Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

Η εξίσωση της νέας κυβέρνησης

Του Γιώργου Ευγενίδη

Η αναγκαιότητα για τον σχηματισμό βιώσιμης και σταθερής κυβέρνησης επιταχύνει τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να απομένει ουσιαστικά η συγκατάθεση της ΔΗΜΑΡ. Το πεδίο, όμως , όπου θα δοθεί σκληρή μάχη είναι αυτό της επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα. Λαμβάνοντας, λοιπόν, ως δεδομένο πως ο κος. Σαμαράς επιθυμεί την αξιοποίηση αρκετών στελεχών του, ο κος. Βενιζέλος επιθυμεί στο κυβερνητικό σχήμα να είναι λιγότερο φθαρμένα στελέχη του Κινήματος ενώ ο κος. Κουβέλης δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την στάση του αναφορικά με τη συμμετοχή ή μη στελεχών της ΔΗΜΑΡ στο νέο σχήμα, αντιλαμβάνεται κανείς πως από το παζλ της νέας κυβέρνησης απουσιάζουν ακόμα πολλά κομμάτια.Ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ

Η χτεσινή συνέντευξη του κου. Κουβέλη στον Νίκο Χατζηνικολάου δημιούργησε μεγάλη παραφιλολογία αναφορικά με την επιθυμία του αρχηγού της ΔΗΜΑΡ να μην είναι ο Αντώνης Σαμαράς αυτός που θα ηγηθεί του νέου σχήματος. Αργότερα βέβαια και καθώς η μέρα προχωρούσε και οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ γίνονταν σαφέστερες, έγιναν πιο ξεκάθαρες και οι θέσεις της. Έτσι λοιπόν, ο κος. Κουβέλης δεν πρόκειται να προβάλλει βέτο στην πρωθυπουργοποίηση του κου. Σαμαρά αν και υπάρχουν δεδηλωμένες διαφωνίες από στελέχη του κόμματός του, όπως του Βουλευτή Β'Αθηνών, Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος δήλωσε σήμερα το πρωί πως "ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός". Η αβεβεβαιότητα της ΔΗΜΑΡ αφορά κυρίως την φερεγγυότητα των προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση, αλλά βασικά την πολιτική που θα ακολουθηθεί. Είναι γνωστό πως η μεγαλύτερη ανησυχία των ιθυνόντων της Αγίου Κωνσταντίνου είναι να μην εξελιχθούν σε αριστερό άλλοθι σε μιακατά βάση κυβέρνηση ΝΔ και γι'αυτό ετέθη χτες το θέμα της προγραμματικής σύγκλισης με τους 7 βασικούς άξονες πολιτικής που είχε προτείνει προεκλογικά η ΔΗΜΑΡ.  Με δεδομένο πάντως πως μετά την λήξη της συνάντησής του με τον κο. Βενιζέλο, ο κος. Κουβέλης δήλωσε πως "επιταχύνεται η διαδικασία", όλα συντείνουν στην ύπαρξη κατ'αρχήν συμφωνίας ή τουλάχιστον διάθεσης σύμπλευσης.


Τα πρόσωπα του νέου σχήματος

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης όσον αφορά τα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν. Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό ο κος. Σαμαράς να προτείνει θέσεις αντιπροέδρων στους κους. Βενιζέλο και Κουβέλη, ενώ για το χαρτοφυλάκιο-κλειδί, αυτό των Οικονομικών δεν μπορεί να  γίνει καμία πρόβλεψη για το πρόσωπο που θα αναλάβει την ηγεσία του. Οι φήμες που ήθελαν το πόστο να έχει προταθεί στον κο. Σταύρο Δήμα ελέγχονται ως αναληθείς, καθώς στην Συγγρού είναι ενοχλημένοι με την παντελή απουσία του αντιπροέδρου του κόμματος από τις δύο προεκλογικές περιόδους. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο να στελεχώσουν το οικονομικό επιτελείο από θέσεις υφυπουργών ο κος. Σταικούρας και ο κος. Μουρμούρας. Η Ντόρα Μπακογιάννη μάλλον θα μείνει εκτός κυβερνητικών συσχετισμών με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ενώ ο κος. Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιοποιηθεί είτε στο Υπουργείο Υποδομών είτε στο Περιβάλλοντος. Σίγουρη είναι και η συμμετοχή του κου. Κωστή Χατζηδάκη στο νέο σχήμα, ενώ και ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, θα αναλάβει μάλλον το πόστο του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ακόμα θέσεις αναμένονται να καταλάβουν ο κος. Αβραμόπουλος (μάλλον στο Πεντάγωνο), η κα. Όλγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού), ο κος. Βορίδης και ο κος. Αρβανιτόπουλος (Παιδείας). Από το ΠΑΣΟΚ είναι παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη, κθώς ο κος. Βενιζέλος δεν επιθυμεί την συμμετοχή και κατ'επέκταση την περαιτέρω φθορά πρωτοκλασσάτων στελεχών του Κινήματος, ενώ από την ΔΗΜΑΡ είναι πιθανό να αξιοποιηθούν ο Βουλευτής Επικρατείας κος. Λυκούδης και ο Βουλευτής Α'Αθηνών και καθηγητής Εγκληματολογίας, κος. Γιάννης Πανούσης. Τέλος δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής και εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών ή ακόμα και Υπουργών της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης. Σημειώνεται, πως ο κος. Σαμαράς έχει εκφράσει την επιθυμία του για ολιγομελές σχήμα αλά Μόντι, ενώ μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθείι η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για το ασυμβίβαστο Υπουργού-Βουλευτή.

Κοντά σε συμφωνία

Είναι δεδομένη η συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και αναμένεται και η τελική έγκριση της ΔΗΜΑΡ για την στελέχωση της νέας κυβέρνησης. Αυτό που προβληματίζει ορισμένους είναι πως η συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ έχει οριστεί για Τετάρτη ή Πέμπτη, με αποτέλεσμα να υπάρχει η φημολογία για καθυστέρηση. Φαίνεται πάντως πως όλα θα εξαρτηθούν από την νέα συνάντηση που θα έχουν το απόγευμαοι κοι. Σαμαράς και Κουβέλης, όπου θα ξεκαθαρίσουν τα πάντα, με τις μέχρις στιγμής ενδείξεις και πληροφορίες να οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης συνεργασίας δεν είναι τόσο μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου