όσον αφορά τώρα τους υπουργούς και τους υφυπουργούς έχει παγιωθεί πλέον η εντύπωση πως το κυβερνητικό σχήμα θα είναι ολιγομελές, ενώ και ο αριθμός των υφυπουργών δεν θα είναι μεγάλος. Έτσι φαίνεται να έχουν κλειδώσει τα Υπουργεία, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Εργασίας, Τουρισμού, Επικρατείας και Άμυνας ενώ εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα για τα Υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας, Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου. Μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί πολλά ονόματα για όλες τις θέσεις,αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει τα οριστικά τηλεφωνήματα στους υποψήφιους Υπουργούς, ενώ με κάποιους το πρωθυπουργικό επιτελείο βρίσκεται στη φάση της διαπραγμάτευσης.


Προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Η πρώτη παράσταση θα δοθεί σήμερα και αύριο στο Eurogroup και στο ECOFIN, όπου η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον απερχόμενο υπηρεσιακό Υπουργό Οικονομικών και φερόμενο ως μέλλοντα Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαννιά, ο οποίος σε συνάντηση που είχε χτες με τους τρείς πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης και τον φερόμενο ως πολιτικό του προιστάμενο, τον κο. Βασίλη Ράπανο, πήρε οδηγίες αναφορικά με την στάση που πρέπει να κρατήσει στις επερχόμενες συναντήσεις.

Επίσης αναμένεται η απόφαση από τους εταίρους μας για την εκταμίευση 1δις. ευρώ που δεν μας είχαν δοθεί με την προηγούμενη δόση του προγράμματος, ποσό το οποίο όμως δεν πρόκιται να καταλήξει στην πραγματική οικονομία, καθώς τα 900 εκ. θα καταλήξουν στον μηχανισμό εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

Τα δύσκολα αρχίζουν όταν οριστεί η ημερομηνία επίσκεψης της Τρόικα, της οποίας η αξιολόγηση θα είναι όπως όλα δείχνουν αρνητική, λόγω της παραλυσίας του κρατικού μηχανισμού εδώ και περίπου δύο μήνες. Και ενώ το αποτέλεσμα είναι προδιαγεργαμμένο, δεν έχει κλείσει απολύτως η πόρτα της Ευρώπης για αλλαγές στο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης. Έτσι, ενώ σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν πως το καλύτερο που μπορεί να μας δοθεί είναι μια χρονική παράταση για την δημοσιονομική προσαρμογή, τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο δραματικά όσο παρουσιάζονται. Και αυτό διότι στα χέρια των εταίρων μας βρίσκονται εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για πρωτοφανή ύφεση, ακόμα μεγαλύτερη της υπολογεισθήσας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την κατάρρευση της κατανάλωσης, την μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και το κράχ του εμπορικού κόσμου.

Έτσι, αυτό που θα ζητηθεί θα είναι μέτρα χαλάρωσης, ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει η ελληνική οικονομία, όπως η μείωση του ΦΠΑ, έτσι ώστε τα νοικοκυριά να μην επιβαρύνονται σε τέτοιο βαθμό, ενώ ακόμα η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει πως δεν είναι δυνατό να γίνουν περαιτέρω οριζόντιες περικοπές στα ήδη κουρεμένα εισοδήματα των ελλήνων πολιτών. Δεν είναι γνωστό το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει την αποκατάσταση συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων, μέτρα, τα οποία βλακωδώς πάρθηκαν με τέτοια πρωτοφανή σκληρότητα για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, καθώς είναι βέβαιο πως αυτό το αίτημα θα συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις άμα τη εμφανίσει του.

Τελευταία ευκαιρία


Η τελευταία ευκιρία της χώρας, ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει, βρίσκεται στα χέρια της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Η συνέχιση της ίδιας συνταγής που αποδεδειγμένα δεν δούλεψε ως τώρα διότι περιορίστηκε μόνο σε στείρες περικοπές δεν είναι δόκιμη. Απαιτείται αποφασιστικότητα, διάθεση για δουλειά, πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και ενδυνάμωσης της εγχώριας επιχειρηματικής δραστηριότητας και χαλάρωση της θηλειάς που πνίγει τον ελληνικό λαό και κυρίως τα κατώτερα στρώματα. Μπορούν οι κυβερνώντες να φέρουν αποτελέσματα; Ίδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου