Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012

Ικανοποίηση, Σενάρια και Ώρα Ευθύνης

Του Γιώργου Ευγενίδη

Κλίμα ικανοποίησης επικρατεί στην Συγγρού μετά το αποτέλεσμα της χτεσινής εκλογικής βραδιάς. Οι επιτελείς της ΝΔ σημεώνουν πως "οι πολίτες έκαναν την σωστή επιλογή" επιλέγοντας να διατηρήσουν τη χώρα σε ευρωπαική τροχιά.

Αναμφίβολα,το χτεσινό επιτυχές αποτέλεσμα μπορεί να πιστωθεί στον αρχηγό της ΝΔ, κο. Αντώνη Σαμαρά, γεγονός που τον ισχυροποιεί και στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς είχαν προκύψει "γκρίνιες" στις 7 Μαίου λόγω της πολύ χαμηλής επίδοσης της ΝΔ. Οι επιλογές, όμως, της ηγετικής ομάδας του κόμματος, η εποικοινωνιακή στροφή που συντελέστηκε με την βοήθεια του επικοινωνιολόγου που προτιμούσε και ο Κώστας Καραμανλής, του Περικλή Πηλείδη, καθώς και τα διλήμματα που ετέθησαν για την απόφαση των πολιτών και την επόμενη μέρα της χώρας σε περίπτωση εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ συντέλεσαν στο να διαμορφωθεί "αέρας νίκης¨για την κεντροδεξιά παράταξη.


Οι τρεις φάσεις της προεκλογικής περιόδου

Η στρατηγική που επέλεξε η ΝΔ χαρακτηρίζεται από τρεις φάσεις και ο συνδυασμός τους μαζί με την ορθή και on time εναλλαγή τους συνετέλεσε στην νίκη της. Αρχικά, οι επιτελείς της Συγγρού επέλεξαν την ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών της και τον μη ρεαλιστικό λόγο του κόμματος της Κουμουνδούρου. Κάποια στιγμη, όμως, η στείρα επίθεση φαίνεται πως κούρασε και έτσι κατέστη απαραίτητη η προβολή των θέσεων της ΝΔ,όπερ και εγένετο. Τις τελευταίες μέρες η ΝΔ επέλεξε να παίξει και σε ένα ακόμα προνομιακό γι'αυτήν γήπεδο, αυτό της ασφάλειας και της λαθρομετανάστευσης, πεδίο στο οποίο οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση απ'ότι στο οικονομικό επίπεδο.

Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις

Μέχρι το Σάββατο όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν ξεκάθαρο προβάδισμα στην ΝΔ με διαφορά που κυμαινόταν από 2 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες. Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και εταιρείες δημοσκοπήσεων που προεκλογικά ευνοοούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζαν την εκλογική αναμέτρηση ως ντέρμπυ, με αποτέλεσμα οι δύο μονομάχοι να βρίσκονται ισόπαλοι και ως εκ τούτου να εμφανίζονται πως ξεκινούν από κοινή αφετηρία. Τα πρώτα exit polls χτες φάνηκαν αρχικά να δικαιώνουν την τελευταία αυτή εκτίμηση, αλλά όταν άρχισε η ενσωμάτωση των τμημάτων και πέρασε κάποια ώρα, το πρβάδισμα της ΝΔ παγιώθηκε και εν τέλει η μπίλια "έκατσε" περίπου στις 2,7 μονάδες, με ελάχιστα τμήματα να απομένουν για την ολοκλήρωση του χάρτη.

Οι πανηγυρισμοί

Το κλίμα που επικράτησε χτες στη Συγγρού ήταν πανηγυρικό και επικράτησε η ικανοποίηση για την "γκαστρωμένη κάλπη" που εν τέλει έβγαλε ένα "υγιές βρέφος". Αμέσως, όμως, άρχισαν οι διεργασίες για τον σχηματισμό ισχυρής κυβερνησης συνεργασίας μακράς πνοής, όπως επιθυμεί και ο Αντώνης Σαμαράς. Πιθανότεροι συμπαίκτες εμφανίζονται το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να ξεκαθαρίσει από πολύ νωρίς τις προθέσεις του. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ δέχτηκε και συγχαρητήριο τηλεφώνημα από την Άγκελα Μέρκελ, η οποία του εξέφρασε την ικανοποίησή της.

Σενάριο μη πρωθυπουργοποίησης Σαμαρά

Μια φήμη που σοβεί εδώ και αρκετές μέρες είναι πως διάφοροι παράγοντες και κόμματα δεν επιθυμούν την πρωθυπουργοποίηση του Αντώνη Σαμαρά. Αυτό το σενάριο επιβεβαιώθηκε σήμερα από τις δηλώσεις του κου. Φώτη Κουβέλη στον Real Fm, με τον αρχηγό της ΔΗΜΑΡ να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης, χωρίς αυτό να περιορίζεται στα ονόματα των Υπουργών. Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ανάλογο αίτημα από το ΠΑΣΟΚ, αλλά πάντα το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό, εάν προκύψει όμως, είναι βέβαιο πως η αντίδραση της ΝΔ θα είναι σφοδρή, καθώς όπως σημειώνουν στελέχη του κόμματος "δεν γίνεται να μένει εκτός σχήματος ο αρχηγός του πρώτου κόμματος που έχει πάρει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό σε συνθήκες πολιτικής ρευστότητας"

Η ώρα της ευθύνης

Έφτασε η μεγάλη ώρα της ανάληψης των ευθυνών από τις υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου. Η συνεργασία είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί ο στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης, αλλά και για να προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εν αναμονή του σχηματισμού κυβέρνησης και του προγραμματισμού της επίσκεψης της Τρόικα οι εξελίξεις "τρέχουν" και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Αυτό που δεν είναι ανοιχτό είναι το μέλλον της χώρας, η λαική ετυμηγορία είναι ξεκάθαρη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου